Ανοίγει ο δρόμος για την ανακατασκευή της Λεωφόρου, έπειτα από την απόφαση της Περιφέρειας να δώσει το ποσό των 8, εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό.

Αυτό σημαίνει ότι τα έργα θα αρχίσουν από τον Δεκέμβριο και θα ολοκληρωθούν περίπου τον Μάιο του 2015. Το πλάνο αφορά ανακατασκευή του «Απόστολος Νικολαϊδης», με δυο εξτρά διαζώματα, αλλά και ανακαίνιση του εξωτερικού και του εσωτερικού χώρου.

Παράλληλα, η Περιφέρεια ενέκρινε και η προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ν. Σμύρνης για την κατασκευή νέου κλειστού Γυμναστηρίου πολλαπλών χρήσεων με βιοκλιματικές προδιαγραφές, χωρητικότητας 3500 θέσεων επί των οδών Αρτάκης και Εθνικής Στέγης, με προϋπολογισμό 17,85 εκ. Ευρώ.

Αναλυτικά η απόφαση της 15ης τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

Σειρά από σημαντικά θέματα για την αναπτυξιακή πορεία της Αττικής και την ποιότητα ζωής των πολιτών της συζητήθηκαν στη σημερινή 15η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, το οποίο συνεχίζει με αίσθημα ευθύνης το έργο του έως και τις 31 Αυγούστου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν κυρίως σε έργα που έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής. Οι προγραμματικές συμβάσεις αποτελούν τη συνέχεια μιας μακράς και φύσει χρονοβόρας διαδικασίας «ωρίμανσης» που τώρα μπαίνει στην τελική της φάση. Εντάσσονται στη συνεπή πολιτική της Περιφέρειας Αττικής να υλοποιεί αναπτυξιακά έργα, τα οποία είτε πρέπει να πληρούν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις/προδιαγραφές, είτε η Κεντρική Διοίκηση αδυνατεί να χρηματοδοτήσει και δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όπως συμβαίνει με τα αθλητικά έργα.

Ανάμεσα στα θέματα που εγκρίθηκαν ξεχωρίζει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη δωρεάν προληπτική εξέταση μαγνητικής τομογραφίας και μαστογραφίας που απευθύνεται σε πολίτες απόρους, ανασφάλιστους και στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το κόστος αυτών των ιδιαίτερα δαπανηρών εξετάσεων.

Στη συνέχεια, εγκρίθηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) για το Ιστορικό και Εμπορικό Κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για το πρώτο ΣΟΑΠ που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Τα σχέδια αυτά προορίζονται για πόλεις ή τμήματά τους που παρουσιάζουν κρίσιμα προβλήματα αναπτυξιακή υστέρησης, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και ποιότητας ζωής. Επιδιώκουν τη βελτίωση των υποδομών, κοινωνικών εξυπηρετήσεων, αντιμετώπιση της ανεργίας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την αρμονική διάρθρωση των χρήσεων γης, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και γενικά την κοινωνική και οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτισμική αναζωογόνηση των πόλεων. Το ΣΟΑΠ είναι μηχανισμός άντλησης χρηματοδότησης για την περιοχή.

Εγκρίθηκαν επίσης οι εξής προγραμματικές συμβάσεις: με το Δήμο Αίγινας για τη μελέτη περιφερειακής οδού της πόλης της Αίγινας με προϋπολογισμό 202.653 χιλ Ευρώ, με το Δήμο Δάφνης Υμηττού για την ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου του Δήμου, με προϋπολογισμό 200.000 Ευρώ και με το Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου για την κατασκευή τροποποιήσεων στο δίκτυο αποχέτευσης και συνδέσεων ακινήτων στις οδούς Χρυσοστόμου Σμύρνης και Μακρυγιάννη στο Μοσχάτο, συνολικής δαπάνης 489,5 χιλιάδων Ευρώ.

Επιπλέον, εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ, προϋπολογισμού 32,5 εκ. Ευρώ, έργο που θα δώσει οριστικό τέλος στο πρόβλημα υδροδότησης του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απορρίφθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Προσωρινό Διαλυτήριο Ανασυρόμενων Ναυαγίων στη θέση Καλυμπάκι του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας, καθώς πρόκειται για δραστηριότητα με επικίνδυνες για την υγεία περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά τα αθλητικά έργα, εγκρίθηκαν η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Παλαιού Φαλήρου για το έργο της ανάπλασης 22 στρεμμάτων στον Ολυμπιακό Πόλο όμορο του κλειστού Γυμναστηρίου Παλαιού Φαλήρου, με συνολικό προϋπολογισμό 1,2 εκ. Ευρώ, η προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας για την ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Π. Σαλπέας με προϋπολογισμό 395,5 χιλιάδες ευρώ, και η αλλαγή χλοοτάπητα σε γήπεδο στην Αίγινα, και η προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ν. Σμύρνης για την κατασκευή νέου κλειστού Γυμναστηρίου πολλαπλών χρήσεων με βιοκλιματικές προδιαγραφές, χωρητικότητας 3500 θέσεων επί των οδών Αρτάκης και Εθνικής Στέγης, με προϋπολογισμό 17,85 εκ. Ευρώ.

Τέλος, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ τηςΠεριφέρειας Αττικής και του Παναθηναϊκού Α.Ο. για το έργο της αναβάθμισης του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας. Ο προϋπολογισμός του είναι 8,6 εκ. Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Με την ανάπλαση που θα πραγματοποιηθεί, το γήπεδο θα γίνει ασφαλέστερο, θα ενισχυθούν οι υποδομές του και θα αυξηθεί η χωρητικότητά του, ενώ δίνεται η δυνατότητα στην πλευρά του Παναθηναϊκού να προβεί αργότερα σε δικές της προσθήκες ή τροποποιήσεις.

Η Περιφέρεια Αττικής παραμένει σταθερή και συνεπής στην πολιτική που ακολουθεί από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της ώστε να μη χαθεί ούτε μια μέρα και ούτε ένα ευρώ και να ενισχύεται η Αττική επ’ ωφελεία των πολιτών της.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δήλωσε σχετικά: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο, με συνέπεια και πολιτική υπευθυνότητα συνεχίζει το έργο του, όπως οφείλει απέναντι στους πολίτες της Αττικής. Με μόνο γνώμονα το δικό τους συμφέρον και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αττική θέτει τις βάσεις για μια σειρά από έργα υποδομών, κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και αθλητισμού. Βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το σήμερα και το αύριο».

Πηγή: Sport-fm.gr