Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο από την εκτεταμένη αστυνομική βία, η οποία αποτελεί μείζον κοινωνικό ζήτημα αυτό το διάστημα, δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και τον χώρο του αθλητισμού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που γονατίζουν πριν από κάθε τους «παράσταση», ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ τα μηνύματα όπως το «Black Lives Matter» πλέον αποτελούν μια εικόνα καθόλου ξένη.

Φαντάζει βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί και του χρόνου, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που αναβλήθηκαν φέτος λόγω του κορονοϊού. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόε, τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης επιλογής των αθλητών να μπορέσουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα διαμαρτυρίας στη σπουδαία αυτή διοργάνωση.

Ως γνωστόν η ΔΟΕ έχει απαγορεύσει στους αθλητές να κάνουν οποιαδήποτε πολιτική χειρονομία, όπως αναφέρει το καταστατικό της. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Κόε στο Εθνικό Στάδιο στο Τόκιο, δήλωσε: «Ήμουν πολύ ξεκάθαρος. Αν ένας αθλητής θέλει να γονατίσει στο βάθρο, τότε το υποστηρίζω. Οι αθλητές είναι μέρος του κόσμου και θέλουν να αντανακλούν τον κόσμο στον οποίο ζουν. Για μένα, αυτό είναι απολύτως αποδεκτό».

Μένει να φανεί πώς θα κινηθεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να απλοποιηθούν τα πράγματα και να μην υπάρξουν φαινόμενα που θα δημιουργήσουν μια κατάσταση που θα βλάψει γενικότερα τον αθλητισμό.