Όπως και ο υπόλοιπος κόσμος έτσι και οι κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις θυμήθηκαν τις τελευταίες ημέρες πως ο κορονοϊός δεν έχει φύγει. Η βιομηχανία του αθλητισμού που έχει χάσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα στη διάρκεια της πανδημίας, βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της Covid-19.

Στην Premier League καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων (42) και αναβλήθηκαν δύο παιχνίδια σε διάστημα τριών ημερών τη στιγμή που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τότεναμ έχουν πολλαπλά θετικά κρούσματα. Αυτές οι δύο όπως και η Άστον Βίλα αναγκάστηκαν να κλείσουν το προπονητικό τους κέντρο. Θετικά κρούσματα έχουν επίσης η Νόριτς (Χρήστος Τζόλης), η Μπράιτον και η Λέστερ. Ακόμη και στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, την Championship αναβλήθηκε το ματς Σέφιλντ Γιουνάιτεντ-ΚΠΡ εξαιτίας του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων στην ΚΠΡ.

Δεν θα πληρώνουν τους ανεμβολίαστους

Το βράδυ της Τρίτης (14/12), η Premier League ανακοίνωσε νέα μέτρα που μοιάζουν πολύ μ’ εκείνα που εφαρμόστηκαν στους πρώτους μήνες της επιστροφής των ομάδων στην αγωνιστική δράση μετά από το «στοπ» στους πρώτους μήνες της πανδημίας. Θα γίνονται καθημερινά rapid tests και δύο PCR την εβδομάδα. Επανέρχονται οι μάσκες και οι αποστάσεις. Διάφοροι προπονητές επανέλαβαν πως τα κλαμπ θα συζητήσουν εκ νέου με τους παίκτες τους για να εμβολιαστούν.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», οι ομάδες της Premier League αποφάσισαν πως δεν θα πληρώνουν τους ανεμβολίαστους ποδοσφαιριστές που θα χάσουν προπονήσεις ή και παιχνίδια λόγω κορονοϊού. Θα ακολουθήσουν, δηλαδή, το παράδειγμα της Μπάγερν Μονάχου.

Λόγω κόρονοϊού προκλήθηκαν προβλήματα στο εσωτερικό του γερμανικού συλλόγου που είχε πέντε ανεμβολίαστους παίκτες και έγινε εστία υπερμετάδοσης. Να σημειώσουμε πως ένας από αυτούς, ο μέσος Γιόσουα Κίμιχ νόσησε βαριά και επηρεάστηκε ο πνεύμονάς του.Στο μεταξύ, ενώ τα κλαμπ της Bundesliga δέχθηκαν οικονομικό πλήγμα καθώς έκλεισαν οι εξέδρες ή μειώθηκε ο αριθμός θεατών που επιτρέπεται να φιλοξενήσουν. Ακόμη και στην Super League 1 αναβλήθηκαν τα δύο επόμενα παιχνίδια του Απόλλωνα Σμύρνης εξαιτίας πολλαπλών κρουσμάτων. Στην Πορτογαλία, δε, η Μπελενένσες συνδέθηκε με 100 πιθανά κρούσματα καθώς οι παίκτες της νόσησαν με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Μέρα ενισχυτικής δόσης στο NBA – Στα πρωτόκολλα ο Αντετοκούνμπο

Στο NBA, επίσης, έχει σημάνει συναγερμός με την εξάπλωση του ιού. Αναβλήθηκαν δύο παιχνίδια των Σικάγο Μπουλς λόγω των πολλών κρουσμάτων στην ομάδα. Δέκα παίκτες υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας της λίγκας. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της Covid-19 δεν περιορίζεται στους Μπουλς.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναγκάστηκε να μπει κι αυτός στην λίστα με τους παίκτες που θα χρειαστεί να περάσουν καραντίνα ως ότου αποδειχθεί αν νοσεί με Covid-19. Ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς θα χάσει σίγουρα το ματς με τους Ιντιάνα Πέισερς τα ξημερώματα της Πέμπτης (16/12). Από την ίδια αναμέτρηση αναμένεται να λείπει ο κόουτς των Ιντιάνα Πέισερς, Ρικ Καρλάιλ.

Οι Μπρούκλιν Νετς παίζουν δίχως πέντε παίκτες. Οι Λος Άντζελες Λέικερς ακύρωσαν την τελευταία προπόνησή τους καθώς παίκτης τους θα ακολουθήσει το πρωτόκολλο. Επιπλέον, παράγοντες από διάφορες ομάδες ανιχνεύθηκαν θετικοί, μέχρι και διαιτητές.

Η Παρασκευή (17/12) έχει χαρακτηριστεί Booster Day, δηλαδή μέρα ενισχυτικής δόσης. Τότε θα εφαρμοστούν τα νέα πρωτόκολλα ασφαλείας που επιβάλλουν καθημερινά τεστ στους παίκτες που δεν έχουν κάνει την 3η δόση του εμβολίου. Τα υπάρχοντα δεδομένα αναφέρουν πως κάτι παραπάνω από το 60% των παικτών έκαναν την ενισχυτική δόση. Τόσο η λίγκα όσο και το Συνδικάτο των παικτών παρακινούν τους αθλητές να εμβολιαστούν.

Το NBA είναι η δεύτερη επαγγελματική λίγκα των Η.Π.Α. που ανέβαλλε ματς στην τρέχουσα σεζόν λόγω κρουσμάτων. Είχε προηγηθεί το NHL, το πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου. Στο μεταξύ συναγερμός έχε σημάνει και στο NFL, την λίγκα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Μέσα σε μια μέρα εντοπίστηκαν 37 θετικά κρούσματα – αριθμός ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε η διοργανώτρια να τεστάρει τους παίκτες σε καθημερινή βάση.