Μετά το χάλκινο στα 100 μέτρα μεικτής ο Ελληνας κολυμβητής αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στα 200 μέτρα πεταλούδα στο Ευρωπαϊκό 25άρας πισίνας που διεξάγεται στη Γλασκώβη.

Ο Ανδρέας Βαζαίος διέλυσε τα χρονόμετρα και τον συναγωνισμό, τερματίζοντας σε 1:50.23, που φυσικά αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ (1:51.23 είχε κάνει πριν δύο χρόνια στην Κοπεγχάγη, όταν είχε πάρει τη δεύτερη θέση), για να ανέβει για δεύτερη φορά στη διοργάνωση -μετά τα 200μ. μικτή ατομική- στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Τα επιτεύγματα του Βαζαίου στη Γλασκώβη ξεπερνούν κάθε φαντασία και φυσικά συνιστούν την πιο επιτυχημένη παρουσία Έλληνα αθλητή σε μεγάλη διοργάνωση. Αφού πρώτα έκανε ένα… ζέσταμα με πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. πεταλούδα, όπου έμεινε για λίγο εκτός τελικού, ο 25χρονος πρωταθλητής κατέκτησε την Παρασκευή (6/12) το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. μικτή, καταρρίπτοντας μάλιστα το ρεκόρ Ευρώπης του Λάζλο Τσεχ και ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση όλων των εποχών στον κόσμο.

Χθες Σάββατο (7/12) πέτυχε ακόμη ένα πανελλήνιο ρεκόρ στον ημιτελικό των 100μ. μικτή και σήμερα (8/12) το πρωί πήρε την πρόκριση και για τον τελικό των 200μ. πεταλούδα. Αμφιταλαντεύτηκε για το αν θα έπρεπε να πέσει και στους δύο τελικούς, που διεξάγονταν με διαφορά μισής ώρας, αλλά μαζί με τον προπονητή του, Αλέξανδρο Νικολόπουλο, πήραν το ρίσκο. Το «κοντέρ» έγραψε χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. μικτή, χρυσό στα 200μ. πεταλούδα, δύο πανελλήνια ρεκόρ και ένα μυθικό κατόρθωμα, που πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί στο μέλλον από Έλληνα κολυμβητή.