Ο Εντέν Αζάρ έχει κάθε δικαίωμα να θεωρείται ο σταρ της Τσέλσι, όμως ο Ν’ Γκολό Καντέ είναι ο πιο πολύτιμος παίκτης της. Στον Γάλλο ζητήθηκε από τον Αντόνιο Κόντε να κάνει ό,τι ακριβώς και στην Λέστερ και εκείνος έκανε όντως ακριβώς το ίδιο βοηθώντας και τη νέα του ομάδα να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Για τρία χρόνια ήταν ο απόλυτος fighter της Premier League, την οποία κατέκτησε με δύο διαφορετικές ομάδες και αυτό δεν ήταν σύμπτωση. Η Τσέλσι δεν τα πήγε καλά τη σεζόν 2017-18 αλλά στον Καντέ κανένας δεν μπορούσε να πει κάτι. Μπορεί να μην είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη ότι ένας παίκτης ομάδας από το top-6 είναι πρώτος σε τάκλιν και κοψίματα, όμως ο Καντέ είναι συγκλονιστικός σε αυτά. Αν τα βάλεις μαζί, ο 27χρονος έκανε 198.

Φέτος, με την άφιξη του Μαουρίτσιο Σάρι στο Stamford Bridge, ο ρόλος του Καντέ άλλαξε δραματικά. Ο πρώην προπονητής της Νάπολι παίζει με 4-3-3 αντί για το 3-4-3 του συμπατριώτη του και προτιμά έναν deep-lying playmaker από έναν καθαρό κόφτη στη βάση του κέντρου. Ο Ζορζίνιο έφτασε πολύ κοντά στο να υπογράψει στην Μάντσεστερ Σίτι, όμως τελικά έκανε reunion με τον Σάρι στο Λονδίνο. Με έναν τόσο προικισμένο τεχνικά παίκτη στο κέντρο, ο Καντέ μετατράπηκε σε box-to-box, στα δεξιά του Ιταλο-βραζιλιάνου.

Η διαφορά αυτή στο παιχνίδι του Καντέ είναι τεράστια. Εχοντας όλες κι όλες 19 επαφές με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή σε όλη την περσινή σεζόν, φέτος έχει φέτος φτάσει τις 25. Από τρίτος στα τάκλιν, πρώτος στα κοψίματα και πρώτος και στα δύο μαζί το 2017-18, φέτος έχει πέσει 40ός, 44ος και 40ός, αντίστοιχα.

Αυτή δεν είναι η μόνη συνέπεια του ότι ο Καντέ έχει πλέον τη δουλειά να δίνει πάσες. Οπως έχει αλλάξει εκείνος, έχει αλλάξει και η Τσέλσι. Πέρυσι, ο Γάλλος ήταν ο πιο σταθερός τάκλερ με ένα κάθε 26.5 λεπτά και ο δεύτερος πιο… συχνός κόφτης με ένα κάθε 35.3 λεπτά. Φέτος, από τους βασικούς της Τσέλσι, ο Θέσαρ Αθπιλικουέτα κάνει πιο συχνά τάκλιν, ένα κάθε 39.7 λεπτά. Ο Καντέ κάνει κόψιμο πιο συχνά απ’ όλους, όμως είναι μόλις ένα κάθε 70.4 λεπτά.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα από μόνο του, είναι ίσως συνέπεια της φιλοσοφίας του Σάρι σε αντίθεση με εκείνης του Αντόνιο Κόντε. Η Τσέλσι δεν είχε πλάνο να χτυπήσει φέτος το πρωτάθλημα και οι μέθοδος του Σάρι αναμενόταν να πάρει λίγο χρόνο για να μεταδοθεί στους παίκτες. Παρόλα αυτά, οι Μπλε έχουν χάσει μόλις δύο αγώνες φέτος. Η επιτυχία της Τσέλσι είναι βασισμένη στο passing game και στην πίεση ψηλά, όπως και στα κλεψίματα του Καντέ και τις αντεπιθέσεις. Πέρυσι οι Μπλε ήταν 5οι στις πάσες, όμως φέτος είναι κοντά σε αυτή την κατηγορία με την Μάντσεστερ Σίτι.

Ομως αυτό, αφήνει τον Καντέ σε μια θέση που δεν νιώθει καλά και τον αφήνει εκτός από μια θέση στην οποία έγινε γνωστός σε όλο τον πλανήτη. Ενα πράγμα είναι σίγουρο, ο Σάρι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να χρησιμοποιήσει τον Καντέ στον αγαπημένο του ρόλο. Ο Ιταλός είναι ξεκάθαρος πάνω σε αυτό, θα χτίσει πάνω στο σύστημα που τον έκανε πετυχημένο στην Νάπολι και που ώθησε την Τσέλσι στο να τον αποκτήσει. Αν αλλάξει τώρα το σύστημά του, θα είναι σαν να απαρνιέται αυτό που τον έκανε γνωστό.

Ο Σάρι δεν πρόκειται να μετανιώσει για την πτώση του Καντέ. Παραμένει ένας από τους πιο ικανούς μέσους στην Ευρώπη αλλά και ένας από αυτούς που όλοι οι προπονητές θα ήθελαν να έχουν υπό τις οδηγίες του. Αν ένας παίκτης μπορούσε να δεχθεί μια νέα κατάσταση, έναν νέο ρόλο ή θέση στην ομάδα, είναι ο Καντέ, ο οποίος όμως πλέον δεν έχει σίγουρη τη θέση του στην 11άδα, αφού ο Σάρι δεν θέλει από εκείνον τα πράγματα που λάτρευαν να βλέπουν Ρανιέρι και Κόντε. Το να είσαι ο καλύτερος παίκτης με τους προηγούμενους προπονητές δεν λέει τίποτα σήμερα ακόμα και αν έχεις κατακτήσει τίτλους, το Παγκόσμιο Κύπελλο και έχεις ακούσει ό,τι καλύτερο από τον κόσμο του ποδοσφαίρου…

Πηγή: gazzetta.gr