Ήταν 3 Μαΐου του 2011. Ο δεύτερος ημιτελικός του Champions League, εκείνο το απίθανο Clasico εκτός συνόρων έχει τελειώσει. Το Καμπ Νόου βουίζει όπως ελάχιστες φορές στο παρελθόν και το μόνο που ακούγεται, είναι το όνομά του. Την ίδια στιγμή οι συμπαίκτες του έχουν σχηματίσει ένα ανθρώπινο τραμπολίνο και πετούν τον Ερίκ Αμπιντάλ στον αέρα. Εχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τη μεταμόσχευση στο συκώτι και τη νίκη του κόντρα στον καρκίνο και ο Γάλλος αμυντικός είναι εκεί. Παίζει, νικάει τη Ρεάλ, πάει στον τελικό.

Λίγες μέρες αργότερα, στο “Γουέμπλεϊ”, από κοινού οι αρχηγοί Τσάβι, Πουγιόλ, αποφασίζουν να του προσφέρουν την ύψιστη τιμή και χαρά. Η κατάκτηση του τροπαίου απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στέλνει τον Αμπιντάλ, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συμπαικτών του, στο πάλκο της Βασίλισσας, όπου θα σηκώσει πρώτος την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Είναι ευτυχισμένος. Ολοι μαζί είναι, σε κάτι που εκείνη τη στιγμή μπορούσες να αισθανθείς πως άφηνε ξανά την εικόνα πως η Μπαρτσελόνα έστω και για λίγο, ξαναγινόταν κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος!

Πόσο μακρινές φαντάζουν σε όλη την οικογένεια της Μπάρτσα εκείνες οι στιγμές αγάπης και ομόνοιας και το παράδοξο είναι ότι ο φταίχτης είναι ο τότε ευεργετημένος. Από τον Ιούνιο του 2018 που ο Αμπιντάλ αντικατέστησε τον Ρομπέρτο Φερνάντεθ ως διευθυντής της Μπαρτσελόνα, το κλίμα στην ομάδα άλλαζε διαρκώς προς το χειρότερο. Ωσπου φτάσαμε στο σημείο ακόμα και ο Λιονέλ Μέσι που ουδέποτε εκφράζεται δημόσια για ζητήματα των αποδυτηρίων, να βγει και να τον… κράξει στο Instagram.

Το μεγάλο πρόβλημα του Αμπιντάλ με το club γιγαντώθηκε ουσιαστικά μέσα στον Γενάρη. Το αγωνιστικό ζήτημα ήταν διπλό. Η μη στήριξη στον Ερνέστο Βαλβέρδε, τον οποίο κατά κοινή ομολογία τους ήθελαν οι παίκτες και το ότι δεν πήρε επιθετικό, παρά το ότι ο Λουίς Σουάρες έχει χάσει τη σεζόν. Και όχι μόνο δεν πήρε, αλλά έστειλε και τον Κάρλες Πέρεθ στη Ρόμα, στηριζόμενος στον αναξιόπιστο -εξαιτίας τραυματισμών- Ουσμάν Ντεμπελέ, ο οποίος επίσης μένει εκτός για τέσσερις μήνες.

Το άλλο ήταν ο κακός χειρισμός του στην υπόθεση του νέου προπονητή και πιο συγκεκριμένα το ότι βγήκαν προς τα έξω όλες οι κινήσεις του και ειδικά η προσέγγισή του στον Τσάβι. Κάπως έτσι λοιπόν ο Γάλλος παράγοντας βρέθηκε εκτεθειμένος στους socios του συλλόγου και ζήτησε τη στήριξη του Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου. Ο πρόεδρος του την προσέφερε κι εκεί ήταν ακριβώς που ο Αμπιντάλ έκανε το επόμενο διπλό λάθος, το οποίο ως επικοινωνιακό αποδεικνύεται μεγαλύτερο κι από το αγωνιστικό.

