Όσο περιμένεις αυτά που ο μεγάλος τελικός του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ θα σου προσφέρει, θυμήσου σημαντικές στιγμές των δύο αντιπάλων στον θεσμό του Κυπέλλου. Η αναφορά θα γίνει με χρονολογική σειρά, για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις.

Το πήρε και έφυγε

Όταν ήρθε στην Ελλάδα προκάλεσε ντελίριο. Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του Ολυμπιακού μαζεύτηκαν στον Πειραιά για να φωνάξουν ρυθμικά το όνομά του. Ο Λάγιος Ντέταρι, ωστόσο, δεν κατάφερε σημαντικές επιτυχίες με την ερυθρόλευκη φανέλα. Για την ακρίβεια, πήρε μόνο το Κύπελλο τη σεζόν 1989-1990. Αντίπαλος ήταν ο ΟΦΗ και στο τελικό 4-2 ο Ούγγρος σφράγισε τον θρίαμβο με ένα εξαιρετικό γκολ στο 90’ της αναμέτρησης. Μετά το τέλος της ο Ντέταρι έμεινε με τα απολύτως απαραίτητα ρούχα λόγω των επιθέσεων φιλίας των οπαδών της ομάδας του!

Ακόμα βάζει

Τη σεζόν 1995-1996 η ΑΕΚ την είχε κάνει τη σημαντική δουλειά πολύ πριν φτάσουμε στον τελικό. Είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στους «16» και τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά για να φτάσει στο φινάλε απέναντι στον γείτονά της, τον Απόλλωνα Αθηνών. Τον οποίο κι έστησε στον τοίχο, μετατρέποντας το όνειρο συμμετοχής στον τελικό σε εφιάλτη: έβαλε δύο ο Μπατίστα, τρία ο Τσιάρτας και από ένα οι Κετσπάγια και ο Κωστής για το ιστορικό 7-1 (το γκολ του Απόλλωνα ο Μπάρνιακ) που είναι και η μεγαλύτερη νίκη σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας.

Όταν σκοράρει ο Ηλίας

Λογικό να νιώθουν άβολα η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός όταν παίζουν μεταξύ τους στο σπίτι του Ολυμπιακού. Ο τελικός του 1997 δεν πρόσφερε η αλήθεια είναι σημαντικές ποδοσφαιρικές συγκινήσεις κατά τη διάρκεια των 120 λεπτών. Οι ομάδες πήγαν στη διαδικασία των πέναλτι με τον πίνακα να γράφει 0-0. Το χάνει ο Βαζέχα, οι υπόλοιποι βρίσκουν στόχο (Κοπιτσής, Μπορμπόκης, Νικολαϊδης, Ντόμπος από ΑΕΚ και Κωνσταντινίδης, Γεωργιάδης Γ.Χ, Μάρκος από Παναθηναϊκό) για να έρθει ο Ατματσίδης στο 5ο χτύπημα της «Ένωσης» και να στείλει την μπάλα στα δίχτυα πριν φύγει καρφί για να πανηγυρίσει με τους οπαδούς της ομάδας του στο πέταλο.

Και με παίκτη λιγότερο

Είχε αρχίσει ήδη να διανύει τα πρώτα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας του. Και οι αντίπαλοί του να ζορίζονται (και) από τις αποφάσεις των ρέφερι στα μεταξύ τους ματς. Ωστόσο στον τελικό του 1999 ο Ολυμπιακός απάντησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: απέναντι στον Παναθηναϊκό αναγκάζεται να μείνει με 10 λόγω αποβολής του Αμανατίδη στο 33’ αλλά παίρνει το ματς με γκολ του Μαυρογενίδη και του Οφορίκουε. Στη φάση του 2-0 (90’) ο Νινιάδης που είχε περάσει πριν λίγα λεπτά στο ματς πασάρει στον σκόρερ με εκπληκτική τακουνιά.

Το fair play του Ντέμη

Όπως είχε γίνει το 1996 έτσι και 4 χρόνια αργότερα η ΑΕΚ είχε κάνει τη σημαντική δουλειά πριν τον τελικό. Είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά, τον Πανιώνιο στα ημιτελικά και βρήκε απέναντί της στον τελικό τον Ιωνικό. Ο συγκεκριμένος τελικός, ωστόσο, δεν μένει στο νου για το τελικό 3-0 και το… αναμενόμενο της στέψης της «Ένωσης». Με το ματς στο 0-0 ο Ντέμης πετάγεται στη μικρή περιοχή και σκοράρει αλλά… Έχει χρησιμοποιήσει το χέρι του και σπεύδει να ενημερώσει τον ρέφερι της αναμέτρησης, Γιώργο Δούρο, προκειμένου να μη δείξει σέντρα…

Αυτό είναι δικό μας!

