Πριν από ακριβώς 18 χρόνια, στις 21 Δεκεμβρίου 1994, ο Ολυμπιακός έπεσε θύμα έκπληξης στο Κύπελλο Ελλάδας.

Η Αναγέννηση Καρδίτσας ταπείνωσε τον Ολυμπιακό νικώντας τον με 1-0, όμως δεν τον απέκλεισε από τη συνέχεια του Κυπέλλου Ελλάδας. Και τότε, όπως συμβαίνει από φέτος, οι αγώνες δεν ήταν νοκ άουτ. Υπήρχε και ρεβάνς, στην οποία οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 2-0 και πήραν την πρόκριση. Για την ομάδα της Καρδίτσας, όμως, η νίκη στο ματς που διεξήχθη σαν σήμερα παραμένει η πιο λαμπρή στιγμή της Ιστορίας της!

Σπουδαία ομάδα τότε η Αναγέννηση, με προπονητή τον Γιώργο Παράσχο και μία φουρνιά πολύ αξιόλογων ντόπιων ποδοσφαιριστών, είχε διεκδικήσει με αξιώσεις την προηγούμενη χρονιά (1993-94) την άνοδο στην Α’ Εθνική. Εξίσου καλά είχε ξεκινήσει και το 1994-95, όμως τα οικονομικά προβλήματα την «έπνιξαν».

Μάλιστα, ήταν μοιραίο η κάμψη να αρχίσει μία μόλις εβδομάδα μετά την ιστορική νίκη επί του Ολυμπιακού. Το 4-5 από την Καλαμάτα, με το οποίο μπήκε τέλος σε ένα πολυετές αήττητο σερί στην Καρδίτσα, συνοδεύτηκε από φήμες, που ποτέ δεν αποδείχθηκαν. Και σιγά-σιγά άρχισε η πτώση…

Έτσι, η νίκη επί του Ολυμπιακού, με το γκολ που πέτυχε ο Άνισιτς στο 9ο λεπτό, έχει μείνει στην Ιστορία ως η κορυφαία και παράλληλα η τελευταία μεγάλη στιγμή της Αναγέννησης του Παράσχου -ο οποίος τότε είχε αρχίσει να φτιάχνει όνομα ως προπονητής. Έτσι, εκτός από ορόσημο, αποτελεί και… μνημόσυνο μίας πολύ αξιόλογης επαρχιακής ομάδας, η οποία έκανε το ξεπέταγμά της, κέρδισε τις εντυπώσεις και πολλές συμπάθειες, αλλά δεν ευτύχησε να φτάσει όσο ψηλά μπορούσε και άξιζε.

Το γκολ της ιστορικής νίκης επί του Ολυμπιακού πέτυχε ο Σέρβος, Μίλος Άνισιτς (ο οποίος ζει ακόμα και σήμερα στην Καρδίτσα, όπου διατηρεί καφετέρια!) στο 9ο λεπτό, εν μέσω αποθέωσης από 13.000 θεατές.

Ο άθλιος αγωνιστικός χώρος του σταδίου της Καρδίτσας, ήταν η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο τεχνικός των Πειραιωτών, Τάις Λίμπρεχτς. Οι φίλαθλοι, όμως, δεν πείστηκαν. Τα «πέτρινα» χρόνια βρίσκονταν στην κορύφωσή τους…

Αναγέννηση Καρδίτσας – Ολυμπιακός 1-0
(9′ Άνισιτς)

Αναγέννηση Καρδίτσας (Γιώργος Παράσχος): Μαϊμάνης, Αγγέλης, Κουτσόπουλος, Σιακάρας, Κατσιούλης (51′ Καραπέτσας), Πάβλοβιτς, Σκούτας, Καρκαλέτσης, Άνισιτς (85′ Καλυβιώτης), Μπαλογιάννης, Καραλίδης.

Ολυμπιακός (Τάις Λίμπρεχτς): Τοχούρογλου, Τρούπκος (78′ Χαντζίδης), Παχατουρίδης, Ιωαννίδης, Καλαντζής (55′ Ρεφενές), Τσαλουχίδης, Καραταΐδης, Αλεξανδρής, Πασσαλής, Καραπιάλης, Σαπάνης.

Πηγή: sday.gr