Ο Ρικ Πιτίνο εξήγησε πώς έπεισε τον Βασίλη Σπανούλη να επιστρέψει στην Εθνική ομάδα μπάσκετ, ενώ αναφέρθηκε και στην απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο από το προολυμπιακό τουρνουά.

Η Εθνική ομάδα προετοιμάζεται για τις επίσημες υποχρεώσεις της και ο προπονητής της με συνέντευξή του στο gazzetta.gr αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα. Πιο σημαντικά, αυτά των Αντετοκούνμπο και Σπανούλη, με τον Πιτίνο να λέει τα εξής.

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν γυρίζετε τον χρόνο πίσω και σκέφτεστε το τηλεφώνημα του Παναθηναϊκού, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2018, όταν δεν είχατε έρθει ποτέ στην Ελλάδα και σήμερα, δυόμιση χρόνια μετά, η χώρα μας σας έχει αγκαλιάσει, σας έχει βοηθήσει σε μία δύσκολη περίοδο της καριέρας σας και υποθέτω ότι πλέον έχει μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σας;

«Αυτό είναι αλήθεια, γιατί ουσιαστικά είχα αποσυρθεί από την προπονητική κι έστω κι αν δεχόμουν κάποιες προτάσεις από μικρομεσαία κολέγια, μέσα μου ήξερα ότι δεν ήθελα να τις αποδεχθώ γιατί δεν μου άρεσαν τα μέρη στα οποία έπρεπε να μετακομίσω! Και εντελώς ξαφνικά, έρχεται αυτό το τηλεφώνημα και μου δίνει την ευκαιρία να πακετάρω, να επισκεφτώ μία χώρα στην οποία δεν είχα ταξιδέψει ποτέ και να ζήσω μία μοναδική εμπειρία. Σήμερα που μιλάμε το ταμείο είναι κάτι περισσότερο από θετικό, αλλά όταν πρωτοέφτασα στην Αθήνα, βγήκα από το αεροπλάνο και αντίκρισα 7-8 ρεπόρτερ, αλήθεια σας λέω, δεν ήξερα τι να περιμένω, ούτε που ερχόμουν. Λίγες μέρες αργότερα το ένα σοκ διαδέχεται το άλλο. Κερδίζουμε την ΤΣΣΚΑ και ξαφνικά τρομάζω, βλέποντας καπνογόνα μέσα στο γήπεδο! Τότε ήταν που είπα “τι γίνεται εδώ πέρα;”…

Θέλω να πω ότι όλη αυτή η εμπειρία ήταν κάτι το μοναδικό αλλά και άκρως εποικοδημητικό, γιατί γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι ξανά εδώ μαζί σας. Για να ανταποδώσω αυτό το καλό που μου έκανε η Ελλάδα σε μία περίοδο που ήθελα να ξανανιώσω μπασκετικά! Μετά από 40 χρόνια στους πάγκους, στερήθηκα αυτό που αγαπούσα και ήταν η ζωή μου! Και ξαφνικά βρίσκομαι στον Παναθηναϊκό και σε ένα επίπεδο πολύ υψηλότερο απ’ ότι περίμενα. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι καλύτερο…»

Αν πολλοί αντικειμενικοί φίλοι του μπάσκετ σας δίνουμε ένα μεγάλο credit πριν καν ακόμη κοουτσάρετε την Εθνική ομάδα, αυτό έχει να κάνει με την επιστροφή του Σπανούλη, η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται σε δική σας ιδέα και δικό σας χειρισμό. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να τον πείσετε;

«Έβαλα μερικά στοιχήματα και τα κέρδισα και αυτό γιατί μελέτησα πολύ την προσωπικότητά του και αντιλήφθηκα ότι διέθετε μπασκετικό PHD! Δηλαδή ήταν πάντα παθιασμένος (σ.σ.: passionate), πεινασμένος (σ.σ.: hungry) και είχε κίνητρο και θέληση (σ.σ.: driven) για το μπάσκετ! Κάποιοι έλεγαν ότι είναι μεγάλος σε ηλικία, ότι δεν θα δεχθεί, αλλά όταν έχεις να κάνεις με παίκτες σαν τον Μάικλ Τζόρνταν, τον Κόμπι Μπράιαντ και τον Βασίλη Σπανούλη, που κοιμούνται, ξυπνούν, τρώνε και πίνουν σκεπτόμενοι το μπάσκετ και είναι τρομερά ανταγωνιστικοί, τότε έχεις μεγάλο πλεονέκτημα. Γιατί είναι περήφανοι!

Αυτό που ουσιαστικά του είπα είναι ότι θέλω να είναι ο αρχηγός και ο ηγέτης μίας ομάδας που υστερεί σε πολλά κομμάτια, αλλά αυτό που θα την ανεβάσει είναι η αγάπη των παικτών για την Εθνική και την χώρα. Και το πόσο σκληρά θα θέλουμε να παίξουμε! Επομένως, δεν υπήρχε καταλληλότερος για αυτόν τον ρόλο. “Με σένα στην 12άδα, έχουμε τύχη! Χωρίς εσένα, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες!”, ήταν τα τελευταία μου λόγια! Δεν χρειάστηκε να πω περισσότερα για να τον πείσω.»

Πότε τον συναντήσατε για πρώτη φορά;

«Στο All Star Game της Θεσσαλονίκης! Είχε μόλις αρχίσει η προθέρμανση και όταν κάποια στιγμή πέρασε από δίπλα μου, του φώναξα “Legend, θέλω να βγάλω μία φωτογραφία μαζί με σένα και τον Καλάθη” και αμέσως “έσπασα τον πάγο”. Χαμογέλασε, ήρθε κοντά μου και τα είπαμε για λίγο. Έκτοτε, τον είχα συνεχώς στο μυαλό μου για την Εθνική. Πολλοί μου έλεγαν ότι δεν θα αντέξει, ότι τραυματίζεται συχνά επειδή έχει μεγαλώσει, αλλά όταν την περασμένη εβδομάδα του τηλεφώνησα και κανονίσαμε να βρεθούμε από κοντά για φαγητό, ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι θα πει το “ναι” και θα επιστρέψει!»