Το φινάλε της σεζόν 2001-2002 γράφτηκε με έντονες ερυθρόλευκες και κιτρινόμαυρες πινελιές. Ο τελικός του Κυπέλλου έγινε μόλις λίγες μέρες μετά τον «τελικό» του πρωταθλήματος. Σ’ εκείνον είχε νικήσει ο Ολυμπιακός με 4-3. Στο Κύπελλο ήταν η σειρά της ΑΕΚ να θριαμβεύσει. Η νίκη (2-1) ήρθε χάρις στα γκολ των Κωνσταντινίδη και Ίβιτς. Αυτή ήταν και η τελευταία κατάκτηση της ΑΕΚ σε αντίπαλο με τον Ολυμπιακό.

Το σλάλομ του Καστίγιο

Δέκα χρόνια πριν το φετινό τους αντάμωμα στον τελικό, Ολυμπιακός και ΑΕΚ είχαν αναμετρηθεί και στο φινάλε της σεζόν 2005-2006. Στο Παγκρήτιο η «Ένωση» άντεξε για 60 λεπτά περίπου αλλά… Στο τελευταίο ημίωρο ο Ολυμπιακός σκόραρε τρις και αναδείχθηκε θριαμβευτής με το γκολ του Καστίγιο στο 90’ να αποτελεί ορισμό ενός απαίσιου δημοσιογραφικού κλισέ: είναι, όμως, η κούρσα και το γκολ του Μεξικανού το κερασάκι στην τούρτα που κέρασε εκείνη την ημέρα ο Ολυμπιακός!

Ο τελικός των τελικών Χωρίς αμφιβολία το κορυφαίο μεταξύ των δύο ομάδων ματς και ίσως ο κορυφαίος τελικός Κυπέλλου που έχει διεξαχθεί ποτέ ήταν αυτός της σεζόν 2008-2009! Η ΑΕΚ προηγείται με 2-0, ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει σε 2-2, ο Σκόκο δίνει προβάδισμα στην «Ένωση» στο 90’ αλλά… Στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ντάρμπισιρ σκοράρει και στέλνει το ματς στην παράταση αν και έχει υποστεί ελαφριάς μορφής διάσειση! Εκεί σκοράρει ο Γκαλέτι, ξανασκοράρει ο Σκόκο και οι ομάδες πάνε στα πέναλτι όπου χρειάζονται 34 χτυπήματα και δύο εύστοχα του Αντώνη Νικοπολίδη για να βρει κάτοχο η κούπα!

Η εξιλέωση του Λύμπε Ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές της σύγχρονης εποχής στην Ελλάδα που δεν κατάφερε να συλλέξει σημαντικά τρόπαια. Η γκαντεμιά του Λυμπερόπουλου παροιμιώδης. Σε 22 χρόνια καριέρας κατάφερε να σηκώσει μόλις ένα Κύπελλο. Αυτό της σεζόν 2010-2011. Στο οποίο και πρωταγωνιστεί, σκοράροντας στον τελικό με τον Ατρόμητο. Αν και στη φάση στην οποία ανοίγει το σκορ είναι φανερά εκτεθειμένος. Του το χρώσταγε όμως…

Ο Νταβίντ ξέρει

Ο Ατρόμητος έπαιξε τον ρόλο του θύματος και στον τελικό του 2012. Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος από το ξεκίνημα, προηγήθηκε με τον Τζεμπούρ αλλά η ομάδα του Περιστερίου ισοφάρισε με τον Ιγκλέσιας και έμοιαζε να αντέχει. Λίγο πριν το φινάλε του 90λεπτου ο Βαλβέρδε γυρνά στον πάγκο και δίνει εντολή στον Φουστέρ να μπει στο ματς. Και δικαιώθηκε… Αυτός τον είχε φέρει στον Πειραιά, αυτός ήξερε καλύτερα από τον καθένα πόσο καθοριστικός μπορούσε να είναι. Δευτερόλεπτα πριν την εκπνοή της παράτασης ο Ισπανός σκοράρει με κεφαλιά. Ένας ακόμα θρίαμβος του Ολυμπιακού έχει την υπογραφή του…

  Πηγή: sport-fm.gr