Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FΙJ) κατήγγειλε “τις απειλές και τις βιαιότητες” που αντιμετώπισαν ορισμένοι εξ αυτών και ζήτησε από τη FIFA να προστατεύσει τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, με ανακοίνωση της που ελήφθη σήμερα από το Γαλλικό Πρακτορείο στη Λιμπρβίλ.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, που φέρει σημερινή ημερομηνία, ο καμερουνέζος παίκτης Αλεξάντερ Σονγκ απείλησε στις 21 Ιουνίου ένα καμερουνέζο δημοσιογράφο, τον Ζαν Ρομπέρ Φουντά, “κατηγορώντας τον για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε βάρος του, με αντάλλαγμα χρηματική αμοιβή”.

“Σου ορκίζομαι στον τάφο των παιδιών μου, ότι θα το πληρώσεις ακριβάα για αυτά που είπες”, δήλωσε ο παίκτης σύμφωνα με την FΙJ, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες.

Η ΜΚΟ “αποδοκιμάζει” επίσης το χαστούκι που μια αλγερινή δημοσιογράφος η Ασμα Χαλίμι, δέχτηκε από έναν συμπατριώτη της, τον τερματοφύλακα Ραφίκ Σαίφι, “μετά τον αποκλεισμό της ομάδας του”.

Η κα. Χαλίμι που δέχτηκε το χαστούκι κατέθεσε διαμαρτυρία στη FIFA.

Επιπλέον, “μερικές μέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αρκετοί δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης” είχαν δεχτεί επιθέσεις (μερικές φορές από ένοπλους άνδρες) και είχαν υποστεί κλοπές στο ξενοδοχείο τους, προσθέτει η ίδια πηγή.

“Όπως οι παίκτες και οι προπονητές, έτσι και οι δημοσιογράφοι έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση αυτή για να ενημερώνουν το κοινό της χώρας τους σχετικά με τους αγώνες που γίνονται στη Νότια Αφρική. Ως εκ τούτου, η ασφάλειά τους πρέπει να διασφαλιστεί”, επιμένει ο Γενικός Γραμματέας της FΙJ, Αϊνταν Ουάιτ.

Η ΜΚΟ ζήτησε από τη FIFA να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να ενισχυθεί η προστασία των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια του τουρνουά, ώστε να μπορούν να εργάζονται ελεύθερα και με πλήρη ανεξαρτησία.