Ο Υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα (13/1) την απόφαση για το αν θα ακυρώσει τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς ή αν θα του επιτρέψει την παραμονή στη χώρα. Στην πρώτη περίπτωση, θα απειλούνταν η συμμετοχή του Σέρβου σούπερ σταρ του τένις στο Australian Open.

Ο «Νόλε», νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη της ATP, αν παίξει θα διεκδικήσει τον 10ο τίτλο του στο συγκεκριμένο τουρνουά Grand Slam και 22ο στην καριέρα του. Επί του παρόντος έχει όσους ο Ρότζερ Φέντερερ κι ο Ράφα Ναδάλ.

Τα τελευταία 24ωρα, αναφέρει η εφημερίδα «The Age» της Μελβούρνης, ο Άλεξ Χοκ, αλλά και το επιτελείο του έχουν κρατήσει αποστάσεις από την υπόλοιπη κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δείξουν πως μελετούν διεξοδικά τα στοιχεία της υπόθεσης καθώς επίσης και πως όποια απόφαση παρθεί θα είναι ανεπηρέαστη και ανεξάρτητη από τις ατζέντες άλλων μελών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σε περίπτωση που ο Χοκ αποφασίσει να απελάσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς, τότε το πιθανότερο είναι η νομική του ομάδα θα καταθέσει ένα έφεση κατά της απόφασης. Επιπλέον, αν το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας δεν μπορέσει να συνεδριάσει και να αποφασίσει επί του θέματος, τότε η υπόθεση ενδεχομένως θα «τραβήξει» μέχρι και την επόμενη εβδομάδα. Το κυρίως ταμπλό του Australian Open είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 17 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή παραμένει άγνωστο αν ο Τζόκοβιτς θα πρέπει να επιστρέψει στο ξενοδοχείο – κέντρο κράτησης, όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες, μιας και δεν θα έχει πλέον βίζα. Ωστόσο, αυτή παρουσιάζεται ως η επικρατέστερη λύση εκτός κι αν πάρει το επόμενο αεροπλάνο και επιστρέψει στην πατρίδα του.

Σημαντική μείωση του επιτρεπόμενου ορίου θεατών

Στο μεταξύ, οι τοπικές αρχές της πολιτείας της Βικτόρια ανακοίνωσαν πως θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στο επιτρεπόμενο όριο των θεατών που θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν από τις εξέδρες τα ματς του Australian Open. Με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται, οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι διατεθειμένες να επιτρέψουν μάξιμουμ 50% της συνολικής χωρητικότητας των γηπέδων.