Τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας είναι πλέον κάτι σύνηθες στο ποδόσφαιρο και μάλλον δεν προκαλούν εντύπωση, παρά την πολιτική «μηδενικής ανοχής» τόσο και κυρίως από την UEFA όσο και από τη FIFA. Μια πολιτική που δείχνει να μην φέρνει αποτέλεσμα, καθώς οι άνθρωποι που θέλουν να επιτεθούν με αυτόν τον τρόπο στους αθλητές, παίρνουν όλο και πιο συχνά θέση στις εξέδρες των γηπέδων.

Το θέμα δεν είναι κυρίως αθλητικό, αλλά κοινωνικό και έχει να κάνει και με τη δομή του σύγχρονου ποδοσφαίρου, με τα παχυλά συμβόλαια, τα «τρελά» λεφτά που κινούνται γύρο από τον «βασιλιά» των σπορ και το γεγονός ότι τα γήπεδα αποτελούν ένα πολύ βολικό πεδίο έκφρασης τοποθετήσεων.

Τελευταίο «θύμα» ρατσιστικής συμπεριφοράς ήταν ο Μόιζε Κιν της Γιουβέντους, ο οποίος ναι μεν δέχθηκε τη συμπαράσταση πολλών νυν και πρώην συναδέλφων του, ωστόσο άκουσε και τον Λεονάρντο Μπονούτσι να του… καταλογίζει ευθύνη για το ότι άκουγε ήχους μαϊμούς από οπαδούς της Κάλιαρι.

Ο Ντάνι Ρόουζ, ποδοσφαιριστής της Τότεναμ και της εθνικής Αγγλίας, επίσης έγινε στόχος ρατσιστικής επίθεσης, ακούγοντας τους ίδιους ήχους με τον Κιν, στο πρόσφατο παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του στο Μαυροβούνιο.

Ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το σκηνικό και αυτό που θέλει, είναι να αγωνιστεί ακόμη κάποια χρόνια, να κάνει το… κομπόδεμά του και να αποχωρήσει από το άθλημα. «Δεν μπορώ άλλο… Έχω προγραμματίσει έτσι τον εαυτό μου, που σκέφτομαι “θα παίξω άλλα πέντε με έξι χρόνια”. Πραγματικά ανυπομονώ για τη στιγμή που θα φύγω από το ποδόσφαιρο», ανέφερε ο αριστεροπόδαρος μπακ.

Και σύμφωνα με το BBC, συμπλήρωσε: «Έτσι αισθάνομαι… Υπάρχει τόση πολιτική σκοπιμότητα στο ποδόσφαιρο και όλα αυτά τα θέματα πραγματικά με κάνουν να μην βλέπω την ώρα να βάλω τέλος στην καριέρα μου. Τη στιγμή που ο προπονητής μας τιμωρείται με δύο αγωνιστικές για τη συμπεριφορά του απέναντι στον διαιτητή, οι ομάδες τιμωρούνται απλά με ένα μικρό πρόστιμο για πράγματα όπως ο ρατσισμός. Είναι πραγματικά κωμικό».

Και ο Ραχίμ Στέρλινγκ είχε υποστεί ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον του στο παιχνίδι με την Τσέλσι τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ενώ ο Κάλουμ Χάντσον-Οντόι, ποδοσφαιριστής των «μπλε» του Λονδίνου, είχε πέσει «θύμα» των διαβόητων οπαδών της Ντιναμό Κιέβου στο παιχνίδι της 14ης Μαρτίου για το Europa League.