Στην Αγγλία, η στάση της Δικαιοσύνης απέναντι στους οπαδούς του ποδοσφαίρου που πραγματοποιούν ρατσιστικές επιθέσεις μέσω των social media, έχει γίνει πιο σκληρή. Πλέον, οι Δικαστές στέλνουν στη φυλακή τους παραβάτες.

Η αρχή έγινε με έναν άνδρα που επιτέθηκε μέσω της πλατφόρμας του Facebook στους Μάρκους Ράσφορντ, Τζέιντον Σάντσο και Μπουκάγιο Σάκα μετά από την ήττα της Εθνικής Αγγλίας από την Ιταλία στα πέναλτι στον τελικό του EURO 2020. Οι τρεις παίκτες αστόχησαν πέναλτι.

Η συνέχεια αφορά σ’ έναν οπαδό της Τσέλσι, τον 21χρονο Νέιθαν Μπλαγκ. Τον βάραιναν επτά κατηγορίες για τη δημοσίευση προσβλητικών σχολίων εις βάρος φιλάθλων της Τότεναμ στο Twitter. Δήλωσε ένοχος σε όλες και θα εκτίσει ποινή οκτώ εβδομάδων.

Οι ρατσιστικές αναρτήσεις καταγράφηκαν από τις 29 Σεπτεμβρίου 2020 ως και τις 5 Φεβρουαρίου 2021. Μεταξύ άλλων υπήρχαν φωτογραφίες από το Άουσβιτς κι ενός άντρα, ο οποίος χαιρετούσε ναζιστικά.

Ο οπαδός της Τσέλσι υποστήριξε στις Αρχές πως τα σχόλια του δεν ήταν σοβαρά και πως επρόκειτο για ανταλλαγή χαζολογημάτων «ανάμεσα σε φίλους». Ωστόσο, ο Δικαστής, Μάικλ Χάμιλτον, υποστήριξε πως οι αναρτήσεις του στα social media ήταν «απεχθείς κι άκρως προσβλητικές. Ειλικρινά, το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων ήταν αξιοθρήνητο. Οι αναφορές στο Ολοκαύτωμα και άλλα θέματα τέτοιου είδους δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν ως πλάκα». Ο Εισαγγελέας Ντέιβιντ Ρόμπερτς, χαρακτήρισε πως από τα μηνύματά του χειρότερα όλων ήταν αυτά για την Τότεναμ «εξαιτίας της ιστορικής σύνδεσης του κλαμπ με την εβραϊκή κοινότητα». Ένα από τα μηνύματα του έγραφε: «Οι “σπερς” (σ.σ. το παρατσούκλι της Τότεναμ) βρίσκονται στο δρόμο προς το Άουσβιτς».

Η Τσέλσι, η οποία είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη στα ζητήματα ρατσισμού αφαίρεσε από τον Μπλαγκ το εισιτήριο διαρκείας που είχε στην κατοχή του. Τα μηνύματα, δε, τα έλεγξε πρώτα η ομάδα ασφαλείας της και έπειτα συνεργάστηκε με τις αρχές.