Μπορεί να μην έφερε κάποιο μετάλλιο, όμως ο Θοδωρής Ιακωβίδης έχει εξελιχθεί σε πρόσωπο των ημερών όσων αφορά τον ελληνικό αθλητισμό.

Τα δάκρυά του μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η ανακοίνωση της απόσυρσής του, καθώς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με 250 που παίρνει από την Ομοσπονδία της άρσης βαρών συγκλόνισαν τον κόσμο, με αρκετούς να εκφράζουν τη στήριξή τους με κάθε τρόπο.

Ιακωβίδης: Έτοιμος να επιστρέψει ο Πύρρος Δήμας

Έτοιμος να αφήσει τις ΗΠΑ και να επιστρέψει στην Ελλάδα για να βοηθήσει σε μία προσπάθεια για να ανακάμψει η εθνική ομάδα άρσης βαρών εμφανίστηκε ο Πύρρος Δήμας, έπειτα από το ξέσπασμα του Ιακωβίδη.

«Χαίρομαι που το θέμα βγήκε σήμερα στον αέρα από τον Θοδωρή… Εγκαταλείπει γιατί δεν βλέπει ανταπόκριση, από πουθενά δεν βλέπουμε. Θα έρθω πίσω, και έχω σκοπό από τον Σεπτέμβριο να είμαι κοντά στην ελληνική ομοσπονδία και κοντά στα νέα παιδιά», επισήμανε ο Πύρρος, ερωτηθείς τι θα κάνει αν ο υφυπουργός Αθλητισμού τον καλέσει για να ξαναφτιάξει τη «χρυσή ομάδα» της άρσης βαρών.

«Από τον Σεπτέμβριο θα είμαι μόνιμα στην Ελλάδα. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχω αποφασίσει να είναι η βάση μου στην Ελλάδα, και να δουλεύω εκεί. Θέλω να στηρίξω την ελληνική άρση βαρών, θέλω να στηρίξω παιδιά σαν το Θοδωρή, και άλλα νέα παιδιά που έρχονται από πίσω. Έτσι και αλλιώς θα το κάνω. Το κάνω, το ‘χω κάνει χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε τα παιδιά που έχουν όνειρα να μη σταματήσουν, να τους δώσουμε το χέρι και να συνεχίσουν, τόνισε, και πρόσθεσε «να είναι ο Θοδωρής εκεί να τους οδηγεί»! «Είναι ντροπή ένα άθλημα που έδωσε τόσες χαρές να μην μπορεί να βοηθήσει δυο-τρία παιδιά» σημείωσε ο χρυσός ολυμπιονίκης. «Στην Ελλάδα ευτυχώς έχουμε παρά πολλά δυνατά παιδιά με όρεξη με κέφι, προπονητές που δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, σωματεία που δουλεύουν μέρα νύχτα, απλά το θέμα είναι αυτό που είπε και ο Θοδωρής ότι αυτά τα παιδιά θέλουν στήριξη», υπογράμμισε.

«Δυστυχώς λέει αλήθειες ο Θοδωρής… Δυστυχώς η ομοσπονδία από το 2008 και μετά έχει δεχθεί να μην το πω πόλεμο, αλλά να πω ότι δεν της αξίζει αυτής της ομοσπονδίας με αυτές τις επιτυχίες, με αυτούς τους μεγάλους αθλητές, να της συμπεριφέρονται σα να είναι η τελευταία… Τι να πω. Το 2015 ήταν η μόνη ομοσπονδία που δέχθηκε τέτοια περικοπή χρημάτων 55% μείωση του προϋπολογισμού με το ”έτσι θέλω” με μια απόφαση όταν ήμουν πρόεδρος. Για μια 5ετια δεν μιλούσε κανείς, κλειστά στόματα… Τα ‘λεγα, εγώ αλλά γινόμουν και γραφικός. Οι αληθείς είναι αυτές, πονάνε, ευτυχώς που ο Θοδωρής μίλησε».

Ο Πύρρος εξήγησε ότι «το παιδί δουλεύει κάθε μέρα, κάνει personal training για να μπορεί να ζήσει. Ο πατέρας του και η μάνα του τον στηρίζουν όσο μπορούν, αλλά η μητέρα του είναι άνεργη, φίλοι του συγγενείς τον έχουν στηρίξει παρά πολύ. Σαν ομοσπονδία του είχαμε βρει στο Ιασώ έναν φυσικοθεραπευτή, αλλά δεν τον βόλευε. Το παιδί είναι πέρα δώθε με τη δουλειά του και δεν τον βόλευε καθόλου. Είχε έναν φυσικοθεραπευτή δικό του που τον στήριζε και δεν του έπαιρνε λεφτά. Και αυτό λέει το παιδί… Ντρέπομαι γιατί αυτά είναι αυτονόητα. Εμείς τα είχαμε όλα λυμένα, ήμασταν στο στρατό, και είχαμε μισθό από την ομοσπονδία, κάθε μήνα είχαμε ήρεμο το κεφάλι ότι η καθημερινότητά μας είναι λυμένη για αυτό κάναμε αυτά που κάναμε».

Οι εποχές, συνέχισε ο μεγάλος παλαίμαχος αθλητής, είναι τελείως διαφορετικές. Η άρση βαρών δεν είχε την αντιμετώπιση που έπρεπε με όλες αυτές τις επιτυχίες που έφερε στην Ελλάδα. Από το 2008 και μετά την τσακίσαμε, τη διαλύσαμε, της δίνουμε μόνο τα λεφτά για να πληρώνει τους υπάλληλους και τα ενοίκια στις εθνικές εγκαταστάσεις όπως στο ΟΑΚΑ, στο ΣΕΦ και τον Άγιο Κοσμά. Η ομοσπονδία έπαιρνε 3 εκατ., στην εποχή μας τα τελευταία 5 χρόνια έπαιρνε 320.000, και τώρα με τον υπουργό τον Λευτέρη Αυγενάκη επιτέλους μπορούμε να μιλήσουμε με έναν υπουργό και να συνεννοηθούμε.

