Η τελική συνάντηση της Επιτροπής Συντονισμού για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 θα ξεκινήσει σήμερα (19/5), με τους διοργανωτές να διαβεβαιώνουν μέχρι στιγμής ότι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια, παρά τον «εφιάλτη» που δημιουργεί ο κορονοϊός.

Τόσο το Τόκιο 2020 όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επιμένουν ότι η διοργάνωση μπορεί να διεξαχθεί κανονικά, με την Τελετή Έναρξης να έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου.

Αυτή τους η διαβεβαίωση, μάλιστα, ενισχύεται από την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αλλά και του εκτελεστικού διευθυντή του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, ο οποίος είχε επαινέσει τις προσπάθειες μετριασμού των κινδύνων στις αρχές του μήνα.

Παράλληλα, ο Ράιαν είχε σημειώσει την επιτυχή διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων και πρωταθλημάτων κατά το τελευταίο έτος εν μέσω της πανδημίας.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, αν και στάθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του στην αξία των «playbooks» των διοργανωτών, φρόντισε παράλληλα να αναγνωρίσει ότι οι Αγώνες αποτελούν ένα περίπλοκο γεγονός, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε ένα τεστ διαχείρισης κινδύνων.

Άγνωστο εάν α επιτραπούν θεατές

Η διαχείριση κινδύνων θα είναι τομέας που θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα συζήτησης στη συνάντηση της Επιτροπής Συντονισμού, όπως και η πιθανή παρουσία εγχώριων θεατών, με την τελική απόφαση να αναμένεται να ληφθεί τον επόμενο μήνα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού, Τζον Κόατες, θα ηγηθεί των συζητήσεων, με τον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ να ανοίγει τη σύσκεψη αύριο (19/5), στην οποία θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Τόκιο 2020, Σέικο Χασίμοτο, ο κυβερνήτης του Τόκιο, Γιούρικο Κόικε και ο υπουργός Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Ταμάγιο Μαρούκαβα.

Ο Κόατες είχε αναγνωρίσει νωρίτερα αυτόν το μήνα την ανησυχία της κοινής γνώμης, μετά τις 350.000 υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί σε μόλις εννέα ημέρες και οι οποίες ήταν υπέρ της ακύρωσης των Αγώνων.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μάλιστα, έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Ιαπώνων είναι κατά της διεξαγωγής των Αγώνων, ενώ υπήρξαν αναφορές για διαδηλώσεις μικρής κλίμακας έξω από το Εθνικό Στάδιο.

Οι ανησυχίες εκφράζονται σε μεγάλο βαθμό για τον πιθανό κίνδυνο από την εισροή ξένων αθλητών, προπονητών, αξιωματούχων και μέσων ενημέρωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διασπορά του κορονοϊού και σε δημιουργία παραλλαγών του ιού.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής (20 Μαΐου), όταν ΔΟΕ και Τόκιο 2020 θα επιδιώξουν να παρέχουν περαιτέρω διαβεβαιώσεις στο κοινό για ασφαλείς Αγώνες.