Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα γνωρίζει πολύ καλά τη δυναμικότητα της Μπαρτσελόνα και παραδέχεται ότι πολύ δύσκολα μπορεί κάποια ομάδα να την σταματήσει. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος τόνισε πως ο Παναθηναϊκός θα τα δώσει όλα από το πρώτο λεπτό ενώ θέλει και πάλι το νταμπλ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του στην «El Mundo Deportivo»:

– Πως σταματάς την Μπαρτσελόνα;
«Πολύ δύσκολα. Χρειάζεσαι διαρκές τρέξιμο και μεγάλη συγκέντρωση και στα 90 λεπτά, γιατί η Μπαρτσελόνα θέλει μόνο 2-3 λεπτά για να σου κάνει τη ζημιά με παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο Τσάβι, ο Ινιέστα ή, ο Μέσι».

– Ποιον παίκτη υπολογίζεις περισσότερο;
«Όλοι τους είναι επικίνδυνοι, αλλά το μεγάλο όπλο αυτής της ομάδας είναι το σύνολο, η εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας και το ότι βρίσκονται με κλειστά μάτια».

– Είναι καλύτερη αυτή η Μπαρτσελόνα με τον Βίγια αντί του Ιμπραϊμοβιτς;
«Είναι διαφορετική, αφού πρόκειται και για δύο διαφορετικούς παίκτες. Ο Βίγια είναι παίκτης που χρησιμοποιεί καλά και τα δύο πόδια, ψάχνει πάντα το γκολ και είναι ένας διαρκής κίνδυνος για την αντίπαλη άμυνα. Ο Ιμπραϊμοβιτς είναι άλλο στυλ ποδοσφαιριστή».

– Στην Μπάρτσα παίζει βασικός και ένας συμπαίκτης σου στην εθνική Βραζιλίας…
«Θα χαρώ πολύ να δω τον Ντάνι Αλβες από κοντά. Είναι πολύ καλό παιδί και εξαιρετικός συμπαίκτης».

– Μαζί μοιραστήκατε και την εμπειρία του πρόσφατου Μουντιάλ. Τι πήγε λάθος για την Βραζιλία;
«Πληρώσαμε τα δύο πρόσωπα που δείξαμε στον προημιτελικό με την Ολλανδία. Στο πρώτο μέρος ήμασταν πολύ καλοί και καταφέραμε να προηγηθούμε στο σκορ, αλλά στο δεύτερο δείξαμε ένα κακό πρόσωπο και ειδικά μετά την ισοφάριση δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε. Και αυτό το πληρώσαμε ακριβά».

– Στο συγκεκριμένο ματς ο Ντάνι έπαιξε στη μεσαία γραμμή, παρότι η φυσική του θέση είναι στο δεξιό άκρο της άμυνας…
«Και εκεί τα καταφέρνει μια χαρά, αν και είναι αλήθεια ότι και ο ίδιος νιώθει καλύτερα στη φυσική του θέση, αφού έχει περισσότερα μέτρα μπροστά του για να κάνει το παιχνίδι του. Το κάνει με απόλυτη επιτυχία στην Μπαρτσελόνα και το έκανε παλαιότερα και στη Σεβίλλη».

– Ποιος είναι καλύτερος; Ο Μαϊκόν ή, ο Ντάνι;
«Αμφότεροι είναι εξαιρετικοί και νιώθω τυχερός που τους έχω συμπαίκτες μου στην εθνική ομάδα».

– Σε αντίθεση με την Βραζιλία, η Ισπανία έφτασε μέχρι τον τελικό και πήρε το τρόπαιο. Θεωρείς ότι οι παίκτες της αξίζουν και τη «Χρυσή Μπάλα»;
«Αναμφίβολα. Πιστεύω ότι όταν έχεις πάρει το Μουντιάλ δικαιούσαι και τη «Χρυσή Μπάλα». Γι΄αυτό εγώ θα την έδινα σε έναν εκ των Τσάβι ή, Ινιέστα».

