Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, συνδέεται από τις αστυνομικές αρχές της χώρας με τον οργανισμό Tsunami Democratic που ελέγχει από την Ισπανική Εθνοσυνέλευση για τρομοκρατική δράση στην Καταλονία.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, «η αστυνομία έχει συμπεριλάβει το όνομα του προπονητή Πεπ Γκουαρδιόλα στην υπόθεση του Tsunami Democràtic μιας και δεν αμφέβαλλε να δώσει τη φωνή του και να ενωθεί στις διεκδικήσεις και να ωθήσει τον καταλανικό πληθυσμό να ξεσηκωθεί κόντρα στο Κράτος Δικαίου».

Τις ημέρες του δημοψηφίσματος στην Καταλονία το 2017, που ολοκληρώθηκε με την αστυνομία που κατέφθασε από την υπόλοιπη Ισπανία να χτυπάει Καταλανούς πολίτες στους δρόμους, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, που ουδέποτε έκρυψε πως θα ήθελε την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, μίλησε σε βίντεο για το αίτημα να γίνει επίσημο δημοψήφισμα και να δοθεί η δυνατότητα στους Καταλανούς να διαλέξουν. Μάλιστα στη ανακοίνωση του «κινήματος» είχε κατηγορήσει την Ισπανία για αυταρχισμό.

Επιπλέον, ο Γκουαρδιόλα για χρόνια ως προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, σε κάθε δημόσια εμφάνισή του φορούσε την κίτρινη κορδέλα, που έγινε σήμα υπέρ του δημοψηφίσματος και κατ’ επέκταση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Η σχέση με τον Πουτσδεμόν και οι έρευνες

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα εκείνη την εποχή μάλιστα μιλούσε σε συγκεντρώσεις και είχε μπει και τιμής ενέκεν σε ψηφοδέλτιο. Μάλιστα, ο Γκουαρδιόλα ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός και προς τον πρώην πρόεδρο της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλας Πουτσδεμόν.

Όταν εκείνος διέφυγε των ισπανικών αρχών και βρήκε καταφύγιο στις Βρυξέλλες, η αστυνομία καθώς και οι μυστικές υπηρεσίες άρχισαν μια προσπάθεια να τον εντοπίσουν και να τον οδηγήσουν στην ισπανική δικαιοσύνη με την κατηγορία της υποκίνησης σχίσματος. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, έπειτα από ταξίδι του προπονητή με την οικογένειά του από το Μάντσεστερ προς τη Βαρκελώνη με ιδιωτικό αεροπλάνο, οι υπηρεσίες ασφαλείας έψαξαν το αεροσκάφος καθώς και το αυτοκίνητο που θα μετέφερε στη συνέχεια τον τεχνικό και τους συγγενείς του καθώς υπήρχαν πληροφορίες πως ο Πουτσδεμόν θα μπορούσε να κρύβεται στο πορτ μπαγκάζ.