Χωρίς τον Θοδωρή Παπαλουκά θα αγωνιστεί η Εθνική Ελλάδος στο επικείμενο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας (28/8-12/9), καθώς ο διεθνής γκαρντ δεν συμπεριλαμβάνεται στην προεπιλογή του Γιόνας Καζλάουσκας, ενόψει της προετοιμασίας της «επίσημης αγαπημένης». Επιστρέφουν οι Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής και Βασιλόπουλος.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού θα απουσιάσει, για δεύτερο διαδοχικό καλοκαίρι, από τις υποχρεώσεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Στον αντίποδα, οι Δημήτρης Διαμαντίδης, Κώστας Τσαρτσαρής και Παναγιώτης Βασιλόπουλος επανέρχονται στις τάξεις της «επίσημης αγαπημένης», ενόψει της παρουσίας της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο θα διεξαχθεί στην γειτονική χώρα.

Τα νέα πρόσωπα της Εθνικής ομάδος είναι οι Ίαν Βουγιούκας και Νίκος Παππάς, ενώ στην προεπιλογή συμπεριλήφθηκε και ο Κώστας Βασιλειάδης, ο οποίος πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στην ACB, με την φανέλα της Ομπραντόϊρο.

Εκτός της λίστας συγκριτικά με τις αντίστοιχες περσινές επιλογές του Λιθουανού τεχνικού της Εθνικής Ελλάδος βρίσκονται οι Κώστας Κουφός (σ.σ υποχρεώσεις με Τζαζ), Μανώλης Παπαμακάριος, Γιάννης Καλαμπόκης, Δημήτρης Τσαλδάρης και Ανδρέας Γλυνιαδάκης.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την καλύτερη δυνατή αγωνιστική παρουσία της στα τουρκικά παρκέ, η Εθνική ομάδα θα λάβει αρχικά μέρος σε ένα τουρνουά που θα διεξαχθεί στην Κύπρο (6-8 Αυγούστου), όπου θα αντιμετωπίσει διαδοχικά τις Γερμανία, Ρωσία και Κροατία.

Εν συνεχεία θα συμμετάσχει στο τουρνουά «Ακρόπολις-Eurobank» (17-19 Αυγούστου), στο πλαίσιο του οποίου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα βρεθεί αντιμέτωπο -κατά σειρά- με τα αντίστοιχα των Καναδά, Σλοβενίας και Σερβίας, ενώ στις 25 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η σπουδαία φιλική αναμέτρηση με τις ΗΠΑ στο ΟΑΚΑ (σ.σ η σχετική προπώληση εισιτηρίων συνεχίζεται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΕΟΚ).
Αναλυτικά οι 17 επιλεχθέντες παίκτες του ομοσπονδιακού τεχνικού, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στις 18 Ιουλίου και στην συνέχεια θα ξεκινήσουν προετοιμασία στο Καρπενήσι: Δημήτρης Διαμαντίδης, Κώστας Τσαρτσαρής, Αντώνης Φώτσης, Βασίλης Σπανούλης, Νικ Καλάθης, Στράτος Περπέρογλου (Παναθηναϊκός), Γιώργος Πρίντεζης (Ουνικάχα Μάλαγα), Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Γιάννης Μπουρούσης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Κώστας Παπανικολάου (Ολυμπιακός), Νίκος Ζήσης (Σιένα), Κώστας Βασιλειάδης (Ομπραντόιρο), Κώστας Καϊμακόγλου (Μαρούσι), Ίαν Βουγιούκας (Πανελλήνιος), Νίκος Παππάς (Κολοσσός Ρόδου).