– Με την Ισπανία πανηγύρισε και ένας παλιός συμπαίκτης σου στην Αρσεναλ, ο Φάμπρεγκας.
«Χάρηκα πάρα πολύ για τον Σεσκ. Είναι εξαιρετικός παίκτης και καλό παιδί. Του εύχομαι τα καλύτερα στην Αρσεναλ, αν και από ό,τι φαίνεται αργά ή, γρήγορα θα επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα».

– Οι δύο σας είχατε φτάσει μια ανάσα από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006, αλλά στο Παρίσι παρενέβη η Μπαρτσελόνα…
«Ναι, και ήμασταν πολύ απογοητευμένοι, γιατί παρότι παίζαμε με δέκα για πάνω από 70 λεπτά καταφέραμε να προηγηθούμε και ήμασταν πολύ κοντά στη νίκη. Ο Ανρί είχε καλές ευκαιρίες για να «τελειώσει» το ματς, αλλά στο τελευταίο 10λεπτο η Μπάρτσα μας «σκότωσε»».

– Πρώτη φορά θα παίξεις στο «Καμπ Νου»;
«Σε επίπεδο συλλόγων ναι. Είχα παίξει μια φορά με την Βραζιλία σε ένα φιλικό με την εθνική Καταλονίας. Είναι εντυπωσιακό γήπεδο με τεράστια ιστορία».

– Αν μη τι άλλο πολύ επιβλητικό, έτσι;
«Αφού χρειάζεσαι κιάλια για να δεις απέναντι! Έχω συνηθίσει, πάντως, να παίζω σε μεγάλα γήπεδα, αφού από μικρός είχα την ευκαιρία να το κάνω στο «Μαρακανά».

– Τι θα δούμε από τον Παναθηναϊκό την Τρίτη;
«Μια ομάδα που θα παλεύει για κάθε μπαλιά, που θα τα δώσει όλα απο το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

– Η νίκη μέσα στο Μιλάνο επί της Ιντερ πριν από δύο χρόνια αποτελεί οδηγό για εσάς;
«Σίγουρα ήταν σημαντική, αλλά πρέπει να την αφήσουμε πίσω. Οι δύο ομάδες είναι τελείως διαφορετικές μεταξύ τους και αν επιχειρήσουμε να παίξουμε κόντρα στην Μπάρτσα με τον τρόπο που το κάναμε κόντρα στην Ιντερ, μπορεί να μας «σκοτώσει».

– Ο Παναθηναϊκός διαθέτει ενδεχομένως το καλύτερο ρόστερ όλων των εποχών με εσένα, τον Σισέ, τον Γκοβού, τον Μπουμσόνγκ και πολλούς Ελληνες διεθνείς. Ποιοί είναι οι στόχοι της ομάδας;
«Κατ’ αρχάς να μάθουμε καλά ο ένας το παιχνίδι του άλλου και να βγάλουμε αυτή την ποιότητα μέσα στο γήπεδο. Η διατήρηση των κεκτημένων στην Ελλάδα είναι ο πρωταρχικός στόχος, αν και δεν θα είναι εύκολη η αποστολή μας. Και η καλύτερη δυνατή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως, είναι σημαντική για το σύλλογο. Πρέπει να καταφέρουμε να μοιράσουμε σωστά τις δυνάμεις μας για το Τσάμπιονς Λιγκ είναι μια διοργάνωση που σου απορροφά πολύ ενέργεια».

– Και οι στόχοι του Ζιλμπέρτο;
«Είμαι πολύ ευτυχισμένος εδώ και προς το παρόν δεν σκέφτομαι την επιστροφή στην Βραζιλία. Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησαν οι συζητήσεις για μονοετή ανανέωση του συμβολαίου μου. Θα δούμε πως θα πάνε, αλλά επαναλαμβάνω πως είναι πως πολύ ευχαριστημένος από την εμπειρία μου στην Ελλάδα».

Πηγή: gazzetta.gr