Όλα ξεκίνησαν στις 9 Σεπτεμβρίου του 1999. Μία μέρα που θα ήθελαν να ξεχάσουν οι κάτοικοι της Αττικής καθώς τα 5,9 ρίχτερ στην Πάρνηθα προκάλεσαν τον πανικό στους Αθηναίους. Μεταξύ πολλών κτιρίων που καταστράφηκαν και το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές που καθιστούσαν αδύνατο να φιλοξενήσει την ομάδα της ΑΕΚ. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους για την ιστορική έδρα της «Ένωσης».

Η AEK αναγκάστηκε αρχικά να το εγκαταλείψει και στη συνέχεια να χρησιμοποιεί μόνο μέρος του για αρκετούς μήνες. Έγιναν επισκευές, παρόλα αυτά το πλήρωμα του χρόνου είχε πλέον φτάσει για το ιστορικό Στάδιο «Νίκος Γκούμας». Η τότε διοίκηση των «κιτρινόμαυρων» εξέφρασε την επιθυμία της να το κατεδαφίσει και στη συνέχεια να χτίσει στη θέση του ένα εντελώς καινούριο γήπεδο. Παρουσιάστηκαν τα σχέδια, η χρηματοδότηση όμως του έργου συναντούσε πολλές δυσκολίες.

Η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα ήταν δώρο για τους ανθρώπους της ΑΕΚ, οι οποίοι προσπάθησαν να βάλουν το γήπεδο στον Φάκελο των Αγώνων. Το 2002 ο τότε πρόεδρος της «Ένωσης», Γιάννης Γρανίτσας εμφάνισε τα πρώτα σχέδια του νέου γηπέδου και όλα έδειχναν να βαδίζουν αντίστροφα για την ανακατασκευή.
Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου του 2003 οι μπουλντόζες μπαίνουν στο «Νίκος Γκούμας» και η κατεδάφιση αρχίζει. Οι θύρες 21 και 24 ήταν οι πρώτες που κατεδαφίστηκαν για να ακολουθήσει το ολοκληρωτικό γκρέμισμα λίγους μήνες μετά. Τελευταίο επίσημο παιχνίδι της ΑΕΚ στην ιστορική της έδρα ήταν αυτό με τον Άρη στις 3 Μαΐου του 2003…

Το τελευταίο της ματς η «Ένωση» για εκείνη τη σεζόν με αντίπαλο τον Πανιώνιο το έδωσε στο γήπεδο της Παναχαϊκής. Η ομάδα αναγκάστηκε να αλλάξει έδρα, χρησιμοποιώντας τα γήπεδα της Φυλής, των Λιοσίων και της Νέας Σμύρνης. Παράλληλα, ο Γιάννης Γρανίτσας βάζει μπρος με ταχύτατους ρυθμούς τα σχέδια για την κατασκευή του νέου γηπέδου.
Ένα χρόνο αργότερα μετά το Euro της Πορτογαλίας το 2004, ο Ντέμης Νικολαΐδης αναλαμβάνει ως πρόεδρος την ΑΕΚ και ξεκαθαρίζει σχεδόν από την πρώτη στιγμή πως η λύση της Νέας Φιλαδέλφειας είναι ανέφικτη για τον σύλλογο. Παράλληλα, παρουσίασε τα σχέδια για το ΟΔΔΥ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιο Υλικού) και την περιοχή της Φυλής.

Από τότε η ΑΕΚ παίζει τους εντός έδρας αγώνες της στο ΟΑΚΑ και το θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου έχει κολλήσει. Λύση τελικά δεν κατάφερε να βρεθεί ούτε για τη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά ούτε και για τον ΟΔΔΥ. Η αποχώρηση του Νικολαϊδη από την προεδρία της ομάδας, άρχισε σιγά σιγά να φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ανακατασκευής του «Νίκος Γκούμας», το όνειρο του οποίου σταμάτησε στο 2003. Πλέον μετά τη συνάντηση του προέδρου της ΑΕΚ, Σταύρου Αδαμίδη με τον νομάρχη Αττικής Γιάννης Σγουρός, η επιστροφή της ομάδας στην φυσική της έδρα μοιάζει πιο εφικτή από ποτέ.

Δείτε σχετικά βίντεο:

Πηγή: gazzetta.gr