Γλυκόπικρη είναι η «γεύση» που αφήνει στον Παναθηναϊκό το παιχνίδι στη Βαρκελώνη! Από τη μία οι «πράσινοι» κοίταξαν την Μπαρτσελόνα στα μάτια και προσπάθησαν να διώξουν την… κατάρα των εκτός έδρας αγώνων. Από την άλλη δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την ανταγωνιστική τους παρουσία στο «Palau Blaugrana» και αυτό λόγω της τεράστιας αδυναμίας τους στο ριμπάουντ.

Το «τριφύλλι» είχε 16 λιγότερα ριμπάουντ από τους «μπλαουγκράνα» οι οποίοι πήραν περισσότερα επιθετικά (12ρ.) απ’ όσα ήταν τα… αμυντικά του Παναθηναϊκού (11ρ.) Πώς λοιπόν να έμενε μέσα στο ματς μέχρι το τέλος; Ακόμα και έτσι ήταν μέσα στο σκορ μέχρι το 35′ (62-61) και προσπαθούσε να «αποδράσει» από την Καταλονία με το πολυπόθητο (όσο και απαραίτητο) «διπλό». Κάτι που δεν έγινε ποτέ…

Οι «πράσινοι» έπαθαν καθίζηση στο τελευταίο πεντάλεπτο και δη μετά το τρίποντο του Κάιλ Κούριτς, ο οποίος έδωσε προβάδισμα έξι πόντων στην Μπαρτσελόνα (69-63) και ουσιαστικά τη… μισή νίκη. Βέβαια η νίκη των «μπλαουγκράνα» ήταν περισσότερο… γαλλική υπόθεση με τους Ερτέλ και Σεραφέν να κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά έχοντας στο σύνολο 37 πόντους με 11/13 δίποντα, 2/4 τρίποντα και 9/10 βολές!

Από τον Παναθηναϊκό, ο Ιωάννης Παπαπέτρου προσπάθησε και πάλι με 17 πόντους, ο Λεκαβίτσιους ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν στο come back του δευτέρου ημιχρόνου, ενώ σε ρηχά επίπεδα οι ψηλοί αφού Γκιστ, Λάσμε και Παπαγιάννης είχαν 8 ριμπάουντ στο σύνολο και οι τρεις! Μάλιστα οι «πράσινοι» όχι μόνο γνώρισαν την ήττα, αλλά έχασαν και την διαφορά από το ματς στο ΟΑΚΑ. Αν και είναι δύσκολο οι δύο ομάδες να ισοβαθμίσουν στο τέλος…

Το ματς

Ο Ερτέλ ήταν εκείνος που έκανε την μεγαλύτερη ζημιά στον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα του αγώνα, βρίσκοντας… απαντήσεις στα 2/2 τρίποντα (0-6) με τα οποία ξεκίνησαν οι «πράσινοι» το ματς. Με ένα γρήγορο 10-0 του Γάλλου, η Μπαρτσελόνα ανέκτησε τα ηνία του αγώνα (10-6) σε αντίθεση με την ελληνική ομάδα η οποία ήταν… άθλια στα δίποντα έχοντας 0/6 προσπάθειες στο πρώτο πεντάλεπτο του αγώνα. Τη σκυτάλη από τον Ερτέλ πήρε ο συμπατριώτης του, Σεραφέν, ο οποίος δεν είχε κανένα πρόβλημα απέναντι σε Γκιστ, Λάσμε και Παπαγιάννη. Η διαφορά έφτασε στο +4 (17-13) με τη λήξη της πρώτης περιόδου όπου ο Παναθηναϊκός μέτρησε μόλις 2/10 δίποντα ενώ είχε και 3/5 τρίποντα.

Ο Πιτίνο προσπαθούσε με συνεχόμενες αλλαγές να ανακατέψει την «πράσινη» τράπουλα στο «Palau Blaugrana», ειδικά τη στιγμή που το παιχνίδι έμοιαζε να… ξεφεύγει από τα χέρια των παικτών του. Η Μπαρτσελόνα ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο +9 (23-14) με ένα γρήγορο 6-1 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ωστόσο το «τριφύλλι» αντέδρασε μέσα από την άμυνά του. Μπόρεσε να κλέψει μπάλες, με τον Ιωάννη Παπαπέτρου να αποτελεί την αξιόπιστη λύση στην «πράσινη» επίθεση έχοντας στο πρώτο μισό του αγώνα 10 πόντους με 3/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 1/2 βολές, 3 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα. Θετικότατος ήταν και ο Ντίνος Μήτογλου ο οποίος «τελείωνε» φάσεις κοντά στο καλάθι βοηθώντας σημαντικά στην άμυνα και δη στην πίεση πάνω στη μπάλα!

Αποτέλεσμα; Ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει στο ματς και να ισοφαρίσει σε 34-34 με ένα επιμέρους 20-11 λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (37-36). Φυσικά βελτίωσε τα ποσοστά του με 10/22 δίποντα, 4/8 τρίποντα αλλά και 4/9 βολές, είχε ισορροπία στα ριμπάουντ (12-12), καλύτερη δημιουργία (10-6 οι ασίστ) ενώ η Μπαρτσελόνα σούταρε καλύτερα στα δίποντα με 12/17 (71%) αλλά… χειρότερα στα τρίποντα (22% με 2/9).

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός έχυσε την καρδάρα με το γάλα! Ενώ είχε προβάδισμα με τρεις πόντους διαφορά (39-42) αστόχησε δύο φορές σε προσπάθεια για τρίποντο και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων έμελλε να του στοιχίσουν αυτές οι επιθέσεις. Το γιατί; Με ένα «εκρηκτικό» τρίλεπτο από το 23′ έως και το 26′ η Μπαρτελόνα πραγματοποίησε ένα φοβερό σερί 14-0 με το οποίο πήρε προβάδισμα με 53-42 στέλνοντας την διαφορά στους 11 πόντους! Ουσιαστικά η αντεπίθεση ξεκίνησε από ένα αψυχολόγητο τρίποντο του Ρίμας στον… αιφνιδιασμό με το οποίο έδωσε προβάδισμα στους «μπλαουγκράνα» με 44-42 και έκτοτε ξεκίνησε η… καταλανική κατηφόρα.

Ακόμα και έτσι, ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση και κατάφερε να «ροκανίσει» την διαφορά στους τέσσερις πόντους (56-52) με ένα 10-3 έως τη λήξη της τρίτης περιόδου. Παπαπέτρου και Λεκαβίτσιους ήταν εκείνοι που ηγήθηκαν σε αυτό το διάστημα με τους «πράσινους» να φέρνουν το ματς στα ίσια (56-56) στο 31′. Όμως από τη στιγμή που έχαναν το ένα αμυντικό ριμπάουντ μετά το άλλο (κυρίως από τον Σεραφέν) έδιναν το δικαίωμα στους γηπεδούχους να κρατάνε το ισχνό προβάδισμα στο σκορ. Όμως στο 36′ ένα τρίποντο-μαχαιριά του Κάιλ Κούριτς έδωσε διαφορά έξι πόντων στην Μπαρτσελόνα (69-63) την οποία και κατάφερε να διατηρήσει μέχρι το τέλος. Και αυτό διότι οι επιλογές των «πρασίνων» στην επίθεση ήταν αρκετά βιαστικές

Τα δεκάλεπτα: 17-13, 37-36, 56-52, 79-68

Πηγή: gazzetta.gr