Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η χειρονομία του 15χρονου Ρώσου πρωταθλητή στο καρτ, Artem Severiukhin, ο οποίος μετά τη νίκη του σε αγώνα στην Πορτογαλία, ενώ βρισκόταν στο βάθρο, χτύπησε δύο φορές το στήθος του και στη συνέχεια ύψωσε το χέρι του, παραπέμποντας σε ναζιστικό χαιρετισμό.

Όπως είναι λογικό, η κίνησή του αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και, μετά το σάλο, ο 15χρονος ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο κλαίει και απολογείται και υποστηρίζει ότι απλώς ευχαριστούσε τους υποστηρικτές του με το χτύπημα που έκανε στο στήθος του.

«Στεκόμενος στο βάθρο, έκανα μια χειρονομία που πολλοί αντιλήφθηκαν ως ναζιστικό χαιρετισμό», λέει ο Severiukhin. «Δεν είναι αλήθεια. Ποτέ δεν υποστήριξα τον ναζισμό και τον θεωρώ ένα από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Ο Severiukhin πρόσθεσε ότι λυπάται για τη σύγχυση – και είναι έτοιμος να δεχτεί κάθε τιμωρία που θα μπορούσε να του επιβληθεί. «Ξέρω ότι είμαι ανόητος. Είμαι έτοιμος να τιμωρηθώ. Αλλά παρακαλώ πιστέψτε ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση στις ενέργειές μου. Δεν υποστηρίζω τον ναζισμό ή τον φασισμό» τόνισε.

Η ομάδα του Artem Severiukhin, η Ward Racing, έχει ήδη λύσει το συμβόλαιο μαζί του και η FIA είπε ότι διερευνά το θέμα.