Μπορεί Βραζιλία και Αργεντινή να θεωρούνται οι καλύτεροι πρέσβεις του νοτιοαμερικανικού ποδοσφαίρου, αλλά «εντός των τειχών» κουμάντο κάνει η Ουρουγουάη! Η «σελέστε» του Όσκαρ Ταμπάρες επικράτησε 3-0 της Παραγουάης στον τελικό του Μπουένος Άιρες και έγινε η πρώτη ομάδα που φτάνει στις 15 κατακτήσεις Κόπα Αμέρικα.

Μια κλάση ανώτερη η Ουρουγουάη, κυριάρχησε από την αρχή μέχρι το τέλος στην αναμέτρηση και δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στην «άσπονδη» γειτόνισσα, ενώ ευτύχησε να δει τις «πριμαντόνες» της να βρίσκουν δίχτυα. Ο Λουΐς Σουάρες άνοιξε το σκορ στο 11’ για να χτυπήσει από μια φορά στο τέλος κάθε ημιχρόνου ο Φορλάν και να διαμορφώσει το τελικό 3-0.

Η ομάδα του Ταμπάρες απέδειξε με την παρουσία της στο φετινό Κόπα Αμέρικα των εκπλήξεων πως η δική της συμμετοχή στον τελικό μόνο τέτοια δεν ήταν. Ακολουθώντας την πετυχημένη συνταγή του περσινού Μουντιάλ –μην ξεχνάμε, στα ημιτελικά είχε φτάσει- και έχοντας στήσει τους παίκτες του με στόχο να πνίξουν τον αντίπαλο, ο Ουρουγουανός προπονητής είδε τα σχέδιά του να ακολουθούνται κατά γράμμα από το πρώτο κιόλας λεπτό.

Κι ενώ ο «El Maestro» άρχισε από το 12’ (όταν δηλαδή ο Σουάρες έστειλε την μπάλα στο πλεχτό) να νιώθει καλύτερα, δεν συνέβαινε το ίδιο με τον Μαρτίνο που -όντας τιμωρημένος- παρακολουθούσε από την κερκίδα τους ποδοσφαιριστές του να μην μπορούν να αντισταθούν στους αντιπάλους τους. Πέρα από το ασφυκτικό πρέσινγκ που δεν έδινε την ευκαιρία στους Παραγουανούς να κρατήσουν μπάλα και να αναπτυχθούν, μεγάλο πρόβλημα δημιουργούσε η απουσία του Ρόκε Σάντα Κρουζ από την κορυφή της επίθεσης, γεγονός που επέτρεπε στους αμυντικούς να κερδίζουν μέτρα μέσα στο γήπεδο και να φαντάζουν περισσότεροι.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 41’ του τελικού για να καταφέρει ο Φορλάν –που νωρίτερα είχε νικηθεί δύο φορές από τον Βιγιάρ- να πετύχει το πρώτο του γκολ στη φετινή διοργάνωση. Το παρθενικό τέρμα του ξανθομάλλη όμως, έμελε να είναι κι εκείνο που έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της «σελέστε».

Στο δεύτερο μέρος το μόνο που χρειαζόταν να κάνει η Ουρουγουάη ήταν να περιμένει 45 λεπτά μέχρι να ακουστεί το «γλυκό» σφύριγμα του διαιτητή της αναμέτρησης, Φίλιο, για να πάρει και τυπικά αυτό που άξιζε. Όλα τα λεφτά στο δεύτερο ημίχρονο ήταν το φοβερό βολ-πλανέ του Βαλντές στο 54’.

Η μπάλα δεν κατέληξε στα δίχτυα και μάλλον κάπου εκεί οι Παραγουανοί αντιλήφθηκαν πως η τύχη τους στο φετινό Κόπα Αμέρικα –όπου έφτασαν στον τελικό με πέντε ισοπαλίες και δύο προκρίσεις στα πέναλτι- σώθηκε οριστικά και αμετάκλητα.

Εάν υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που να συμβολίζει την αναγέννηση του ποδοσφαίρου της χώρας, αυτός είναι ο Ντιέγκο Φορλάν και από τα δικά του πόδια έμελλε να γραφτεί και ο υπέροχος επίλογος για αυτήν την εθνική ομάδα. Στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης διαμόρφωσε το τελικό 3-0 που ξαναφέρνει αυτήν την ομάδα στην ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Το σφύριγμα της λήξης έστειλε χιλιάδες Ουρουγουανούς στο δρόμο για να πανηγυρίσουν το 15ο τίτλο στο θεσμό για τη «σελέστε» που έτσι ξεπέρασε κατά ένα την Αργεντινή και έγινε η αδιαφιλονίκητη «βασίλισσα» της διοργάνωσης. Παράλληλα αυτό ήταν και το πρώτο από το 1995, όταν τα είχε καταφέρει μέσα στο σπίτι της.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μουσλέρα, Μάξι Περέιρα, Λουγκάνο, Κοάτες, Κάσερες (89’ Γκοντίν), Αρέβαλο Ρίος, Πέρες (70′ Εγουρέν), Γκονζάλες, Άλβαρο Περέιρα (64′ Καβάνι), Φορλάν, Σουάρες.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ: Βιγιάρ, Πίρις, Ντα Σίλβα, Βερόν, Μαρέκος, Ορτιγόσα, Ριβέρος, Κάσερες (65′ Εστιγαρίμπια), Βέρα (65′ Πέρες), Βαλντές, Σεμπάγιος (77′ Μπάριος).