Η La Liga ανακοίνωσε τη νέα συμφωνία της για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ισπανικού πρωταθλήματος εντός της της Ισπανίας. Θα λάβει 4,95 δισεκατομμύρια ευρώ από τη σεζόν 2022-23 μέχρι και τη σεζόν 2026-27. Αναμφίβολα πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία που τη διατηρεί ως το δεύτερο πιο εμπορικό πρωτάθλημα πίσω από την Premier League.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει από το ισπανικό πρωτάθλημα όλα τα μεγάλα ονόματα, αλλά και η πλειονότητα των πιο ταλαντούχων νεαρών ποδοσφαιριστών, η La Liga κατάφερε και αύξησε την αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της. Από τα 980 εκατομμύρια ευρώ που λαμβάνει τώρα ετησίως, το νέο deal θα αποφέρει στις ομάδες 990 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, αυτή η αύξηση αν και μικρή στην πραγματικότητα είναι μεγάλη δεδομένης της αβεβαιότητας που περιβάλλει το ευρωπαϊκό, αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Από το 2024 θα αλλάξει το καλεντάρι και εικάζεται πως με το νέο φορμάτ του Champions League, που προβλέπει περισσότερα παιχνίδια στη φάση των ομίλων και θα μπει σε εφαρμογή από τη σεζόν 2024-25, τα «μεγάλα» πρωταθλήματα θα αναγκαστούν να μειώσουν τις ομάδες τους. Ήδη η γαλλική Ligue 1 το έχει ανακοινώσει πως θα «κόψει» τις ομάδες από 20 σε 18, ενώ το ίδιο εξετάζει να κάνει και η ιταλική Serie A. Αυτές οι δύο λίγκες μαζί με τηνBundesliga είδαν την αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους να πέφτει τα τελευταία χρόνια. Η Γαλλία υπέστη ζημιά της τάξης του 50%, ενώ οι άλλες έχασαν ποσοστό τουλάχιστον 5%.

Αυτό που ήθελε να πετύχει η La Liga ήταν να βάλει στο… χορό και μια Over The Top πλατφόρμα και τα κατάφερε παρόλο που δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Amazon, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ. Οι εταιρίες που πήραν τα δικαιώματα είναι το ισπανικό συνδρομητικό δίκτυο Movistar και η πλατφόρμα DAZN.

Το deal ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα που επιβεβαιώθηκε η συμφωνία της La Liga με το επενδυτικό fund CVC Capital Partners για 1,994 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς ο οργανισμός απέκτησε μερίδιο στον συνεταιρισμό με στόχο να τον βοηθήσει να επεκταθεί και σε άλλες αγορές μεταξύ αυτών και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τον περασμένο Μάιο, ηLa Liga υπέγραψε συμβόλαιο ως το 2029 για τα τηλεοπτικά δικαιώματά της στις Η.Π.Α. με την Disney για 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.