Ένα δεκάλεπτο που προκλήθηκε… τρικυμία ήταν αυτό που στοίχισε στην εθνική Ελλάδας, στο παιχνίδι με αντίπαλο την Ιταλία στο ΟΑΚΑ, για την 3η αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2020. Η «γαλανόλευκη» ηττήθηκε με 3-0, χάρη σε γκολ των Μπαρέλα στο 24’, Ινσίνισε στο 30’ και Μπονούτσι στο 33’.

Το σύνολο του Άγγελου Αναστασιάδη έβγαλε διάθεση, αλλά δεν κατάφερε να προβάλει αντιστάσεις στο καλό διάστημα της ισχυρής της αντιπάλου, που είναι και το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά στο όμιλο. Έτσι, έμεινε στους 4 βαθμούς μετά από τρεις αγωνιστικές και πηγαίνει στο παιχνίδι της Τρίτης (11/06) με την Αρμενία για τη νίκη που θα την κρατήσει σε τροχιά πρόκρισης, αφού το 2-0 της Φινλανδίας με τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη μπορεί να θεωρηθεί για την Εθνική ένα καλό αποτέλεσμα.

Έτσι ξεκίνησαν οι δύο ομάδες

Για τη «γαλανόλευκη» ο Άγγελος Αναστασιάδης επέλεξε σύστημα 3-5-2 με κάποιες εκπλήξεις στην ενδεκάδα του. Στο τέρμα αγωνίστηκε ο Μπάρκας, δεξί μπακ-χαφ ο Ζέκα, στόπερ οι Μανωλάς, Παπασταθόπουλος και Σιόβας, αριστερό μπακ-χαφ ο Σταφυλίδης, αμυντικοί μέσοι οι Σάμαρης και Κουρμπέλης, σε ρόλο οργανωτή ο Φορτούνης και στην επίθεση οι Μασούρας και Κολοβός.

Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι επέλεξε σύστημα 4-3-3 με τους Σιρίγκου στο τέρμα, τον Φλορέντσι δεξί μπακ, στόπερ τους Μπονούτσι και Κιελίνι και αριστερό μπακ τον Έμερσον Παλμιέρι. Στα χαφ προτίμησε τους Ζορζίο, Βεράτι και Μπαρέλα και στην επίθεση τους Ινσίνιε, Κιέζα και Μπελότι.

Στον πάγκο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκαν οι Βλαχοδήμος, Πασχαλάκης, Κότσιρας, Ντουρμισάι, Σιώπης, Κουλούρης, Πέλκας, Μπακασέτας, Βαλεριάνος, Μαυρίας, Μάνταλος και Κούτρης.

Στον πάγκο της Ιταλίας βρέθηκαν οι: Κράνιο, Γκολίνι, Ντε Σίλιο, Μαντσίνι, Πελεγκρίνι, Κιν, Ρομανιόλι, Σένσι, Παβολέτι, Μπερναρντέσκι, Κουαλιαρέλα και Κριστάντε.

Μέσα σε λίγα λεπτά ήρθε η… τρικυμία

Η Ιταλία μπήκε στο ματς με στόχο να πιέσει. Η μόνη ευκαιρία στα πρώτα 15 λεπτά ήταν μια κεφαλιά του Κιελίνι στο 9’, που μπλόκαρε εύκολα ο Μπάρκας. Στο 18’ ο Σάμαρης ο Σάμαρης δέχθηκε την πρώτη κίτρινη κάρτα του ματς, ενώ στο 19’ ο Σιόβας έπιασε ένα ωραίο σουτ έξω από την περιοχή, αλλά μπλόκαρε εύκολα ο Σιρίγκου. Για να συμβεί αυτό, ο παίκτης της Λεγανές πήρε εντολή να παίξει μπροστά από τα στόπερ, σε ρόλο «σκούπας». Στο 21’ οι φιλοξενούμενοι είχαν μια καλή στιγμή, αλλά ο Μπελότι σούταρε απελπιστικά άουτ από καλή θέση.

Στο 24’, όμως, οι «ατζούρι» δεν συγχώρεσαν ένα λάθος στη μεσαία γραμμή, με τον Μπελότι να περνά τον Μανωλά, να «σπάει» ωραία από αριστερά την μπάλα, με τον Μπαρέλα που βρέθηκε αμαρκάριστος εντός περιοχής να μην δυσκολεύεται να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Στο 30’ ήταν η σειρά του Ινσίνιε να βρει δίχτυα, όταν πέρασε με ευκολία τον Σάμαρη, έκανε την έφοδο προς την περιοχή του Μπάρκα και με ένα εκπληκτικό σουτ-πλασέ «έγραψε» το 0-2.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και το 0-3 στο 33′, με τον Μπονούτσι, που πήρε μια κεφαλιά στην «καρδιά» της ελληνικής άμυνας, μετά από εξαιρετική σέντρα του Έμερσον. Στο 42’ οι Ιταλοί είχαν μια διπλή μεγάλη ευκαιρία, αλλά και στις δύο περιπτώσεις ο Μπάρκας ενήργησε εκπληκτικά και κράτησε στα τρία γκολ το παθητικό στην εστία του. Στη μια έσωσε τετ-α-τετ με τον Μπαρέλα και στη συνέχεια σε σουτ του Μπελότι. Ένα λεπτό αργότερα (43’) «κιτρινίστηκε» και ο Βεράτι για τους φιλοξενούμενους, ενώ στο 45’ έγινε το ίδιο και με τον Μασούρα, με τα τρία γκολ υπέρ της ομάδας του Μαντσίνι να συνθέτουν την εικόνα του πρώτου μέρους.

