Μια αγωνιστική χρονιά με αρκετά όνειρα και φιλοδοξίες ήταν αυτή στη Serie B (Β’ κατηγορία στην Ιταλία) για την Παλέρμο, με την ομάδα της Σικελίας να έχει ένα σύνολο το οποίο «χτυπούσε» προβιβασμό στα… σαλόνια του ποδοσφαίρου της χώρας, κάτι που απέδειξε με την εξασφάλιση μιας θέσης στα πλέι οφ ανόδου.

Ωστόσο, το σοκ ήρθε λίγο αργότερα, όταν οι «ροζανέρι» έμαθαν πως αντί για τη Serie A θα πρέπει να ξεκινήσουν την επόμενη αγωνιστική περίοδο από τη Serie C. Η απόφαση του δικαστηρίου της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ήρθε έπειτα από την πρόταση του αθλητικού εισαγγελέα, ο οποίος είχε βάλει στο «μικροσκόπιο» τον σύλλογο για… πειραγμένα βιβλία, προκειμένου να παίρνει άδεια συμμετοχής στα πρωταθλήματα από το 2015 έως το 2017.

Παράλληλα, η πρόταση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα για τον τότε μεγαλομέτοχο του συλλόγου, Μαουρίτζιο Τζαμπαρίνι, ο οποίος θα πρέπει να δώσει το «παρών» και σε ποινική δίκη στις 2 Ιουλίου, είναι ο ισόβιος αποκλεισμός του από το ποδόσφαιρο.

Η Παλέρμο ετοιμαζόταν για τα πλέι οφ ανόδου, ωστόσο δέχθηκε ισχυρότατο «χαστούκι», το οποίο αλλάζει και τα δεδομένα στο πρωτάθλημα της Serie B. Οι Σιλεκοί πέφτουν μαζί με τις Πάντοβα, Φότζια και Κάρπι στη Γ’ κατηγορία, επομένως η Βενέτσια είναι η ευνοούμενη σε αυτήν την περίπτωση και καρπώνεται μια ανέλπιστη παραμονή. Επίσης, η Περούτζια παίρνει τη θέση της στη «μάχη» για τον προβιβασμό στη Serie A.

Στο Παλέρμο υπάρχουν ήδη αντιδράσεις, με τον δήμαρχο της πόλης να επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη είναι ένα χτύπημα για όλη την περιοχή και ότι η Ομοσπονδία δεν σέβεται όσα πέτυχε η ομάδα στο γήπεδο. Στο ίδιο κλίμα βρίσκονται τόσο οι επιτελείς όσο και οι ποδοσφαιριστές του συλλόγου, που η εξέλιξη αυτή ήρθε για εκείνους σαν κεραυνός εν αιθρία.

Εννοείται πως οι υπεύθυνοι του συλλόγου δεν πρόκειται να αφήσουν την ιστορία να εξελιχθεί χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάθε ένδικο μέσο που τους παρουσιάζεται. Μάλιστα, από την Ιταλία αναφέρεται πως θα προσφύγουν απευθείας στο Ανώτατο Εφετείο της χώρας.

Όσο για τους ποδοσφαιριστές, κάνουν λόγο για μεγάλη αδικία, καθώς με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «οι βασικοί πρωταγωνιστές είμαστε εμείς και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε αυτήν την απόφαση». Και -μεταξύ άλλων- διερωτώνται «σε ποια βάση καθορίζεται με αυτόν τον τρόπο η μάχη για τα πλέι οφ;».