Ο Ράφικ Τζεμπούρ φέρεται να ενδιαφέρει τη Φενέρμπαχτσε. Πριν λίγο καιρό η Γαλατάσαραϊ ήθελε τον Σεμπάστιαν Λέτο ως αντι-Ριέρα και οι Τούρκοι δεν… σταματούν εδώ.

Ο καπνός υπάρχει, η φωτιά;

Η απόκτηση του Άλμπερτ Ριέρα το καλοκαίρι από τη Γαλατάσαραϊ και μάλιστα επί… πληρωμή στον Ολυμπιακό (έδωσαν περίπου 5.000.000 ευρώ για να τον αγοράσουν), φανερώνει πως οι Τούρκοι δεν… αστειεύονται και κοιτάζουν παίκτες από την Ελλάδα, έχοντας… σοβαρό σκοπό. Μπορεί ο Ριέρα να έχει απογοητεύσει και εκεί, αλλά αυτό φαίνεται πως δεν τους πτοεί και βάλθηκαν να τον… αντικαταστήσουν με τον Λέτο, που εντυπωσιάζει φέτος στη Σούπερ Λίγκα και τον Παναθηναϊκό. Τελευταία βγήκε στην… επιφάνεια και το ενδιαφέρον για τον Τζεμπούρ. Καπνός χωρίς φωτιά υπάρχει;

Κρατάει χρόνια αυτή η «κολόνια»

Στο παρελθόν υπάρχουν και άλλα ελληνοτουρκικά αλισβερίσια και μάλιστα όχι μονόπλευρα από τους γείτονες, αλλά με… ανταπόκριση και από τα… μέρη μας. Ο Εντού Ντρασένα αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση παίκτη που από την Ελλάδα πήγε Τουρκία με… ενδιάμεσο σταθμό τη Βραζιλία. Ήρθε με περγαμηνές στον Ολυμπιακό ως δανεικός από την Γκουαράνι το 2002, δεν έπιασε ως… μετεξεταστέος, έκανε το αγροτικό του στη χώρα της Λατινικής Αμερικής για λογαριασμό της Κρουζέιρο (2003-2006) και πήγε στη Φενέρμπαχτσε το 2006, όπου βρήκε την… υγειά του. Έπαιξε ως βασικός κεντρικός αμυντικός και απέδειξε τη λάθος αντιμετώπιση που είχε στο λιμάνι, ενώ βρέθηκε και στις επιλογές της εθνικής Βραζιλίας. Βέβαια, ούτε εκεί έμεινε, αφού από το 2009 παίζει στη Σάντος, αλλά η εξέλιξή του σε σχέση με την παρουσία του στην Ελλάδα είναι η μέρα με τη νύχτα.

Ανταποδίδουν και οι Έλληνες

Το ανάποδο δρομολόγιο έχει ακολουθήσει ο Φλάβιο Κονσεϊσάο, όταν ο Παναθηναϊκός «θαμπώθηκε» από το λαμπερό παρελθόν του σε Ρεάλ Μαδρίτης και εθνική Βραζιλίας και δεν είδε καθαρά την κάθοδο της καριέρας του και τον απέκτησε το 2005. Άλλωστε, η Γαλατάσαραϊ ήθελε να… ξεφορτωθεί τον παίκτη και βρήκε τους «πράσινους»… μπόσικους. Οι Τούρκοι δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένοι από την παρουσία του Βραζιλιάνου εκεί τον έναν χρόνο που έμεινε (2004-2005), ερχόμενος από τη «Βασίλισσα» και τους έφυγε ένα… βάρος όταν κατέβηκε προς τα μέρη μας, όπου συνέχισε τα ίδια… χούγια.

Χώνονται παντού τελικά

Οι Τούρκοι, όμως, συνέχισαν να… προκαλούν, όταν απέκτησαν παίκτες που είτε έφτασαν πολύ κοντά είτε ενδιέφεραν τους «αιώνιους». Χαρακτηριστική περίπτωση ο Πορτογάλος, Ούγκο Αλμέιδα, ο οποίος αντί για τον Παναθηναϊκό, όπου έφτασε πολύ κοντά τον Νοέμβρη του 2010, κατέληξε στη Μπεσίκτας λίγους μήνες αργότερα. Ένας άλλος παίκτης που είχε παίξει πολύ δυνατά κυρίως για τον Ολυμπιακό το Μάρτιο του 2007, ήταν ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο οποίος τελικά… απάχθηκε από τη Φενέρμπαχτσε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το 2009.

Έφαγαν τα… μούτρα τους

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν κοιτάξει κατά καιρούς… απέναντι, κατασκοπεύοντας τον Μπομπό και μάλιστα σε αρκετές μεταγραφικές περιόδους, ο οποίος είχε γίνει αρκετά μεγάλο σίριαλ, αλλά τελικά δεν αποκτήθηκε από κανέναν από τη Μπεσίκτας, η οποία τον έδωσε φέτος στην Κρουζέιρο.

Τζεμπούρ είναι η αιτία

Τα δεδομένα λένε ότι οι Τούρκοι αρχίζουν να μας… κλέβουν τους παίκτες, αλλά η αλήθεια λέει πως τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει πολύ μεγαλύτερα ονόματα από τις ελληνικές ομάδες, ξοδεύοντας τα… κέρατά τους, χωρίς ωστόσο να τα αποσβένουν με κάποια ευρωπαϊκή διάκριση που είναι και αυτό που τους… καίει. Πλέον, παραβιάζουν τα ελληνικά… μεταγραφικά σύνορα μήπως δουν… άσπρη μέρα και αυτή τη φορά ο Τζεμπούρ είναι η αιτία, αλλά οι καταστάσεις δείχνουν πως μόνο αν βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πάρουν τον Αλγερινό.

Πηγή: sday.gr