Ισάριθμες πιθανότητες για την κατάκτηση του τροπαίου, έδωσε στις τέσσερις ομάδες του Final-4 της Βαρκελώνης, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Ο Σέρβος κόουτς μιλώντας στην Euroleague TV τόνισε πως είναι αδύνατο να χρίσει κάποιον από τους φιναλίστ φαβορί, αφού όλοι πηγαίνουν για να πάρουν τον τίτλο. Ο «Ζοτς» αναφέρθηκε επίσης στην αντίπαλο των «πράσινων», Σιένα, αλλά και στα στοιχεία που απαιτούνται για να πάρεις τη νίκη να σε τέτοιου είδους παιχνίδια.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς:

Τι πιθανότητες έχει ο Παναθηναϊκός να φτάσει στον τελικό;

«Όλες οι ομάδες έχουν ίσες πιθανότητες. Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Σιένα, η Μακάμπι, εμείς, όλοι πάμε για να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Είναι αδύνατο να χρίσεις κάποιον φαβορί».

Ποιο είναι το δυσκολότερο κομμάτι για έναν προπονητή; Τι ψυχολογικό ή το αγωνιστικό;

«Σίγουρα πιστεύω πως όλοι πρέπει να το απολαμβάνουμε όταν βρισκόμαστε σε ένα Final-4. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για τον καθένα. Αυτό είναι και το σημαντικότερο για εμάς, να συμμετάσχουμε σε ακόμα ένα Final-4. Όλοι μετά τα παιχνίδια της προημιτελικής φάσης και την πρόκριση μας επί της Μπαρτσελόνα μας θεωρούν φαβορί, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω στους παίκτες μου. Ότι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να είμαστε έτοιμοι εκεί. Πρώτα από όλα για το παιχνίδι μας στο ημιτελικό κόντρα στη Σιένα. Δεν μας απασχολεί ο άλλος ημιτελικός, η Σιένα είναι στο μυαλό μας και ο τρόπος που αγωνίζεται τη φετινή περίοδο. Ειδικά στα παιχνίδια των play-offs με τον Ολυμπιακό. Έδειξαν χαρακτήρα, στο πως επέστρεψαν και νίκησαν έπειτα από την συντριπτική ήττα που υπέστησαν στο πρώτο ματς. Έκαναν τρεις νίκες και έπαιξαν πολύ καλό μπάσκετ».

Ποια είναι τα δυνατά σημεία στο παιχνίδι της Σιένα που σας προβληματίζουν και ποιο μπορεί να είναι το «κλειδί» για να τη νικήσετε;

«Η Σιένα παίζει ομαδικά, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Έχουν πολλούς καλούς παίκτες και με τις συμβουλές του τεχνικού επιτελείου ξέρουν σε κάθε στιγμή του παιχνιδιού τι να κάνουν. Αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορείς να διαπιστώσεις. Παίζουν σκληρά σε κάθε θέση και ξέρουν να μάχονται».

Κοιτώντας πίσω στη σεζόν, πότε καταλάβατε ότι μπορούσατε να φτάσετε στο Final-4;

«Ειλικρινά μιλώντας, το είχα στο μυαλό μου πριν τα παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα. Προσπαθήσαμε να πείσουμε τους παίκτες μας ότι έχουμε τις πιθανότητες να παίξουμε και να τους νικήσουμε. Μετά το πρώτο ματς που χάσαμε με έναν πόντο, είπα ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι έχουμε μεγάλες πιθανότητες να νικήσουμε την Μπαρτσελόνα. Έτσι κι έγινε. Είμαι περήφανος για τον τρόπο που παίξαμε, τον χαρακτήρα που έδειξαν οι παίκτες μου και το γεγονός ότι όλοι αναγνώρισαν πως σε αυτούς τους αγώνες ήμασταν καλύτεροι από την Μπαρτσελόνα».

Ένας παίκτης μπορεί να συνεισφέρει στην ομάδα ανεξάρτητα από το χρόνο συμμετοχής που έχει στη διάρκεια της σεζόν. Τι πιστεύετε για αυτό;

«Δουλειά του προπονητή είναι να διασφαλίζει για την ομάδα του καλή ατμόσφαιρα, καλό κλίμα. Κάθε παίκτης είναι σημαντικός, ακόμα και εκείνος που θα αγωνιστεί για πέντε δευτερόλεπτα. Κι αυτό είναι το μήνυμα που δίνω στους παίκτες μου πριν από κάθε παιχνίδι: “Να είστε έτοιμοι να βοηθήσετε την ομάδα είτε πέντε δευτερόλεπτα, είτε 30 λεπτά, είτε 40”. Το ομαδικό πνεύμα είναι το πιο σημαντικό και είμαι περήφανος γιατί κάποιοι παίκτες που μερικοί δεν πίστευαν σε αυτούς, έδειξαν τον χαρακτήρα τους και έπαιξαν εξαιρετικά στα play-offs».

Υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στον ημιτελικό με τη Σιένα που καλείστε να δώσετε και στη σειρά της προημιτελικής φάσης το 2009;

«Νομίζω ότι είναι πολύ διαφορετικό. Αρχικά γιατί εμείς είμαστε διαφορετική ομάδα, έχουμε αρκετούς νέους παίκτες. Άλλη μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα πρόκειται για ένα και μοναδικό παιχνίδι. Το 2009 ήταν τέσσερα ματς, τώρα είναι μόνο ένα, ο ημιτελικός. Σε 40 λεπτά τα πάντα είναι πιθανά και πιστεύω πως θα έχει πολύ ενδιαφέρον».

Τι σημαίνει να αγωνίζεσαι σε ένα Final-4;

«Είναι πολύ ωραία και πρέπει να πάμε εκεί και να το απολαύσουμε γιατί είναι κάτι σημαντικό στη ζωή μας. Όλη τη χρονιά δουλεύαμε για αυτό, για να βρεθούμε στο Final-4».

Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα στοιχεία που απαιτούνται για να νικήσεις σε τέτοιου είδους παιχνίδια;

«Τα πάντα για τα οποία μιλάς πριν από ένα σημαντικό παιχνίδι. Ο έλεγχος του ρυθμού, η συγκέντρωση, να σκέφτεσαι μόνο το μπάσκετ και να… ακούς την μπάλα. Να μη σε νοιάζει το τι γίνεται στις κερκίδες».

Πηγή: sport-fm.gr