Δεν άλλαξαν πολλά, παρά τη διάθεση να μην τα παρατήσει

Ο Αναστασιάδης προχώρησε σε δύο αλλαγές με την έναρξη της επανάληψης. Ο Σιώπης πέρασε στη θέση του Κουρμπέλη, ενώ ο Μαυρίας μπήκε στο ματς αντί του Κολοβού. Αυτές όμως δεν άλλαξαν και τη μορφή του ματς, με την Ιταλία να πιέζει και για άλλο γκολ, την ώρα που η Ελλάδα έδειχνε «βραχυκυκλωμένη». Μάλιστα, ο Μπαρέλα απείλησε ξανά στο 52’, αλλά ο Μπάρκας μπλόκαρε σταθερά. Γενικώς οι «ατζούρι» έκαναν πολλές επιθέσεις και μεγάλη… ζημιά από τα αριστερά, με το γεγονός ότι η «γαλανόλευκη» δεν είχε έναν κλασικό δεξιό μπακ να στοιχίζει ιδιαίτερα.

Στο 56’ οι φιλοξενούμενοι έκαναν ένα λάθος στη μεσαία γραμμή, ο Φορτούνης θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι καλό, αλλά η μπαλιά στον Μασούρα και καλή δεν ήταν και έγινε λίγο καθυστερημένα, με αποτέλεσμα ο διεθνής μεσοεπιθετικός να υποδειχθεί σε θέση οφσάιντ.

Στο 68’ οι Ιταλοί πραγματοποίησαν και την πρώτη τους αλλαγή, με τον Παλμιέρι να αφήνει τη θέση του στον Ντε Σίλιο. Στο ίδιο λεπτό η Εθνική είχε μια πολύ καλή φάση, με τον Φορτούνη να δοκιμάζει τον Σιρίγκου, αλλά ο πορτιέρε της Τορίνο να αντιδρά σωστά, ενώ με την μπάλα να μην απομακρύνεται από την περιοχή, ο Κιελίνι έκανε χέρι μέσα σε αυτήν, αλλά ο Άγγλος ρέφερι Τέιλορ δεν έδωσε την παράβαση.

Στο 75’ ο Ινσίνιε έκανε ξανά τα… δικά του, αλλά ο Μπάρκας νίκησε τον επιθετικό της Νάπολι στο τετ-α-τετ. Στο 77’ χάθηκε η πιο κλασική ευκαιρία για την Εθνική μας, αλλά ο Μασούρας που βρέθηκε απέναντι από τον Σιρίγκου μπερδεύτηκε, έχασε το κοντρόλ, δεν μπόρεσε να σουτάρει και στο γύρισμα που έκανε ο Σιώπης σούταρε πολύ ψηλά άουτ. Σε εκείνο το σημείο ο Αναστασιάδης έκλεισε τις αλλαγές του, με τον Μπακασέτα να περνά στο ματς αντί του Σάμαρη.

Στο 81’ καταγράφηκε ακόμη μια καλή στιγμή για τους Ιταλούς, με τον Κιέζα να σουτάρει ψηλά άουτ απέναντι από τον Μπάρκα, με τον Πελεγκρίνι στο ίδιο λεπτό να παίρνει τη θέση του Βεράτι. Στο 84’ μπήκε στο ματς και ο Μπερναρντέσκι αντί του Μπελότι, αλλά αυτό δεν έκοψε τη διάθεση των παικτών του Μαντσίνι και για τέταρτο γκολ. Παραλίγο να το βρει ο Φλορέντσι στο 86’ με ωραίο σουτ και ξανά ο Ινσίνιε που βρέθηκε απέναντι από τον Μπαρκα, αλλά ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ αντέδρασε σωστά και στις δύο φάσεις.

Αυτές ήταν και οι τελευταίες καλές στιγμές του ματς, με την πίκρα να μένει ως συναίσθημα στους διεθνείς μας και στους περίπου 18.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, αλλά είναι δεδομένο ότι το πλέον κομβικό ματς για πρόκριση στο Euro 2020 είναι αυτό που έρχεται με την Αρμενία, όπου δεν πρέπει να υπάρξει στραβοπάτημα, για να μείνει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε τροχιά πρόκρισης, στην οποία μπήκε μετά το «x» στη Ζένιτσα επί της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης.

Η βαθμολογία του ομίλου της Εθνικής (μετά από τρεις αγωνιστικές):

  1. Ιταλία 9
  2. Φινλανδία 6
  3. Ελλάδα 4
  4. Βοσνία/Ερζεγοβίνη 4
  5. Αρμενία 3
  6. Λιχτενστάιν 0

Βαγγέλης Κύρκος