Όλοι «έβλεπαν» τελικό ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Ξέχασαν όμως, ότι όπως είχε πει και ο Γκάρι Λίνεκερ, στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί.

Ντόρτμουντ και Μπάγερν επιβεβαίωσαν τον Άγγλο παλαίμαχο φορ, διέψευσαν τα προγνωστικά και το βράδυ του Σαββάτου, στον μεγάλο τελικό του «Γουέμπλεϊ», μόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι η ομάδα που θα σηκώσει στον λονδρέζικο ουρανό το τρόπαιο του Champions League θα είναι από τη Γερμανία.

Γιατί άλλα προγνωστικά δεν χωρούν… Η μεν Ντόρτμουντ με διαδοχικές υπερβάσεις στη διοργάνωση και πιο ηχηρή εξ αυτών την πρόκριση επί της Ρεάλ Μαδρίτης δείχνει αποφασισμένη να επαναλάβει το θρίαμβο του 1997.

Κι έχει ως έξτρα κίνητρο να «τιμωρήσει» την Μπάγερν για πολλούς λόγους: επειδή της άρπαξε μέσα από τα χέρια το πρωτάθλημα και το Κύπελλο φέτος, αλλά και τον Μάριο Γκέτσε καταβάλλοντας τη ρήτρα των 37 εκατ. ευρώ. Πάντως το πρόσωπο που δίχασε τις δύο ομάδες δεν θα είναι παρόν.

Ο 21χρονος μεσοεπιθετικός θα λείψει λόγω τραυματισμού, σε αντίθεση με τον Ματς Χούμελς που κέρδισε τη μάχη με το χρόνο και θα είναι ετοιμοπόλεμος.

Η δε Μπάγερν θέλει με το πέμπτο τρόπαιό της στη διοργάνωση να ολοκληρώσει τη φετινή της κυριαρχία. Αυτή που απέδειξε με επιβλητικό τρόπο στην Bundesliga κατακτώντας τον τίτλο με διαφορά 25 βαθμών από τους την προηγούμενη διετία πρωταθλητές.

Αυτή που βροντοφώναξε σαρώνοντας όχι μία, αλλά δύο φορές την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Champions League.

Αλλά κι αυτή που είναι έτοιμη να επαληθεύσει και στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στη Στουτγκάρδη την 1η Ιουνίου, όταν και ελπίζει να ολοκληρώσει το τρεμπλ.

Ο Γιουπ Χάινκες, στο προτελευταίο του ματς στον πάγκο πριν παραδώσει τη σκυτάλη και μια βαριά κληρονομιά στον Πεπ Γκουαρντιόλα, δεν θα έχει προβλήματα απουσιών πέραν των γνωστών εδώ και καιρό των Χόλγκερ Μπαντστούμπερ και Ματς Χούμελς. Έχει, δε, την ευκαιρία να γίνει ο 19ος προπονητής που κατακτά δεύτερη φορά το τρόπαιο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και μόλις τέταρτος που τα καταφέρνει με δύο διαφορετικές ομάδες (το είχε πετύχει και το 1998 με τη Ρεάλ) μετά τους Ερνστ Χάπελ, Ότμαρ Χίτσφελντ και Ζοσέ Μουρίνιο.

Πιθανές συνθέσεις:

Ντόρτμουντ: Βαϊντενφέλερ, Σμέλτσερ, Πίστσεκ, Χούμελς, Σούμποτιτς, Μπέντερ, Γκουντογκάν, Μπλαστσικόφσκι, Γκρόσκροϊτς, Ρόις, Λεβαντόφσκι.

Μπάγερν: Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Ντάντε, Αλάμπα, Μαρτίνεθ, Σβαϊνστάιγκερ, Ρόμπεν, Μίλερ, Ριμπερί, Μάντζουκιτς.

Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Ιταλός Νικόλα Ριτσόλι, ενώ οι δύο ομάδες θα έχουν στο πλευρό τους από 25.000 θεατές, παρότι η ζήτηση για τα εισιτήρια ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά.

Το… 101ο

Ντόρτμουντ και Μπάγερν έχουν αναμετρηθεί συνολικά 100 φορές σε επίσημες διοργανώσεις, με τους Βαυαρούς να έχουν 45 νίκες, τους Βεστφαλούς 26, ενώ 29 ματς δεν είχαν νικητή.

Μία και μοναδική φορά έχουν συναντηθεί στην Ευρώπη, στα προημιτελικά του Champions League τη σεζόν 1997/98, όταν η Ντόρτμουντ μετά από δύο λευκές ισοπαλίες σε 180 λεπτά αγώνα είχε επικρατήσει στον επαναληπτικό με 1-0 στην παράταση.

Την τρέχουσα σεζόν η Μπάγερν είναι αήττητη απέναντι στη Ντόρτμουντ, Οι δύο αναμετρήσεις τους στο πρωτάθλημα έληξαν με 1-1, ωστόσο η ομάδα του Γιουπ Χάινκες είχε νικήσει με 2-1 στο Σούπερ Καπ του Μονάχου τον Αύγουστο και 1-0 στα προημιτελικά του Κυπέλλου το Φεβρουάριο και πάλι στην «Αλιάντς Αρένα».

Η Μπάγερν μετρά τέσσερις νίκες και πέντε ήττες σε τελικούς της διοργάνωσης, ενώ η Ντόρτμουντ είχε κερδίσει στον μοναδικό τελικό που είχε λάβει μέρος.

Όσο για τις επιδόσεις τους στο Λονδίνο, η μεν Ντόρτμουντ μετρά μία νίκη και δύο ήττες εκεί και συνολικά στην Αγγλία έχει δύο νίκες, μία ισοπαλία και τέσσερις ήττες. Η δε Μπάγερν έχει μία νίκη, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες στο Λονδίνο και σε αγγλικό έδαφος τρεις νίκες, επτά ισοπαλίες και έξι ήττες.

Κι επειδή και οι προπονητές παίζουν… μπάλα, ο Γιούργκεν Κλοπ σε 20 αναμετρήσεις κόντρα στην Μπάγερν από τον πάγκο, με Μάιντς και Ντόρτμουντ, έχει πέντε νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και έντεκα ήττες. Στον αντίποδα, ο Γιουπ Χάινκες έχει στη Γερμανία κόντρα στη Ντόρτμουντ είκοσι νίκες, δεκατρείς ισοπαλίες και έντεκα ήττες.

Πηγή: sport-fm.gr