Σάλος έχει προκληθεί στην Ιταλία με τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε στο γήπεδο της Κάλιαρι ο νεαρός επιθετικός της Γιουβέντους, Μόιζε Κιν, ο οποίος άκουσε από κάποιους τιφόζι να κάνουν ήχους μαϊμούς, λίγο αφότου έχασε μια ευκαιρία για γκολ. Ωστόσο, αργότερα βρήκε δίχτυα και έδωσε την απάντησή του, πανηγυρίζοντας μπροστά από το σημείο που… τα άκουσε, με ανοικτά τα χέρια.

Στο πλευρό του 19χρονου επιθετικού τάχθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου, φυσικά και αρκετοί συμπαίκτες του, που εξέφρασαν δημόσια τη στήριξή τους. Από αυτό το μήκος κύματος ξέφυγε ο Λεονάρντο Μπονούτσι, οποίος ναι μεν υποστήριξε τον Κιν, αλλά ανέφερε ότι και εκείνος προκάλεσε.

Ο έμπειρος στόπερ των «μπιανκονέρι», προφανώς έχοντας πρόθεση να μιλήσει για το θέμα της ψυχραιμίας και της ωριμότητας κόντρα σε ό,τι μπορεί να γίνεται στην εξέδρα, ανέφερε: «Έγινε ό,τι έγινε, αλλά για εμένα τώρα το φταίξιμο είναι στο 50-50. Φταίει και ο Κιν. Έπρεπε να πανηγυρίσει με εμάς, τους συμπαίκτες του και το ξέρει ότι μπορούσε να κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα από αυτό που τελικά έκανε. Είμαστε επαγγελματίες, πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα, όχι να προκαλούμε περισσότερο και εμείς».

Τα λόγια αυτά του Μπονούτσι δεν ήχησαν καλά στα αυτιά αρκετών ανθρώπων του κάλτσιο, όπως του Μάριο Μπαλοτέλι. Ο επιθετικός της Μαρσέιγ, τοποθετήθηκε επί του θέματος, κάτω από την ανάρτηση του Κιν, γράφοντας: «Μπράβο! Και πες στον Μπονούτσι πως είναι τυχερός που δεν ήμουν εγώ εκεί. Αντί να σε υπερασπιστεί κάνει αυτό; Ουάου… Είμαι σοκαρισμένος. Σε αγαπώ αδερφέ μου…».

Επικριτικός προς τον παίκτη της Γιούβε ήταν και ο πρώην αστέρας της «Βέκια Σινιόρα», επίσης μεγάλος αμυντικός, Λιλιάν Τουράμ. Ο Γάλλος ανέφερε ότι ήταν «ντροπή για τον Μπονούτσι» αυτό που είπε και σχολίασε πως «ο Λέο ουσιαστικά λέει κάτι που πολλοί άνθρωποι σκέφτονται: ότι οι μαύροι αξίζουν αυτό που τους συμβαίνει». Επίσης, κατά την άποψή του, «Η Γιουβέντους έπρεπε να αποχωρήσει από το γήπεδο», όταν οι ήχοι μαϊμούς ακούστηκαν για τον νεαρό φορ.

Η νέα τοποθέτηση του Μπονούτσι

Μετά τον χαμό που προκλήθηκε και μπαίνοντας και εκείνος στο στόχαστρο, ο Μπονούτσι προχώρησε σε μια δημόσια τοποθέτηση, μέσω Instagram, με την οποία ξεκαθάριζε τη θέση του, σε μια προσπάθεια να βάλει… κυματοθραύστη στην «παλίρροια» που έρχονταν κατά πάνω του. Μάλιστα, στη φωτογραφία που δημοσίευσε εμφανίζεται να αγκαλιάζει τον Κιν.

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Μίλησα για το παιχνίδι αμέσως μετά τη λήξη του και τα λόγια μου παρερμηνεύτηκαν επειδή και εγώ μίλησα βιαστικά και εξέφρασα τις σκέψεις μου εκείνη τη στιγμή. Δεν θα έφταναν ώρες και χρόνια για να αναλύσουμε το θέμα του ρατσισμού. Προφανώς και καταδικάζω κάθε μορφή διάκρισης και όποια ρατσιστική ενέργεια. Δεν θα πρέπει να παρερμηνεύει κανείς το γεγονός πως είναι απαράδεκτη κάθε προσβολή ρατσιστικού χαρακτήρα».