Η Nike αποκάλυψε το σχέδιό της για νέα φανέλα της εθνικής Αγγλίας και οι αντιδράσεις είναι έντονες και από πολλούς, συμπεριλαμβανομένου και του Ρίσι Σούνακ, επειδή ο σταυρός του Αγίου Γεωργίου δεν είναι στα παραδοσιακά χρώματα, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για «woke» επιλογή.

Στη φανέλα της Αγγλίας υπάρχει πάντα ο σταυρός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι κόκκινος σε λευκό φόντο, με τη Nike να τον διατηρεί φυσικά και στη νέα φανέλα που σχεδίασε. Με μια αλλαγή όμως. Τα χρώματα δεν είναι τα παραδοσιακά, καθώς επιλέχθηκαν το κόκκινο, το μπλε και το μωβ αυτή τη φορά.

Ο σταυρός θα είναι στο πίσω μέρος του γιακά της φανέλας και ήδη στην Αγγλία οι αντιδράσεις είναι πολλές και έντονες, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έκανε λόγο για μια επιλογή που έχει ως στόχο «να ενώσει και να εμπνεύσει με το να συνδυάζει την ιστορία με μια μοντέρνα αντίληψη του κλασικού».

Οι Άγγλοι όμως, όπως προαναφέρθηκε, δεν το βλέπουν έτσι… «Νομίζω ότι βλέπουμε πολλές αλλαγές αυτές τις μέρες με διαφορετικά πράγματα και νομίζω ότι τα χρώματα για την Αγγλία, όπως τα «Τρία Λιοντάρια», είναι παραδοσιακά. Αυτό είναι λάθος σε κάθε επίπεδο. Είμαι εντελώς αντίθετος. Συμπεριλαμβανομένης της τιμής που θα χρεώσει η Nike. Δεν συμφωνώ με αυτό. Είναι woke. Αν πρόκειται να βάλεις τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου σε μια εμφάνιση, κάτι που προφανώς έκανε η Nike, τότε βάλ’ τον με τα παραδοσιακά χρώματα», είπε σχετικά ο Πίτερ Σίλτον, παλαίμαχος τερματοφύλακας και ρέκορντμαν συμμετοχών στην εθνική Αγγλίας.

Θέση, όμως, δεν πήραν μόνο πρώην παίκτες αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δήλωσε: «Όταν πρόκειται για τις εθνικές σημαίες δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα πράγματα γιατί είναι πηγή υπερηφάνειας. Δείχνουν ποιοι είμαστε και είναι τέλειες όπως είναι».

Παρά τις αντιδράσεις, πάντως, η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή της ότι δεν έχει πρόβλημα και ότι οι φανέλες θα χρησιμοποιηθούν κανονικά».