Ένας 52χρονος άνδρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση για δέκα εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή επιτέθηκε ρατσιστικά σε παίκτες της Εθνικής Αγγλίας μέσω του Facebook, μετά από την ήττα των «τριών λιονταριών» από την Ιταλία στον τελικό του EURO 2020.

O Τζόναθον Μπεστ, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο Δικαστήριο, είχε πιει τουλάχιστον 12 μπίρες και πέντε διπλά κοκτέιλ με ρούμι προτού μπει στην πλατφόρμα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης για να επιτεθεί στους Μάρκους Ράσφορντ, Τζέιντον Σάντσο και Μπουκάγιο Σάκα.

Σ’ ένα βίντεο 18 δευτερολέπτων, ο Μπεστ, που είναι οδηγός κλαρκ, υποστήριξε πως το βάρος της ήττας της Αγγλίας στα πέναλτι (3-2, 1-1 η κ.δ. και η παράταση) από τη «σκουάντρα ατζούρα» έπεφτε στους ώμους των τριών ποδοσφαιριστών και έπειτα άρχισε να τους βρίζει. Όλοι τους αστόχησαν στις προσπάθειές τους από τα 11 βήματα. «Τρία μαύρα μ… δεν μπορούν να παίζουν για την Αγγλία», ήταν το σχόλιο που ακούστηκε στο Δικαστήριο της περιοχής Γουΐλσντεν, βορειοδυτικά του Λονδίνου.

Ο Δικαστής, Ντένις Μπρέναν, αποκάλεσε το βίντεο «διαβρωτικό για την κοινωνία», ενώ δεν έλαβε υπόψη του το αίτημα του Μπεστ να ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης ή να του απαγορευθεί η είσοδος στα μπαρ της περιοχής. Ανέφερε πως μόνο η φυλάκισή του είναι μια δίκαιη ποινή. Υποστήριξε, δε, πως ο Μπεστ επιτέθηκε σε παίκτες μεταξύ 19 και 23 ετών και τους «έβρισε μόνο και μόνο για το χρώμα του δέρματός τους. Τα λόγια που προφέρατε ήταν επιθετικά, άθλια και πηγαίνουν εναντίον της πολιτισμένης κοινωνίας μας. Είναι ενδεικτικό, δε, πως τα λόγια σου ενθάρρυναν κι άλλους να κάνουν το ίδιο και να εκφέρουν παρόμοιες απόψεις».

Ο Δικαστής τόνισε πως σκέφτηκε να του επιβάλλει ποινή με αναστολή, αλλά αποφάσισε την άμεση φυλάκισή του ως μέτρο που θα απέτρεπε άλλους να επιτεθούν ρατσιστικά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Πλέον, πρέπει να γνωρίζουν ότι τα Δικαστήρια σ’ αυτή τη χώρα θα στέλνουν στη φυλακή τέτοιους ανθρώπους». Όταν συνάδελφοι του Μπεστ στην εργασία του, τού είπαν πως το βίντεο είναι προσβλητικό και πρέπει να το κατεβάσει, εκείνος απάντησε: «Το προφίλ είναι δικό μου και θα κάνω ό,τι θέλω». Το βίντεο σβήστηκε την επόμενη ημέρα από τον λογαριασμό του, αλλά έμεινε online καθώς άλλοι χρήστες το αντέγραψαν και το διέδωσαν.