Οι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν διάφορες φράσεις για την ομάδα τους και μία από τις πιο διαχρονικές είναι το «ΑΕΚ σημαίνει επίθεση», αλλά ο Ματίας Αλμέιδα, τουλάχιστον φέτος, στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα, δεν θα είναι θιασώτης της και η αλήθεια είναι πως έχει πολύ καλό λόγο γι’ αυτό.

Ο Αργεντίνος ως ποδοσφαιριστής έπαιξε σε ομάδες που είχαν ως πρώτο μέλημά τους την επίθεση. Έτσι ήταν στη Ρίβερ Πλέιτ, έτσι ήταν στη Σεβίλλη, έτσι στη Λάτσιο, στην Πάρμα, στην Ιντερ… Ακόμη και στην εθνική Αργεντινής, η επιθετική φιλοσοφία κυριαρχούσε πάντα έναντι της αμυντικής. Θα περίμενε, επομένως, κανείς ότι ο Αλμέιδα, έχοντας επηρεαστεί από όλα αυτά, ως προπονητής θα σκέφτεται πρώτα την επίθεση. Ενδεχομένως να είναι όντως έτσι, αυτό θα φανεί τα επόμενα χρόνια αφού προπονητικά είναι στο ξεκίνημά του, αλλά στο παρόν το πρώτο του μέλημα είναι η άμυνα.

Ο λόγος είναι ο εξής: Την τελευταία διετία η ΑΕΚ έσπασε κάθε αρνητικό ρεκόρ της σε ό,τι αφορά τις αμυντικές επιδόσεις. Οι αριθμοί, άλλωστε, τα λένε όλα: Η Ένωση δέχθηκε 42 γκολ φέτος και 45 πέρυσι. Μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή, έχει δεχθεί… 87 γκολ! Επίδοση που σίγουρα δεν παραπέμπει σε ομάδα που θέλει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, αλλά σε ομάδα που έχει πιο χαμηλούς στόχους. Οι κιτρινόμαυροι, όμως, είναι καταδικασμένοι από την ιστορία τους να παίζουν για να κατακτήσουν τίτλους. Θα πρέπει, επομένως, να γίνουν πολύ πιο «σκληρή» ομάδα.

Ο Σιμάνσκι πανηγυρίζει για το γκολ στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

Προτεραιότητα άμυνα και κέντρο

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να συμβούν δύο πράγματα. Πρώτον, να έχει πολύ καλύτερη ανασταλτική λειτουργία συνολικά η ομάδα. Δεύτερον, να υπάρχουν στην άμυνα καλύτεροι αμυντικοί από αυτούς της τελευταίας διετίας. Άρα, μπορεί ο καθένας πλέον να καταλάβει γιατί ο Αλμέιδα έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση στην άμυνα και στο κέντρο. Ο Αργεντίνος προπονητής έχει αναλύσει, φυσικά, τις σκέψεις του στη διοίκηση και έχει στείλει το μήνυμά του: Προτεραιότητα πρέπει να είναι η απόκτηση κεντρικού αμυντικού, πλάγιου μπακ και αμυντικού χαφ.

Στην κιτρινόμαυρη ΠΑΕ, επομένως, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Το αν θα το κάνουν κιόλας, αν δηλαδή οι παίκτες που θα αποκτηθούν θα είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά, θα φανεί στο γήπεδο. Δικαιολογίες, πάντως, για καθυστέρηση στις μεταγραφές δεν θα πρέπει να υπάρχει, από τη στιγμή που ο προπονητής έχει ήδη ενημερώσει για το τι θέλει.