Σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη του που βρισκόταν στο «αιώνιο» ντέρμπι του πρώτου γύρου είναι ο Παναθηναϊκός, όπως τόνισε ο Κώστας Τσαρτσαρής. Ο φόργουορντ των «πρασίνων» αναφέρθηκε στο πλεονέκτημα έδρας, τονίζοντας ότι δεν κρίνει απαραίτητα και τον τίτλο, ενώ δεν θέλησε να σταθεί στην απουσία του Ράσο Νεστέροβιτς, αλλά και του κλίματος που επικρατεί στο ΣΕΦ.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Πράσινη», ο Έλληνας μπασκετμπολίστας δήλωσε:

– Κώστα πόσο διαφορετικά αισθάνεστε στην ομάδα σε σχέση με τον αγώνα του πρώτου γύρου;
«Είναι αλήθεια ότι άλλαξαν πολλά με την πρόκρισή μας επί της Μπαρτσελόνα. Ανέβηκε η αυτοπεποίθηση, ενώ υπάρχει μια ηρεμία μέσα στην ομάδα, που έδειξε ότι σφυρηλατήθηκε αγωνιστικά μέσα από τις καταστάσεις που πέρασε. Παράλληλα δεν έχουμε τα προβλήματα απουσιών που είχαμε τότε. Οπότε θα μπορούσα να πω ότι τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού είμαστε λίγο πιο έτοιμοι».

– Η καλή ψυχολογία είναι που κάνει την μεγαλύτερη διαφορά του τότε με το τώρα;
«Είναι σημαντικό, αλλά η εμπειρία από τα ντέρμπι δείχνει ότι μπορεί να μην παίξει ρόλο. Μέσα σε ένα παιχνίδι η κακή ψυχολογία μπορεί να γίνει αυτόματα καλή μέσα σε 10 λεπτά και το αντίστροφο φυσικά».

– Ο Ολυμπιακός θα παίξει χωρίς τον Νεστέροβιτς. Απώλεια μεν, αλλά η εμπειρία λέει πως σε τέτοιες περιπτώσεις ο αντίπαλος συσπειρώνεται.
«Όπως το είπες είναι. Θα ήταν μεγάλο λάθος να επαναπαυτούμε βλέποντας τον εκτός. Ο Ολυμπιακός είναι φτιαγμένος όπως και εμείς, έχει πολλοί παίκτες λύσεις για να καλύψουν το κενό με τον έναν ή, τον άλλον τρόπο. Διαθέτει επίσης έμπειρο επιτελείο. Θα ήταν μεγάλη παγίδα για μας να θεωρήσουμε ότι τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα».

– Αντίθετα εσείς σε σχέση με τον πρώτο γύρο έχετε τον Μάριτς, ενώ έχει «ψηθεί» σε μεγάλα παιχνίδια και ο Βουγιούκας.
«Ο Ιαν έχει πολύ ταλέντο, απλά του λείπανε εικόνες από μεγάλα ματς. Ουσιαστικά φέτος αγωνίζεται σε μεγάλα παιχνίδια και βλέπουμε ότι παιχνίδι με παιχνίδι γίνεται ακόμα καλύτερος. Κάποιες φορές είναι ο πιο σημαντικός παίκτης μας. Όσο για τον Μάριτς δούλεψε πολύ και φαίνεται να βρίσκει τα πατήματα μου και να ανακτά την ψυχολογία του. Έχει, πάντως να δείξει πολλά ακόμα».

– Κώστα όταν ρωτήσαμε τον κόουτς αποποιήθηκε τον χαρακτηρισμό «τελικός» για το παιχνίδι του Σαββάτου.
«Την αλήθεια είπε. Το Σάββατο είναι σημαντικό το παιχνίδι, αλλά δεν κρίνεται κάποιος τίτλος. Συν τοις άλλοις όσο σημαντικό κι αν είναι το πλεονέκτημα της έδρας έχουμε δει στο παρελθόν ότι η έδρα μπορεί να σπάσει».

– Όντως το έχουμε δει, αλλά… μονόπλευρα. Μόνο εσείς την σπάτε στα κρίσιμα παιχνίδια.
«Μπορεί αυτό να έχει συμβεί στο παρελθόν, αλλά η προϊστορία δεν παίζει μπάσκετ. Κάθε χρονιά τα πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με τις προηγούμενες».

– Ρωτήσαμε τον κόουτς και κάτι άλλο. Αν τον ανησυχεί το γεγονός ότι η ομάδα φάνηκε να «αδειάζει» σωματικά και πνευματικά μετά την σειρά με την Μπαρτσελόνα. Και μας είπε ότι το ίδιο πρόγραμμα είχε και ο Ολυμπιακός.
«Σωστά το είπε και αυτό. Και εκείνοι είχαν δύσκολο πρόγραμμα».

– Επιμένω γιατί προσωπικά δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια να έχετε δώσει άλλη τόσο σκληρή σειρά, όσο αυτή με την Μπαρτσελόνα…
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κούραση, αν το δούμε από την δική μας πλευρά, των παικτών. Ταλαιπωρηθήκαμε πάρα πολύ με την Μπαρτσελόνα. Παρόλα αυτά είναι αλήθεια ότι είχαμε και λίγο χρόνο στην διάθεσή μας για να ξαναγεμίσουμε με ενέργεια. Η πρώτη εβδομάδα ήταν δύσκολη, φαινόταν στα μάτια μας αυτό. Έφυγε η πίεση, αλλά και η ενέργεια. Φάνηκε με τον Πανιώνιο, ένα παιχνίδι που κατ’ εμέ ήταν ντέρμπι. Το κερδίσαμε και μετά είχαμε τρεις μέρες μπροστά μας να ηρεμήσουμε και να γυρίσουμε τον διακόπτη».

– Φαντάζομαι, πάντως ότι θα συμφωνήσεις στο ότι είναι δύσκολο για μία ομάδα να βρίσκεται σε top φόρμα επί ένα δίμηνο. Και εσείς έχετε ένα «γεμάτο» δίμηνο μπροστά σας.
«Είναι, αλλά όταν κρίνονται οι τίτλοι όλοι έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να παίξουμε στο 100%. Γι’ αυτό και ξέρουμε τώρα ότι πρέπει να προπονηθούμε ακόμα περισσότερο ομαδικά και ατομικά. Να κάνουμε ότι περνάει απ’ το χέρι μας για να βρισκόμαστε στο ψηλότερο επίπεδο, ώστε ακόμα και αν έρθει μία κοιλιά να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε».

– Κάτι τελευταίο… Δεν μιλήσαμε για την ατμόσφαιρα. Στο ΣΕΦ μπαίνει για την προστασία σας ειδικό δίχτυ που λένε πως θα καλύπτει τα ? του σταδίου. Τι συναισθήματα σου προκαλούν τέτοιες εικόνες;
«Έχουμε και στο ΟΑΚΑ δίχτυ. Στο τέλος θα καταντήσουμε σαν τους αγώνες με παράνομα στοιχήματα. Τα ζώα μέσα να παίζουν ξύλο και όποιος βγει ζωντανός! Εντάξει, το διακωμωδώ, αλλά τι να πω; Παρότι πρόκειται για την προστασία μας, είναι τραγικό. Άλλα πράγματα πρεσβεύει ο αθλητισμός».

Πηγή: sport-fm.gr