Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δήλωσε πως δεν θέλει NBAers λόγω του πληρέστατου ρόστερ και της στενής οικονομικής πολιτικής του Παναθηναϊκού. Αυτός, όμως, δεν είναι ο πραγματικός λόγος…

Το λοκ άουτ στο ΝΒΑ συνεχίζεται και όλο και περισσότεροι παίκτες από τον μαγικό κόσμο, επιλέγουν ευρωπαϊκές ομάδες για να συνεχίσουν την καριέρα τους και ποιος από αυτούς θα έλεγε όχι στον πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκό;

Το καλοκαίρι ακούστηκε ο Μαρκίφ Μόρις για τους «πράσινους» που επιλέχθηκε στο νούμερο 13 των φετινών ντραφτ από τους Φοίνιξ Σανς, με το σενάριο να μην ευοδώνεται ποτέ, αλλά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, κάτι που σημαίνει πως ο Ομπράντοβιτς το… έψαξε.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, όμως, ο Ζοτς τους κλείνει την πόρτα στους NBAers και ένας πιο βαθύς λόγος μπορεί να είναι το γεγονός πως οι μνήμες του από το παρελθόν δεν είναι και τόσο καλές.

Βέβαια, η απόδοση του Παναθηναϊκού έχει σκαμπανεβάσματα τον τελευταίο καιρό. Eνώ ξεκίνησε εντυπωσιακά και πολλοί αναρωτήθηκαν μήπως το ρόστερ χρειάζεται ενίσχυση και δη από το ΝΒΑ που και οι περιστάσεις το επιτρέπουν και το έδαφος μοιάζει πιο πρόσφορο από ποτέ.

Από την άποψη ότι ακόμη και τα μεγάλα ονόματα φοβούνται την αγωνιστική απραξία πολλών μηνών και δεν λένε «όχι» σε μια ευρωπαϊκή περιπέτεια. Άλλωστε, όσοι έχουν έρθει στα μέρη μας, κάνουν… πάρτι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο Αντρέι Κριλένκο στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Τόνι Πάρκερ στη Βιλερμπάν και ο Νικολά Μπατούμ στη Νανσί. Ωστόσο, ο Σέρβος προπονητής ξέρει όσο κανένας άλλος τι πρέπει να κάνει και οι λύσεις από το ΝΒΑ δεν ήταν και δεν φαίνεται να είναι πανάκεια για εκείνον.

Ο εφιάλτης που στοιχειώνει τα όνειρα του Ομπράντοβιτς από το 1999 που είναι προπονητής του Παναθηναϊκού:

Η πειθαρχία που εφαρμόζει ο Ομπράντοβιτς στις ομάδες του είναι ένας κανόνας που δεν πρέπει να παραβαίνει κανένας παίκτης του, αν θέλει να τα έχει καλά μαζί του. Η κύρια ένστασή του όσον αφορά τους Αμερικανούς και δη του ΝΒΑ είναι η εξωγηπεδική συμπεριφορά τους, αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι δεν προσαρμόζονται ποτέ… Άλλωστε δεν έχει περάσει και λίγα…

Οι παίκτες που πήγαν στον Παναθηναϊκό κατευθείαν από το ΝΒΑ και δεν έπιασαν:

Ο Ρόντντεϊ Μπιούφορντ αποκτήθηκε τη σεζόν 2002-2003 από τους Μέμφις Γκρίζλις, ενώ το Μάρτιο του 2003 τιμωρήθηκε με 40 ημερολογιακές μέρες για χρήση χασίς, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να τον στερηθεί από τον κρίσιμο αγώνα με την Σιένα για την Ευρωλίγκα και να χάσει το εισιτήριο για το φάιναλ φορ.

Ο Ομπράντοβιτς θαμπώθηκε από το εντυπωσιακό σουτ του Τρέισι Μάρεϊ και αποφάσισε να τον εντάξει στο ρόστερ της ομάδας του τη σεζόν 2004-2005 από τους Πότρλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς για να έχει μια ποιοτική λύση έξω από το τρίποντο. Ωστόσο, ο παίκτης δεν προσαρμόστηκε ποτέ και έφυγε κακήν κακώς τον Ιανουάριο του 2005.

Η συμπεριφορά του Λόνι Μπάξτερ, ο οποίος φόρεσε την πράσινη φανέλα το 2005 κατευθείαν από τους Νιο Ορλίν Χόρνετς, δεν ήταν η ενδεδειγμένη και έφυγε χωρίς να… ακουμπήσει στην πραγματικότητα.

Το 2005-2006 η ρακέτα του Παναθηναϊκού έμπαζε από παντού και ο Ομπράντοβιτς… αναγκάστηκε να στραφεί σε λύση από το ΝΒΑ και το όνομα αυτού… Μπράντον Χάντερ, ο οποίος δεν ικανοποίησε και έφυγε… νύχτα μετά από έναν τραυματισμό που είχε.

Τελευταίο και πιο τρανταχτό παράδειγμα, ο Τόνι Ντελκ, ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους φίλους του «τριφυλλιού» τη σεζόν 2006-2007, αλλά δεν κατάφερε να στεριώσει στους πράσινους. Παρ’ όλα αυτά αυτό δεν εμπόδισε τον Παναθηναϊκό από το να κατακτήσει το πρώτο τριπλ κράουν στην ιστορία του μέσα στο ΟΑΚΑ.

Πηγή: sday.gr