Αφού πήρε το ΟΚ του Μπαρτομέου, παραχώρησε δύο συνεντεύξεις σε “ElMundoDeportivo” και “Sport” και δημιούργησε ένα τεράστιο μπάχαλο. Πρώτα τα έβαλε με τον Τσάβι, εξηγώντας ότι «Ουδέποτε του έγινε πρόταση και εάν έχει κάτι χειροπιαστό, ας το παρουσιάσει». Αυτό ενώ ο Τσάβι είχε πει νωρίτερα ότι του έγινε πρόταση. Ουσιαστικά με αυτόν τον άκομψο τρόπο ο Αμπιντάλ έβαλε την ίδια την Μπάρτσα, την οποία και εκπροsωπεί, απέναντι σε έναν legend της και μάλιστα σε διαμάχη του τύπου “ο λόγος σου κόντρα στον δικό μου”. Και το έκανε με τον Τσάβι, εκείνον δηλαδή που τότε στο “Γουέμπλεϊ” του έδωσε την κούπα.

Ωσπου άρχισε να μιλάει και για τους παίκτες και τη συμπεριφορά τους με τον προηγούμενο προπονητή, κατηγορώντας εκείνους, αλλά κυρίως τον Ερνέστο: «Ορισμένοι παίκτες δεν δούλευαν πολύ και δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον Βαλβέρδε». Και κάπως έτσι ακολούθησε το ξέσπασμα του Μέσι. «Οταν γίνεται λόγος για παίκτες, πρέπει να δίνονται ονόματα, γιατί αλλιώς σπιλωνόμαστε όλοι και δίνεται τροφή για πράγματα που λέγονται και δεν είναι αλήθεια. Ειλικρινά δεν μου αρέσει να κάνω αυτά τα πράγματα, αλλά πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος για την δουλειά του και να αναλαμβάνει την ευθύνη των αποφάσεών του. Οι παίκτες, για ό,τι συμβαίνει στο γήπεδο, και συν τοις άλλοις είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίζουμε όταν δεν τα πάμε καλά».

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Μέσι μιλάει δημόσια για ζήτημα της ομάδας. Η πρώτη ήταν πριν από επτά χρόνια, όταν ο τότε οικονομικός αντιπρόεδρος, Χαβιέρ Φάους, είχε εκφράσει την παράδοξη άποψη ότι «Δεν γίνεται κάθε χρόνο να ανανεώνουμε το συμβόλαιο του Μέσι». Τότε ο Αργεντινός σούπερ σταρ του είχε απαντήσει για τον εαυτό του. Τώρα όμως ο Μέσι βγήκε και πήρε θέση ως αρχηγός της ομάδας. Και είχε δίκιο. Δεν γίνεται ο υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος να λέει μία τέτοια γενικότητα, που τους περιλαμβάνει όλους.

Βασικά ο Αμπιντάλ δεν θα έπρεπε να έχει χειριστεί ούτε την υπόθεση Τσάβι με τον τρόπο που το έκανε, ούτε να βάλει τους ποδοσφαιριστές στο παιχνίδι, επιδιώκοντας να αιτιολογήσει την απόλυση Βαλβέρδε. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι ίδιοι είχαν μετά τους αποκλεισμούς από Ρόμα, Λίβερπουλ, παραδεχτεί ότι ήταν οι βασικοί υπεύθυνοι. Εάν σε αυτό προστεθεί και το πρόσφατο ζήτημα με τον εκνευρισμό μεταξύ Μέσι-Πικέ, τότε κατανοεί κανείς εύκολα ότι η χρονιά στην Μπαρτσελόνα εξελίσσεται με άκρως αρνητικό feeling.

Και αυτό προφανώς δεν πρόκειται να αλλάξει απλά και μόνο επειδή ο πρόεδρος κάλεσε τους Μέσι, Αμπιντάλ σε δείπνο συμφιλίωσης. Επειδή το πραγματικό πρόβλημα όλης της δομής του club βρίσκεται στην κεφαλή. Οσοι θεωρούν ότι ο Μέσι είναι δεδομένος και ειδικά έχοντας ρήτρα ότι μπορεί στο τέλος της σεζόν να αποχωρήσει, κάνουν λάθος. Και το σίγουρο είναι πως κάνουν και ότι μπορούν για να τον… ξενερώσουν! Οσο για τον Αμπιντάλ, φαίνεται πως ξέχασε γρήγορα τόσο το πώς είναι να είσαι ποδοσφαιριστής, όσο και το τι έκαναν οι συμπαίκτες του για εκείνον!

Πηγή: gazzetta.gr