Το ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ άρχισε… πριν καν την έναρξή του με τον χαμό που έγινε μετά τον ορισμό του Σιδηρόπουλου και συνεχίστηκε και μετά τη λήξη του, με τις διαμαρτυρίες των κιτρινόμαυρων για τα δύο πέναλτι, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς όμως να απέχει από όλα αυτά και να φροντίζει ώστε αυτό να ισχύει και για τους παίκτες του.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι δεν χρειάζεται να γίνει ένας αγώνας για να υπάρξουν φωνές για τη διαιτησία. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και μέρες πριν το παιχνίδι. Όπως έχει αποδειχθεί επίσης πολλές φορές ότι η διαιτησία είναι πάντα το Νο1 θέμα συζήτησης για όποια ομάδα χάνει ένα σημαντικό παιχνίδι. Συνηθισμένα πράγματα, τόσο το ένα όσο και το άλλο, στη χώρα μας. Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο, είναι το να σκέφτονται και να λειτουργούν οι προπονητές όπως αυτός των πράσινων.

Ο Γιοβάνοβιτς καταλάβαινε ότι όλη αυτή η συζήτηση που γινόταν για τη διαιτησία μετά τον αρχικό ορισμό του Σιδηρόπουλου μόνο κακό θα μπορούσε να κάνει στην ομάδα του αν οι παίκτες… παρασύρονταν από τις φωνές της ΠΑΕ. Έτσι, φρόντισε να τους απομονώσει από όλα αυτά. Φρόντισε να κρατήσει «καθαρό» το μυαλό των παικτών του και όχι να τους στείλει προκατειλημμένους στον αγώνα. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια ομάδα αφού τα νεύρα που υπάρχουν από πριν φέρνουν άσχημες αποφάσεις την ώρα του αγώνα και ο Γιοβάνοβιτς το ήξερε πολύ καλά.

Έτσι, σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας προσπάθησε και κατάφερε να μην επηρεαστεί η ομάδα του από όλο αυτό τον χαμό που γινόταν. Ο Σέρβος προπονητής δεν ήθελε οι παίκτες του να σκέφτονται τον διαιτητή, όποιος κι αν ήταν αυτός, λέγοντάς τους συνεχώς πως «για εμάς κάθε διαιτητής είναι το ίδιο». Και αν κρίνουμε από το τελικό αποτέλεσμα, μάλλον κατάφερε αυτό που ήθελε.

Ποτέ δεν μιλάει για διαιτησία

Πανηγυρίζουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού

Αυτό μπορεί, όπως προαναφέρθηκε, να μην είναι κάτι συνηθισμένο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι όμως μία από τις συνήθειες του Γιοβάνοβιτς. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού ποτέ δεν αναφέρεται στη διαιτησία, ποτέ δεν θέλει να μιλάει για τους διαιτητές και τις αποφάσεις του και αυτό το έχει αποδείξει από την περσινή σεζόν. Και το έχει αποδείξει και σε… δύσκολες συνθήκες, όταν δηλαδή οι πράσινοι είχαν σοβαρά παράπονα από τη διαιτησία, όπως για παράδειγμα στους αγώνες με ΟΦΗ και Βόλο.

Οι πράσινοι ήταν έξαλλοι στα περσινά παιχνίδια με τις δύο ομάδες εκτός έδρας αλλά ο προπονητής είχε αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα. Και αυτό είναι που προσπαθεί να περάσει και στους παίκτες του: Να μη χαλάνε το μυαλό τους, ειδικά πριν τους αγώνες, για τη διαιτησία. Να μην παρασύρονται από το κλίμα που συχνά-πυκνά δημιουργείται στο ελληνικό πρωτάθλημα και ειδικά πριν από τα μεγάλα παιχνίδια. Είναι προτιμότερο να ασχολούνται με τη δουλειά τους και με το πώς θα παρουσιαστούν έτοιμοι από κάθε άποψη. Και οι πράσινοι ήταν έτοιμοι κόντρα στους κιτρινόμαυρους…