Τι μάθατε απ΄ αυτή την συνάντηση που δεν ξέρατε;

«Μιλήσαμε πολύ για μπάσκετ και του είπα λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θέλω να παίξουμε. Ότι θα τρέξουμε πολύ και ότι κάποιες στιγμές θα κουράζεται, αλλά θέλω να τον χρησιμοποιήσω σε κάποιες καταστάσεις, που καμία άμυνα δεν θα είναι σε θέση να προβλέψει πως θα επιλέξει να επιτεθεί. Με αυτόν στην πεντάδα, θα έχουμε πρόβλημα στην άμυνα, αλλά εκτός του Καλάθη, δεν έχουμε δα και κάποιον εκπληκτικό αμυντικό guard που θα μας έδινε – συνολικά – πολύ περισσότερα πράγματα σε σύγκριση με τον Βασίλη.

Αφού τελείωσα, τον άφησα να μιλήσει και έπιασα τον εαυτό μου να απολαμβάνει όλα όσα άκουγε! Γενικά όταν αφήνεις κάποιον να μιλήσει για την φιλοσοφία του, σημαίνει ότι τον σέβεσαι. Τον ρώτησα την άποψή του για όλους τους παίκτες που είχα στο μυαλό μου και είχε scouting report για τον καθένα. Μπορεί σαν coach να μην αλλάζω εύκολα άποψη και να μην επηρεάζομαι από άλλους, αλλά του είπα ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να καταθέσει την άποψή του, αν είναι διαφορετική.»

Και πάμε στην ερώτηση των 228 εκατομμυρίων δολαρίων όσο δηλαδή αξίζει και το συμβόλαιο που υπέγραψε ο “Greek Freak” τον περασμένο Δεκέμβριο. Από πέρυσι κιόλας λέτε συνέχεια ότι δύσκολα θα παίξει στο προολυμπιακό τουρνουά. Τι σας κάνει να το πιστεύετε;

«Να σας πω την αλήθεια δεν περίμενα σε καμία περίπτωση αυτό το εμφατικό 2-0 υπέρ των Νετς. Πίστευα αρκετά στους Μπακς και σε τελική ανάλυση ήμουν σίγουρος ότι η σειρά θα κριθεί στα επτά παιχνίδια και θα είναι εξαντλητική. Η μέχρι τώρα εικόνα μπορεί να μην το καθιστά πιθανό, ωστόσο το πρόβλημα με τους NBAers είναι ότι συνήθως παίζουν 80-90 παιχνίδια μέσα σε 7-8 μήνες και μετά οι ομάδες τους, πολύ λογικά, τους συμβουλεύουν να πάρουν τον χρόνο τους και να ξεκουραστούν! Στο Μιλγουόκι δεν θα είναι χαρούμενοι αν τον δουν να παίζει στο προολυμπιακό τουρνουά.»

Ακούσαμε χθες τον Ντόντσιτς που στην free agency του καλοκαιριού θα υπογράψει max contract των 200 εκατομμυρίων με τους Μάβερικς, να τίθεται στην διάθεση της Εθνικής Σλοβενίας για το προολυμπιακό του Κάουνας. Αν αποκλειστούν οι Μπακς από τους Νετς στα 7 ματς και η σεζόν του τελειώσει στις 19 του μηνός, δηλαδή δέκα μέρες πριν το τζάμπολ στην Βικτόρια ή και νωρίτερα, αποκλείετε το ενδεχόμενο να αποφασίσει μόνος του να παίξει;

«Δεν αποκλείω τίποτε! Προσωπικά λατρεύω την ιδέα να τον έχουμε μαζί μας γιατί θα μας αλλάξει επίπεδο. Θα τον χρησιμοποιήσω με τέτοιο τρόπο, που θα κυριαρχήσει απόλυτα σε ατομικό επίπεδο και θα προσδώσει μεγαλύτερη κινητικότητα στο σύνολο. Για μένα θα είναι όνειρο να τον έχω, μαζί με τον Θανάση και τον Κώστα! Αλλά ξέροντας πως λειτουργεί το ΝΒΑ, δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αν ο ίδιος το θέλει πραγματικά, κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει. Ειδικότερα αν αποκλειστούν στα 4 ή στα 5 ματς, γιατί τότε θα έχει σχεδόν 15 μέρες να ξεκουραστεί.»

Υπάρχει σκέψη να γίνει κατ’ αρχήν μαζί του μία επαφή, όταν και αν τελειώσει νωρίτερα; Ρωτάω γιατί δεν υπάρχει και ομοσπονδία για να αναλάβει δράση…

«Αν κι εφόσον χρειαστεί, τότε θα το αναλάβω εγώ! Θα τηλεφωνήσω πρώτα στον ατζέντη του, τον Γιώργο Πάνου και εν συνεχεία θα μιλήσω προσωπικά στον Γιάννη και τον Θανάση, θα τους εξηγήσω όλο το πλάνο και θα προσπαθήσω να τους πείσω. Όπως έκανα με τον Σπανούλη. Δεν ήθελα να το κάνω νωρίτερα και δεν θέλω να το κάνω ούτε τώρα, γιατί δεν είναι σωστό από την στιγμή που παίζουν. Είναι έλλειψη σεβασμού προς την προσπάθεια που κάνουν στα playoffs.»

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη πατώντας εδώ.