Σε μια βραδιά – θρίλερ στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός μπήκε με γκολ από τα αποδυτήρια (2′ Μασούρας) κόντρα στον Απόλλωνα Λεμεσού στη ρεβάνς των πλέι οφ του Europa League, είχε δοκάρι και ευκαιρίες, δέχθηκε την ισοφάριση του Πίττα στο 90′, έμεινε με 10 παίκτες στην παράταση λόγω αποβολής του Μπα αλλά είχε ήρωα τον Βατσλίκ που έκανε τρεις αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι, όπου επικράτησε με 3-1 και προκρίθηκε στους ομίλους.

Ο Κάρλος Κορμπεράν είχε πει στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης (24/8) ότι οι ερυθρόλευκοι θα μπουν στο παιχνίδι με επιθετική φιλοσοφία και ακριβώς έγινε. Αμέσως. Στο 2ο λεπτό, άλλωστε, το σκορ ήταν ήδη 1-0 με το γκολ του Μασούρα από κοντά μετά την πάσα του Ρέαμπτσιουκ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το λάθος που έγινε στην άμυνα των φιλοξενούμενων.

Έτσι, ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να διαχειριστεί όπως ήθελε τον αγώνα και αυτό που ήθελε ήταν να βάλει και δεύτερο γκολ από νωρίς. Ευκαιρία του Ελ Αραμπί που δεν μπόρεσε να βρει τη μπάλα μετά τη μπαλιά του Μασούρα στο 15′, ευκαιρία του Άβιλα που μπήκε από δεξιά αλλά δεν βρήκε συμπαίκτη στο 17′, γκολ του Σισέ στο επόμενο λεπτό αλλά -σωστή- υπόδειξη για οφσάιντ.

Οι Πειραιώτες, με λίγα λόγια, ήταν καλύτεροι, ήλεγχαν την κατάσταση, έπαιζαν ψύχραιμα παρά την πίεση των Κύπριων ψηλά και στο 22′ άγγιξαν το 2-0 με το ωραίο πλασέ του Κούντε αλλά ο Γιοβάνοβιτς απέκρουσε εντυπωσιακά. Μια καλή εμφάνιση γενικά, σίγουρα καλύτερη απ’ ό,τι πριν μια εβδομάδα στην Κύπρο τουλάχιστον, με τον κόσμο να χειροκροτεί στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Φάση από τον αγώνα Ολυμπιακός - Απόλλων Λεμεσού

Δοκάρι και χαμένες ευκαιρίες…

Στο δεύτερο, αυτό που έπρεπε να βελτιώσει η ομάδα του Κορμπεράν ήταν η αποτελεσματικότητά της. Να γίνει, δηλαδή, πιο κυνική και να βάλει το δεύτερο γκολ, το οποίο θα εξασφάλιζε την πρόκριση χωρίς άγχος. Και η αλήθεια είναι πως αυτό το γκολ ο Ολυμπιακός είχε τις φάσεις για να το βάλει. Ο Γιοβάνοβιτς, όμως, μπλόκαρε την κεφαλιά του Ελ Αραμπί στο 61′ μετά τη σέντρα του Ραντζέλοβιτς, ο οποίος νωρίτερα είχε μπει στη θέση του Ζίνκερναγκελ, ενώ στο 70′ το βολέ του Κούντε πήγε στο δοκάρι.

Λίγα λεπτά μετά, στο 77′, ο Ελ Αραμπί έβγαλε μόνο του τον Μασούρα αλλά αυτός έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ χάνοντας τεράστια ευκαιρία, με το σκορ να παραμένει στο 1-0 και τους Κύπριους να παραμένουν ζωντανοί. Και αφού παρέμειναν ζωντανοί, στο 83′ παραλίγο να ισοφαρίσουν με το σουτ του Ονγκεντά που έφυγε λίγο άουτ…

Ο Βατσλίκ αποκρούει το πέναλτι και δίνει την πρόκριση στον Ολυμπιακό

Σοκ στο 90′, παράταση και ήρωας Βατσλίκ στα πέναλτι

Μια φάση που προκάλεσε άγχος στο Καραϊσκάκη, το οποίο λίγα λεπτά μετά και συγκεκριμένα στο 88′ ήταν έτοιμο να πανηγυρίσει το 2-0 στην κεφαλιά του Σισέ μετά το φάουλ του Βαλμπουενά, αλλά η μπάλα απομακρύνθηκε πριν περάσει τη γραμμή. Και αφού δεν καθάρισε ούτε εκεί την πρόκριση ο Ολυμπιακός, ήρθε στο 90′ η ολιγωρία της άμυνας για να γίνει το 1-1 από την κεφαλιά του Πίττα, με το παιχνίδι να οδηγείται στην παράταση…

Εκεί, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τους Πειραιώτες. Όχι μόνο επειδή η ψυχολογία ήταν στα… πατώματα μετά την ισοφάριση του Απόλλωνα στο φινάλε, αλλά και επειδή στο 100′ έμειναν με 10 παίκτες αφού ο Μπα είδε δεύτερη κίτρινη κάρτα. Εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα ο Κορμπεράν να βγάλει τον Ελ Αραμπί και να βάλει τον Μανωλά. Και με την κούραση, όπως και το άγχος, να είναι εμφανή και στις δύο ομάδες, τελικά όλα κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι.

Η διαδικασία των πέναλτι…

Εμβιλά: 1-0
Κυριάκου: Απέκρουσε ο Βατσλίκ
Ντε Λα Φουέντε: 2-0
Πίττας: 2-1
Άβιλα: 3-1
Ονγκεντά: Απέκρουσε ο Βατσλίκ
Ραντζέλοβιτς: Απέκρουσε ο Γιοβάνοβιτς
Μπα: Απέκρουσε ο Βατσλίκ

Ολυμπιακός: Βατσλίκ, Άβιλα, Μπα, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Κούντε (84′ Αγκιμπού Καμαρά), Εμβιλά, Μασούρας (84′ Ντε Λα Φουέντε), Χουάνγκ (79′ Βαλμπουενά), Ζινκερνάγκελ (55′ Ραντζέλοβιτς), Ελ Αραμπί (103′ Μανωλάς).

Απόλλων Λεμεσού: Α. Γιοβάνοβιτς, Μαυρίας, Πεϊμπερνές, Ρομπέρζ, Καμάς, Σαχάρ (67′ Μπα), Κολ (81′ Κυριάκου), Φέλιξ (67′ Ονγκεντά), Πίττας, Ντιγκινί (81′ Γιάνγκα), Χέντι (57′ Ζραντί, 96′ Καμπράλ).