Μετά την ήττα της εθνικής Ελλάδας μπάσκετ από τη Σερβία με 100-94 στην παράταση στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής του δεύτερου γύρου των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο προπονητής Δημήτρης Ιτούδης και οι παίκτες Τάιλερ Ντόρσεϊ και Κώστας Παπανικολάου έδωσαν εξηγήσεις για το τί συνέβη στο ματς του Βελιγραδίου.

«Συγχαρητήρια στη Σερβία, κέρδισε ένα παιχνίδι στο οποίο το αποτέλεσμα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Παλέψαμε, αλλά δεν τα καταφέραμε», είπε αρχικά ο Έλληνας ομοσπονδιακός τεχνικός και συνέχισε: «Ο Κώστας Αντετοκούνμπο και ο Σλούκας αποχώρησαν με προβλήματα. Είναι τροφή για μια συζήτηση που έχει ήδη αρχίσει, με παίκτες που έχουν μεγάλη φθορά. Το κοινό ανταμείφθηκε γιατί οι δύο ομάδες έπαιξαν πολύ καλά. Δώσαμε τρία buzzer beater, κάτι που πρέπει να διορθώσουμε. Έχουμε καλούς δημιουργούς, όταν έχεις τόσους πρέπει να κερδίζεις φάουλ. Μάλλον δεν ήμασταν τόσο καλοί σε αυτό, θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε σε αυτό το κομμάτι».

Λίγο αργότερα στη Nova, δήλωσε: «Αυτό που υποσχεθήκαμε το κάναμε, δώσαμε μάχη και αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά. Επιστρέψαμε δύο φορές από διαφορές 9-10 πόντων. Θα πρέπει δυστυχώς ξανά να μιλήσουμε για τους τραυματισμούς, του Μίσιτς, του Σλούκα και του Κώστα Αντετοκούνμπο. Ένιωσαν κάποιες ενοχλήσεις στο γόνατο, θα τα δει ο γιατρός. Σε ένα τόσο δυνατό παιχνίδι, δημιουργούς όπως ο Σλούκας, ο Καλάθης και ο Ντόρσεϊ, μόνο ο Γιάννης εκτέλεσε βολές. Είναι παράξενο στη στατιστική αυτό. Θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερες επιλογές, κάναμε όμως 20 λάθη και μας στοίχισαν. Φάγαμε πολλά εύκολα καλάθια μέσα στη ρακέτα. Ο Γιόκιτς δεν σταματιέται, αλλά μπορεί να περιοριστεί. Θεωρώ πως σε έναν βαθμό το κάναμε, αλλάξαμε και τα μαρκαρίσματα. Προφανώς θα ήταν διαφορετικό το πλάνο μας αν είχαμε κι άλλους παίκτες. Είμαι ικανοποιημένος με την προσπάθεια. Το παιχνίδι με το Βέλγιο ήταν κρίσιμο από πριν, ούτως ή άλλως. Το 3-1 της πρώτης φάσης δεν σε εξασφαλίζει. Δεν έχουμε τίποτα στην τσέπη μας, ούτε τώρα, ούτε στο Ευρωμπάσκετ. Το Βέλγιο είναι μια συμπαγής ομάδα, με τον ίδιο προπονητή πολλά χρόνια. Πρώτα θα δούμε τους τραυματίες και μετά θα πάμε με τον κόσμο στο πλευρό μας για το Βέλγιο».

«Είναι κάτι που πρέπει να αναλύσουν οι διαιτητές», τόνισε ο Ντόρσεϊ

Στο θέμα της διαιτησίας στάθηκε κι ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. «Είχαμε ένα σκληρό παιχνίδι, παλέψαμε σε μια φανταστική ατμόσφαιρα. Είχαμε μια ευκαιρία στην παράταση αλλά δεν τα καταφέραμε. Δεν πήραμε πολλά σφυρίγματα, αλλά παλέψαμε. Ο Γιάννης είχε 10/14 βολές και κανένας άλλος παίκτης δεν εκτέλεσε βολή. Αυτό πρέπει να αναλυθεί. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό, είναι θέμα διαιτητών. Πάντως με εκπλήσσει. Σε πόσα παιχνίδια ένας μόνο παίκτης εκτελεί βολές από μια ομάδα; Θα πρέπει να βελτιωθούμε στην άμυνα κοντά στο καλάθι. Έχουμε ένα ακόμη παιχνίδι την Κυριακή και θα προσπαθήσουμε να αντιδράσουμε».

Από τη μεριά του ο Κώστας Παπανικολάου, είπε: «Η προσπάθεια ήταν καλή, παλέψαμε σε όλο το παιχνίδι και στο τέλος 2-3 αποφάσεις μάς στέρησαν τη νίκη. Όμως έτσι είναι το μπάσκετ σε αυτό το επίπεδο. Έβαλαν και 2-3 κρεμασμένα σουτ… Οι λεπτομέρειες έκαναν τη διαφορά. Από τη στιγμή που πήγε εκεί το παιχνίδι, αντεπεξήλθαμε. Σίγουρα θέλουμε όλα τα παιδιά κοντά μας και ο κόουτς να έχει τις καλύτερες επιλογές. Με την προσπάθεια και τη μαχητικότητα καλύψαμε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Βρήκαμε λύσεις και ήμασταν ανταγωνιστικοί ως το τέλος, όποιος μπήκε στο παρκέ έδωσε κάτι. Το ματς με το Βέλγιο πάει για sold out και όταν μπαίνεις σε ένα γεμάτο γήπεδο βρίσκεις τις δυνάμεις. Ήταν μια τρομερή ατμόσφαιρα, δεν θες να παίζεις σε άδεια γήπεδα. Τα γεμάτα γήπεδα θρέφουν τον αθλητή. Είδαμε γιατί ο Γιάννης και ο Γιόκιτς είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Είναι αυτό το κάτι παραπάνω που σε ξεχωρίζει και σε κάνει από καλό παίκτη… top player. Αυτό που έκανε ο Γιάννης με τους 40 πόντους είναι ακόμη πιο δύσκολο, με τις προσαρμογές που υπάρχουν στις άμυνες. Ο ίδιος έχει εξελίξει το παιχνίδι του πάρα πολύ και καταφέρνει να βρίσκει τις καλύτερες λύσεις για τον εαυτό του και την ομάδα».