Πριν από την πρεμιέρα του 39ου Eurobasket, οι αναλύσεις των ειδικών έδιναν στην Γεωργία ελπίδες ακόμη και για την 3η θέση του 3ου ομίλου! Οι δύο πρώτες εμφανίσεις των Γεωργιανών στο Ζάγκρεμπ, όμως, ήταν κάτι περισσότερο από απογοητευτικές και οι ισάριθμες ήττες από Ολλανδία (72-73) και Σλοβενία (68-79), δίνουν στον αποψινό (19.00) αγώνα με την Ελλάδα τον χαρακτήρα τελικού για τους παίκτες του Ιγκόρ Κοκόσκοφ. Το gazzetta.gr συνάντησε τον Σέρβο προπονητή μίας εκ των χωρών που δημιουργήθηκαν από την απόσχιση της Σοβιετικής Ένωσης, συνομίλησε και με τον ηγέτη της ομάδας, Ζάζα Πατσούλια, που ακόμη πάντως, δεν έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στο τουρνουά (μ.ο. 9,5π., 4,0ρ. & 3,0ασ. με 38,5% στα σουτ) και σας παρουσιάζει πως αντιμετωπίζουν τον αγώνα με την Ελλάδα, αλλά και άλλα ενδιαφέροντα που αφορούν στον Αντετοκούνμπο, τον Παναθηναϊκό και τους Ευρωπαίους που ανήκουν στο ΝΒΑ!

«Κολοσσός του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η Ελλάδα!»

«Ελπίζω το scouting της Ελλάδας να μην είναι τόσο καλό όπως της Σλοβενίας, για να μπορέσουμε να έχουμε μία κάποια τύχη και να κυνηγήσουμε τις πιθανότητες που μας αναλογούν. Οι Σλοβένοι ήξεραν τα πάντα, είχαν πολύ αποτελεσματικές αμυντικές προσαρμογές και σούταραν με υψηλό ποσοστό, οπότε πριν προλάβουμε να αντιδράσουμε, η διαφορά είχε φτάσει στους 20 πόντους κι όταν “ξυπνήσαμε” ήταν πλέον αργά! Από την άλλη πλευρά, όμως, η ελληνική ομάδα είναι μία από τις καλύτερες σ’ αυτό το τουρνουά και αυτό το ματς θα είναι πρόκληση γιατί θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, απέναντι σ’έναν από τους κολοσσούς του ευρωπαϊκού μπάσκετ.», επεσήμανε ο Ζάζα Πατσούλια, που συμπλήρωσε 12 χρόνια στο ΝΒΑ και στο τέλος Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στο Ντάλας για να αρχίσει προετοιμασία με τους Μάβερικς.

«Ο Γιάννης πρόλαβε να με περάσει ακόμη και στο ύψος!»

