Μία νίκη χωρίζει πλέον τον Ολυμπιακό από το φάιναλ φορ του Λονδίνου, όπου θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό στέμμα του.

Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 71-53 της Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ, στον δεύτερο μεταξύ τους αγώνα στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, έκαναν το 2-0 στη σειρά και πλέον στοχεύουν στο «διπλό» στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα (17/4, 21:45) για να… τυπώσουν με «sweep» εισιτήριο για το φάιναλ φορ.

Το ματς:

Νευρικό ξεκίνημα…
Με Σπανούλη, Πάουελ, Λο, Παπανικολάου και Πρίντεζη μπήκε στο παρκέ ο Ολυμπιακός. Η Εφές από τις πρώτες επιθέσεις προσπάθησε να περάσει την μπάλα στους ψηλούς για να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημά της εκεί. Ο Γκονλούμ πέτυχε μαζεμένους πόντους δίνοντας προβάδισμα 8-2 στην ομάδα του, που μπήκε καλύτερα. Το 0/9 των Πειραιωτών στα πρώτα 5΄του αγώνα αποδείκνυαν τη νευρικότητα που σταμάτησε με καλάθι του Πρίντεζη αλλά το σκορ είχε ήδη γίνει 12-4!

Η παρουσία του… θεόρατου Μπάρατς στην ρακέτα δημιουργούσε πρόβλημα στον Ολυμπιακό όταν πήγαινε σε σετ επιθέσεις ενώ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν χάσει και αρκετά εύκολα καλάθια όταν έτρεχαν στο γήπεδο. Ο Μπαρτζώκας άλλαξε πολλά πρόσωπα και τελικά μάζεψε την διαφορά τρέξιμο και καλάθια από Σπανούλη και Άντιτς. Οι γηπεδούχοι έκαναν ένα 7-0 και διαμόρφωσαν το 14-16 στο τέλος της περιόδου.

Έπαιξε άμυνα, έτρεξε, «έχτισε» διαφορά
Το τρίποντο του Άντιτς στην πρώτη επίθεση της δεύτερης περιόδου, έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα 17-16 στον Ολυμπιακό που έδειχνε να βρίσκει ρυθμό πλέον, απέναντι στην Εφές που επέμενε αμυντικά στην «ζώνη». Ο Χάινς είχε ενέργεια κάτω από τα καλάθια και έδινε πόντους και λύσεις, απέναντι στον… βαρύ Ερντέν που αποχώρησε γρήγορα και έδωσε ξανά την θέση του στον Μπάρατς.

Η εντολή του Μπαρτζώκα για ποσταρίσματα από το «3» βγήκαν και με επιμέρους 16-2 το σκορ έφτασε στο 23-18, 4΄μετά την έναρξη της περιόδου. Για να αντιμετωπιστεί ο Μπάρατς, μπήκε στο παρκέ και ο Σερμαντίνι που έδωσε λύση στα ριμπάουντ και ευκαιρία στον Ολυμπιακό να τρέξει. Ο Σπανούλης και ο Περπέρογλου εκμεταλλεύτηκαν το ανοιχτό γήπεδο και με πέντε συνεχόμενους προσωπικούς πόντους του καθενός το σκορ έγινε 35-24 και το ημίχρονο έκλεισε 35-26 με τους «ερυθρόλευκους» να είναι σαφώς ανώτεροι του αντιπάλου τους.

Απόλυτο αφεντικό
Ο Ολυμπιακός μπήκε στο τρίτο δεκάλεπτο με τον Κατσίβελη στην πεντάδα ώστε να κυνηγάει τον Φάρμαρ και τον Πάουελ ξανά στο «5». Η Εφές έκανε μερικές πιο ορθολογικές επιλογές, βρίσκοντας και λίγο πιο χαλαρή την αντίπαλη άμυνα και μείωσε γρήγορα σε 39-34. Ο Χάινς επέστρεψε στο ματς και η διαφορά φάνηκε αμέσως. Ο Αμερικανός «γίγαντας» νίκησε σε δύο συνεχόμενες φάσεις κατά κράτος τον Ερντέν και το σκορ έγινε 46-34, 4΄πριν το τέλος της περιόδου.

Η Εφές έδειχνε αποπροσανατολισμένη και το τρίποντο του Πρίντεζη έδωσε το +15 (49-34) για έναν Ολυμπιακό που είχε τον απόλυτο έλεγχο στο σημείο αυτό. Ο Μαχμούτι επανέφερε την «ζώνη» στην άμυνα της ομάδας του, τα σουτ των «ερυθρόλευκων» δεν μπήκαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί λίγο η διαφορά. Το τρίποντο όμως του Σλούκα στην εκπνοή έκανε το 52-40 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Τυπική διαδικασία
Η τελευταία περίοδος άρχισε με τρίποντο του Παπανικολάου και την διαφορά να πηγαίνει ξανά στους 15 (55-40) ενώ το κάρφωμα του Χάινς έκανε το 57-40 και έβαλε… «φωτιά» στο ΣΕΦ με την Εφές να μοιάζει… χαμένη. Το καλάθι και φάουλ του Άντιτς εκτόξευσε την διαφορά στους 19 πόντους και η εντολή του Μαχμούτι ήταν ενδεικτική: «παίξτε ελεύθερα και ό, τι βγει…» Η παθητική «ζώνη» της Εφές άφηνε χώρο στα σουτ του Ολυμπιακού, τα οποία όμως έμπαιναν και το σκορ πήγε στο 62-41, 6΄πριν το τέλος. Η εικόνα του αγώνα έδειχνε ότι δεν υπήρχε επιστροφή για τους Τούρκους. Με την διαφορά κοντά στους 20 πόντους, το ματς είχε διαδικαστικό χαρακτήρα μέχρι να φτάσουμε στο τελικό 71-53.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 12, Λο 3, Άντιτς 11 (7 ριμπάουντ), Σπανούλης 15 (8 ασίστ), Περπέρογλου 8 (6 ριμπάουντ), Σερμαντίνι 1, Σλούκας 5 (1), Πάουελ 4, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου 5 (7 ριμπάουντ), Κατσίβελης.

Εφές Αναντολού (Μαχμούτι):
Μπαλμπάι, Φάρμαρ 8 (5 ασίστ), Βούγιατσιτς 2, Ερντέν 3, Τουντσερί, Σιπ 7 (1), Γκονλούμ 13 (14 ριμπάουντ), Σαβάνοβιτς 5 (1), Λούκας 4, Κούτζο, Γκιουλέρ 3, Μπάρατς 9.

Τα δεκάλεπτα: 14-16, 35-26, 52-40, 71-53

Πηγή: Sport-fm.gr