28 Απριλίου 1993. Το μπάσκετ ζει μία από τις τραγικότερες στιγμές του στον αγώνα του Πανιωνίου με τον Παναθηναϊκό. Μια μέρα που άλλαξε μια για πάντα τη ζωή του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς και τον ανάγκασε να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ας θυμηθούμε τι συνέβη. Οκτώ λεπτά πριν το τέλος του αγώνα και ενώ το σκορ είναι 50-56 για τους «πράσινους» ο Βαγγέλης Αγγέλου ξεκινάει την επίθεση για τους γηπεδούχους. Η μπάλα στα χέρια του Φάνη Χριστοδούλου και εκείνος τη δίνει στον Γιάνκοβιτς μέσα στη ρακέτα για να «ποστάρει» τον Αλβέρτη. Ο νεαρός (τότε) φόργουορντ του Παναθηναϊκού προσπαθεί να εκμαιεύσει το επιθετικό φάουλ και τα καταφέρνει. Ο Γιάνκοβιτς είχε σημειώσει το καλάθι, αλλά ο διαιτητής Κουκουλεκίδης του καταλογίζει το 5ο του φάουλ.

Ο Γιάνκοβιτς θυμώνει και πιάνει το κεφάλι του. Νευριασμένος με το σφύριγμα του διαιτητή το χτυπάει στην μπασκέτα. Στο κλειστό της Νέας Σμύρνης ο χρόνος πάγωσε. Ο Σέρβος πέφτει αιμόφυρτος στο παρκέ και κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τι έχει συμβεί.

«Γιατρέ βοήθησέ με. Δεν νιώθω ούτε τα χέρια μου, ούτε τα πόδια μου» έλεγε έντρομος στον γιατρό του Πανιωνίου, Γιώργο Κατσιφαράκη. «Γρήγορα ένα ασθενοφόρο. Πρέπει να πάει άμεσα στο νοσοκομείο» φώναζε συνέχεια. Η ιατρική διάγνωση σοκάρει: «Ρήξη νωτιαίου μυελού και κάταγμα στον έκτο αυχενικό σπόνδυλο». Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς θα παραμείνει εφ’ όρου ζωής στο αναπηρικό αμαξίδιο.

Στις 28 Ιουνίου 2016 ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς αφήνει την τελευταία του πνοή στα 43 του από ανακοπή καρδιάς, ενώ ταξίδευε με το πλοίο στη Σύρο.

Δείτε το βίντεο: