Με τον αντιπρόεδρο της FIFA και πρόεδρο της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γκρέγκ Κλάρκ, τη διευθύντρια Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών, Εμιλυ Σό, και τεχνικά κλιμάκια της Διεθνούς Ομοσπονδίας συναντήθηκε σήμερα στη Ζυρίχη ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο των επαφών για το μνημόνιο στο ποδόσφαιρο.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι εκτός από τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, στα τέλη Φεβρουαρίου, να έρθει στην Αθήνα και ο κ. Κλάρκ για την υπογραφή του μνημονίου, καθώς εκτός από αντιπρόεδρος της FIFA είναι και πρόεδρος της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με εξαιρετική τεχνογνωσία όσον αφορά στην αύξηση των εσόδων και την αντιμετώπιση της βίας.

Το μνημόνιο στο ποδόσφαιρο θα έχει επομένως τη «σφραγίδα» και της UEFA και της FIFA. Η κυβέρνηση μάλιστα δεν θα αλλάξει ούτε λέξη, αλλά θα πάρει αυτούσιες τις προτάσεις των δύο φορέων και θα τις φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Έτσι, οι ομάδες θα έχουν να λογοδοτήσουν ουσιαστικά σε UEFA και FIFΑ, χωρίς να μπορούν να διαμαρτυρηθούν για παρέμβαση του κράτους στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Βεβαίως, όπως έχει προκύψει από όσα είχε δηλώσει ο κ. Γεραπετρίτης, ουσιαστικά η ποινή μείωσης βαθμών για την πολυϊδιοκτησία θα επιφέρει υποβιβασμό, καθώς αυτό επιτάσσουν οι κανόνες UEFA και FIFA. Σημειωτέον ότι και η διαιτησία θα «φύγει» από την ΕΠΟ και την επίβλεψη θα αναλάβει Ευρωπαίος διαιτητής.