Από το 2003, οπότε και έπαιξε στο Ορλάντο ως rookie, o έμπειρος σέντερ θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε ομάδα της δυτικής περιφέρειας και αυτός ήταν ένας λόγος για τον οποίο έκανε τη σχετική πλάκα στον πρώην συμπαίκτη τους στα “ελάφια”, Γιάννη Αντετοκούνμπο, όταν συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο που έχουν καταλύσει οι αποστολές. «Όταν εσύ θα είσαι στους -15 βαθμούς, εγώ θα απολαμβάνω τον καυτό ήλιο του Τέξας!» , μας εκμυστηρεύτηκε ότι είπε στον πρώην συμπαίκτη του, στον οποίο φέρθηκε με το… γάντι ως καλός βετεράνος στη διάρκεια της rookie σεζόν του “Κούνμπο”. «Αν εξαιρέσουμε τις προπονήσεις στο Μιλγουόκι, θα είναι η πρώτη φορά που θα παίξουμε αντίπαλοι! Είναι απίστευτο πόσο βελτιώνεται, δυναμώνει και προοδεύει καθημερινά αυτό το παιδί. Τον είδα στο ξενοδοχείο, όταν ήρθαμε εδώ στο Ζάγκρεμπ και μου φάνηκε ότι με έχει περάσει και στο ύψος! Είμαι πραγματικά χαρούμενος με την πορεία του γιατί είναι τρομερός δουλευταράς. Είχε μία γεμάτη χρονιά, μετά το τέλος των υποχρεώσεων με τους Μπακς, συνέχισε να προπονείται και τώρα όχι απλά είναι εδώ για το Ευρωμπάσκετ, αλλά απολαμβάνει στο έπακρο τη συμμετοχή στην Εθνική ομάδα. Είναι φοβερός τύπο, του αξίζει κάθε επιτυχία και πιστεύω ότι δεν θα αργήσει να γίνει All-Star!», μας είπε ο 31χρονος Γεωργιανός διεθνής σέντερ (2,10), τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν να είναι το απόλυτο “αφεντικό” της ομοσπονδίας της χώρας του, γι’ αυτό και ο Σέρβος με την πολυετή εμπειρία στο ΝΒΑ (ως assistant), Ιγκόρ Κοκόσκοφ, συμπληρώνει 7 χρόνια στον πάγκο της Εθνικής Γεωργίας.

«Είμαστε πολύ χειρότεροι, αλλά θα προσπαθήσουμε!»

«Εντάξει δεν αεροβατούμε για να πιστεύουμε ότι θα νικήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν θα μπούμε στο γήπεδο για την συμμετοχή. Σ’ αυτά τα τουρνουά και ιδιαίτερα στην φάση των ομίλων, όπου όλες οι ομάδες δίνουν πέντε παιχνίδια μέσα σε έξι μέρες, καμιά φορά συμβαίνουν και καταστάσεις όπου ο ισχυρός δεν σε παίρνει στα σοβαρά ή δεν βρίσκεται σε καλή βραδιά οπότε που ξέρετε μπορεί να είμαστε και λίγο τυχεροί. Όπως και να ‘χει όμως, οι αντίπαλοί μας έχουν εκπληκτικό ρόστερ, βάθος, ποιότητα, τους περισσότερους παίκτες ΝΒΑ στο τουρνουά, αν υπολογίσεις κι εκείνους που ανήκουν σ’ αυτό το επίπεδο (σ.σ.: ανέφερε τους Σπανούλη, Πρίντεζη και Μπουρούση), αλλά παίζουν στην Ευρώπη και επιπλέον, στοχεύουν στο χρυσό μετάλλιο, οπότε υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έχουμε πολύ δύσκολη αποστολή.»

«Προνόμιο για μένα να συζητήσω με τον Παναθηναϊκό!»

«Μπορεί να ζώ εδώ και 16 χρόνια στην Αμερική, γεννήθηκα και μεγάλωσα όμως, στην Σερβία, διατηρώ φιλική σχέση με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, οπότε μπορείτε να καταλάβετε πόσο τεράστια τιμή ήταν για μένα το ενδιαφέρον από τον Παναθηναϊκό. Όταν ήρθαν σε επαφή μαζί μου, βρισκόμουν ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με την Γιούτα Τζαζ Μόνο και μόνο που ένας τόσος μεγάλος σύλλογος, που είχε για 13 χρόνια τον “Ζοτς” στον πάγκο, με συμπεριέλαβε στη λίστα των υποψηφίων για την θέση του προπονητή ήταν ξεχωριστό κοπλιμέντο. Δεν βρεθήκαμε κοντά στο να συμφωνήσουμε, ίσως γιατί το timing να μην ήταν ιδανικό, ίσως γιατί δεν είχαν ακόμη πολύ ξεκάθαρη φιλοσοφία, ωστόσο μόνο που με σκέφτηκαν, ήταν σίγουρα σημαντικό για μένα.», κατέληξε ο 43χρονος Σέρβος τεχνικός της αποψινής (19.00) αντιπάλου της Εθνικής ομάδας. Πηγή: gazzetta.gr