Μαζεύουν χρήματα οπαδοί του Παναθηναϊκού

Την κινητοποίηση των φίλων του Παναθηναϊκού προκάλεσε η κραυγή αγωνίας του Θοδωρή Ιακωβίδη.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν, άνοιξαν λογαριασμό για τον Ιακωβίδη και όποιος θέλει μπορεί να προσφέρει οποιοδήποτε ποσό για να τον ενισχύσει.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον παναθηναϊκό κόσμο και έχω πληροφορίες ότι έχουν ενδιαφερθεί και φίλαθλοι άλλων ομάδων να βοηθήσουν. Δεν έχω λόγια, είναι πολύ συγκινητικό, τους ευχαριστώ πολύ όλους. Μακάρι να αλλάξει κάτι. Γιατί δεν είναι το θέμα να μου δώσουν κάποια χρήματα, δεν κάνω επαιτεία, δεν το θέλω αυτό. Καλύτερα αυτά τα λεφτά να τα μαζέψουν να τα δώσουν σε φιλανθρωπικό σκοπό.

Θέλω να μπορώ να κάνω αυτό το άθλημα που αγαπώ στο 100% και να βγαίνω με τη σημαία της χώρας μου, να βγαίνω στους αγώνες και να την ανεβάζω στα ψηλότερα βάθρα. Το θέμα είναι κρατικό. Θέλω να μπει ο κρατικός μηχανισμός μπροστά και να βοηθήσει τόσο εμένα όσο και τα υπόλοιπα παιδιά της ολυμπιακής ομάδας, να τους κάνει πιο εύκολο το έργο», είπε ο Ιακωβίδης μιλώντας στο Open, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ενδιαφέρον από χορηγούς

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ενημέρωσε ότι μετά τις δηλώσεις του Έλληνα αθλητή και τα δάκρυά του, αρκετοί χορηγοί εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και την πρόθεσή τους να βοηθήσουν. Ζήτησαν, μάλιστα, να τον συναντήσουν όταν επιστρέψει στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθούν για τα πάντα και προφανώς να πράξουν αναλόγως.

Στήριξη από Αντετοκούνμπο και Πετρούνια

Στο πλευρό του Θοδωρή Ιακωβίδη τάχθηκαν αρκετοί, μεταξύ των οποίων ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Ο MVP των τελικών του NBA πόσταρε μία φωτογραφία του Έλληνας αρσιβαρίστα, συνοδευόμενη με μία καρδιά.

Από την πλευρά του, ο «άρχοντας των κρίκων» έγραψε το εξής: «Να προχωράς με τη δύναμη της ψυχής σου χωρίς να περιμένεις τίποτα από κανέναν…».

Αυγενάκης: Συμφωνήσαμε να το σκεφτεί δεύτερη και τρίτη φορά

Την αντίδραση του Λευτέρη Αυγενάκη προκάλεσαν όσα είπε ο Θοδωρής Ιακωβίδης περί οικονομικών δυσκολιών που τον ωθούν μακριά από την άρση βαρών.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού με δήλωσή του στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στο θέμα που δημιουργήθηκε, λέγοντας τα εξής:

«Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τους 83 αθλητές και αθλήτριες, μέλη της Ολυμπιακής ομάδας που μας εκπροσωπούν στο Τόκιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020. Εκτός από τα δάκρυα χαράς, όπως αυτά του Στέφανου Ντούσκου, που μας έκανε περήφανους, έχουμε και τα δάκρυα λύπης, στεναχώριας και απογοήτευσης όπως αυτά του αγαπητού, Θοδωρή Ιακωβίδη. Επικοινώνησα άμεσα μαζί του, όπως μίλησα και με τον Πύρρο Δήμα. Συμφωνήσαμε με τον Θοδωρή να σκεφτεί δεύτερη και τρίτη φορά την απόφασή του να διακόψει, να σταματήσει τον αθλητισμό.

Συμφωνήσαμε να βρεθούμε ξανά, από κοντά, αμέσως μετά την επιστροφή του και να δούμε όλες τις παραμέτρους. Να δούμε και να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλες τις δυσκολίες.

Πρέπει να διευκρινίσω το εξής: η προετοιμασία των αθλητών είναι εξ ολοκλήρου ευθύνη των διοικήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών της χώρας μας και της ΕΟΕ, ωστόσο η συνεργασία μας είναι στενή και θα παραμείνει στενή. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι τα προβλήματα στον αθλητισμό είναι πάρα πολλά. Γι’ αυτό το λόγο και η αθλητική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί πολύ πιο έντονη, με μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι στην ελληνική αθλητική οικογένεια. Τώρα που οι αθλητές έχουν φωνή πλέον στις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε – και θα συνεργαστούμε – στενότερα για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα».

Η «εκτόξευση» στο Instagram

Στην καρδιά των Ελλήνων φαίνεται πώς μίλησε ο Θοδωρής Ιακωβίδης.

Ο Έλληνας αρσιβαρίστας κέρδισε τον κόσμο με το συγκινητικό του ξέσπασμα, κάτι που καταγράφηκε και στο Instagram.

Συγκεκριμένα, οι followers του Ιακωβίδη αυξήθηκαν κατακόρυφα, ξεπερνώντας τις 99.000 μέσα σε λίγες ώρες.