Ραγδαίες είναι εξελίξεις στον χώρο της Ενόργανης Γυμναστικής, έπειτα από τις καταγγελίες για κακοποίηση που είδαν το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, η υπόθεση προκάλεσε και την εισαγγελική παρέμβαση, ενώ και η αθλητική ηγεσία της χώρας πήρε άμεσα θέση, με στόχο να διαλευκανθεί η ιστορία.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, μέσω δηλώσεων του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» σημείωσε ότι η επίσημη καταγγελία δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση υπήρξε άμεση επικοινωνία με τον πληρεξούσιο δικηγόρο των αθλητών / αθλητριών που καταγγέλλουν τα περιστατικά και έχει καταστεί σαφές ότι το υπουργείο θα κινηθεί άμεσα, εφόσον υπάρξουν στοιχεία και συγκεκριμένα περιστατικά, πρόσθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Επίσης, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε πως ήρθε σε επικοινωνία με κορυφαίους αθλητές της Γυμναστικής, για να μεταφέρουν και εκείνοι τυχόν περιστατικά που όντως έχουν πέσει στην αντίληψη τους.

Φαίνεται, σημείωσε ο κ. Αυγενάκης, πως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, λέγοντας πως παλαιότερα οι προπονητές είχαν περισσότερους από έναν ρόλο στη ζωή του αθλητή, εφόσον δεν υπήρχαν εξειδικεύσεις, υπήρχαν όντως ακραίες συμπεριφορές, αλλά ακόμα τέτοιες συμπεριφορές υπήρξαν και από γονείς που δεν δέχονταν το δικό τους το παιδί να αστοχήσει, να έχει μία άτυχη στιγμή.

Υπήρχαν λάθη και υπερβολές που ξεπερνούσαν τα συνήθη όρια, υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, όταν όμως συζητάμε για σεξουαλική κακοποίηση, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και όταν δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία δυσκολεύεται η διαχείριση τόσο από το αρμόδιο υπουργείο αλλά και από τις Αρχές.

«Δεν μπορεί να “μαυρίζονται” ποδοσφαιριστές όπως ο Χαριστέας, ο Παπαδόπουλος και ο Καφές»

Αναφερόμενος γενικότερα στις καταγγελίες περί σεξουαλικών παρενοχλήσεων, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι αυτά τα πράγματα χρειάζονται μέτρο και πολλή υπευθυνότητα και συνέστησε να μην πηγαίνουμε στα άκρα, σημειώνοντας πως έχοντας ο ίδιος γίνει κοινωνός τέτοιων περιστατικών, με πολλή προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χώρος του αθλητισμού είναι πολύ ιδιαίτερος χώρος, με πάρα πολλά οφέλη και θετικά στοιχεία για τη νέα γενιά, με αξίες και αρχές που φτιάχνουν καλύτερους χαρακτήρες και καλύτερη κοινωνία, ωστόσο, υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά που έχουν αμαυρώσει τη ζωή ακόμα και των αθλητών.

Αναφερόμενος και πάλι στην απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να δημοσιοποιήσει την προσωπική της ιστορία, σημείωσε πως «συζητάμε για βαρύτατες ευθύνες τις οποίες πρέπει να αναλαμβάνει ο κάθε εκλέκτορας», απαντώντας σε ερώτηση για τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελληνική Ομοσπονδία της Ιστιοπλοϊας». Παράλληλα, είπε ο κ. Αυγενάκης, όπως και στην ΕΠΟ, δεν μπορεί να μην εκλέγονται πέντε διεθνείς ποδοσφαιριστές. Εκεί, πρόσθεσε, έχει ευθύνη ένα σώμα 69 εκλεκτόρων, δεν μπορεί να «μαυρίζει» ποδοσφαιριστές όπως τον Χαριστέα, τον Παπαδόπουλο, τον Καφέ.

Σε ερώτηση για το πώς το εξηγεί ο ίδιος, απάντησε πως συζητάμε για μία κατάσταση που αντιμετώπισε στην Ομοσπονδία ριζωμένη για 20-30-40-50 χρόνια. Σε κάποιες Ομοσπονδίες, σημείωσε, το πουλόβερ ξηλώθηκε ολοσχερώς, σε κάποιες άλλες ξηλώθηκε το μισό, ακόμα και στην ιστιοπλοϊα, πρόσθεσε, μεγάλοι όμιλοι δεν συνέπραξαν στην επανεκλογή και κατ’ ουσίαν επιβράβευση της συγκεκριμένης κυρίας που από γραμματέας έγινε πρόεδρος, επισημαίνοντας πως 11 από τα 13 μέλη είναι νεοεκλεγέντες, έχει υπάρξει μια ανανέωση, από εκεί και πέρα, όπως είπε ο υφυπουργός, το θέμα εκλογής της προέδρου είναι κάτι που έχει ενοχλήσει και έχει προκαλέσει δυσάρεστα σχόλια για το συγκεκριμένο άθλημα και τους συγκεκριμένους εκλέκτορες.

Τέλος, τόνισε πως ως υπουργείο δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω από το να βάλει το πλαίσιο, για όποια περιστατικά καταγγέλθηκαν απευθύνθηκαν αμέσως, χωρίς καμία καθυστέρηση στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, αλλά από εκεί και μετά ο εκλέκτορας έχει το δικαίωμα του εκλέγειν με τα κριτήριά του.

Οι περιφερειακοί όμιλοι στήριξαν αυτό το σχήμα στην ιστιοπλοϊα, είπε ο κ. Αυγενάκης, επηρεαζόμενοι πιθανότατα από κάποια οφέλη που διαχρονικά απολάμβαναν από συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ οι μεγάλοι όμιλοι που στην πραγματικότητα έχουν και τους κορυφαίους αθλητές που αντιτάχθηκαν, έκαναν άλλες επιλογές.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.