Μία μέρα μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της Εθνικής Ελλάδας στον όμιλο των προκριματικών του Euro 2024 και με το μυαλό, πλέον, να είναι στους αγώνες μπαράζ του Μαρτίου όπου πρώτος αντίπαλος θα είναι το Καζακστάν, ο Γκουστάβο Πογέτ παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα.

Αναλυτικά όσα είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός…

Για το αν συμφωνεί με τη φράση «τέλος καλό όλα καλά» και αν θα άλλαζε κάτι στον χαρακτήρα του: «Συμφωνώ απόλυτα και ελπίζω να πάνε όλα καλά τον Μάρτιο. Όχι, δεν θα άλλαζα τίποτα από τον εαυτό μου. Ο μόνος που λέω «όχι» είμαι εγώ. Το «όχι» είναι όχι. Δεν αλλάζει».

Για το επιτελείο του στο ματς με τη Γαλλία, στο οποίο ο ίδιος ήταν τιμωρημένος: «Ήταν μια ευκαιρία να δω το επιτελείο μου. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό».

Για το αν έπαιξαν και γι’ αυτόν οι παίκτες: «Θέλω να πιστεύω ότι έπαιξαν και για μένα. Από τη συνάντηση που είχαμε και τη σχέση που έχουμε αναπτύξει πιστεύω ότι έπαιξαν και για μένα».

Για τις ομοιότητες της Ελλάδας με την Ουρουγουάη: «Όπως ζείτε έντονα εδώ τα ντέρμπι τα ζούμε και στην Ουρουγουάη. Με ντέρμπι όπως της Νασιονάλ με την Πενιαρόλ. Πάντα ένιωθα ότι θα γυρνούσα στην Ελλάδα. Μου ταιριάζει πολύ το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για την ΑΕΚ: «Το λάθος που έκανα στην ΑΕΚ ήταν να είμαι πολύ Βρετανός. Πολύ επαγγελματίας. Πριν καν τελειώσει το συμβόλαιό μου είχα ενημερώσει ότι θα αποχωρήσω και αυτό δεν άρεσε στο αφεντικό. Είχαμε κάνει διαπραγματεύσεις αλλά απείχαμε πολύ. Είχα μία πολύ αγγλική άποψη. Είχα ενημερώσει νωρίτερα το κλαμπ ότι θα αποχωρήσω. Αυτό τώρα δεν το κάνω. Έχω συμβόλαιο μέχρι τον Μάρτιο. Σίγουρα είναι και κάποια πράγματα ιδιωτικά».

Για το αν θα επέστρεφε στην ΑΕΚ, με αφορμή το ότι η Εθνική Ελλάδας παίζει στην OPAP Arena: «Δεν το ξέρω. Γιατί, για παράδειγμα, εμένα η πρώτη μου πρόταση ήταν να παίξουμε στη Λεωφόρο. Όταν το είπα τότε μου είπαν την ιστορία με τον Ότο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το γήπεδο αλλά θα θέλαμε και το πέταλο ανοιχτό. Τώρα γνωρίζω κάποια πράγματα περισσότερο».

Για το κατά πόσο ήταν θετική η σύζυγός του στην προοπτική επιστροφής στην Ελλάδα: «Η γυναίκα μου μού είπε 100% «πάμε στην Ελλάδα» αλλά με έναν όρο: «Πάμε στη Γλυφάδα». Είναι ένα μέρος που θα μου άρεσε να μείνω για όλη μου τη ζωή. Όλη η γειτονιά με φωνάζει κόουτς. Μετά τον Βόλο μου έλεγαν όλοι «ο προπονητής της Εθνικής ομάδας».

Για την εξέλιξή του: «Ναι, είμαι πιο ώριμος και πιο σοφός. Περιμένω να μου ανανεώσουν το συμβόλαιο και να αρχίσω να μιλάω ελληνικά. Η πρώτη λέξη που έμαθα στην Ελλάδα ήταν «αύριο».

Για τον Τσε Γκεβάρα: «Η δική μου γενιά μεγάλωσε με τον Τσε Γκεβάρα ως ένα πολύ σημαντικό σύμβολο».

Για τους πολέμους: «Δεν μου αρέσει καθόλου η πολιτική. Και δεν είναι θέμα άποψης. Πραγματικά είναι τρομερά προβλήματα αυτά που δημιουργεί η πολιτική».

Για το τι είναι αυτό που τον… τρελαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Στο ελληνικό ποδόσφαιρο η πολιτική. Όλοι μαζί. Προσοχή εδώ. Εγώ θαυμάζω πολύ τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Είναι μεγάλο πρόβλημα η πολιτική και δεν γίνεται να συνεχίζεται. Ένα πράγμα είναι επίσης το πώς παρκάρουν τα αυτοκίνητα. Δεν παρκάρουν. Απλά «πετάνε» το αυτοκίνητό τους».

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Αισθάνθηκα άσχημα να βλέπω την Εθνική να παίζει στο ΟΑΚΑ με τόσο λίγο κόσμο. Οπότε ένας στόχος ήταν να αρχίσουμε να νικάμε για να ενώσουμε τον κόσμο και νομίζω έχουμε ήδη δει διαφορά σε αυτό το κομμάτι με τη σύνδεση με τον κόσμο. Ανυπομονώ και μετράω μέρες για τα παιχνίδια του Μαρτίου. Και εάν μου ανανεώσουν το συμβόλαιο μετά τον Μάρτιο θα μιλήσω για όλα. Για το προπονητικό κέντρο και για το γήπεδο που τώρα είναι κλειστό (Άγιο Κοσμά). Θα μιλήσω για όλα».

Για το αν θα ήθελε συνάντηση με τους προπονητές ή τους προέδρους των μεγάλων ομάδων: «Με τους προπονητές ήδη μιλάμε. Με πρόεδρους ίσως με 2 ή 3. Ναι θα ήθελα. Δεν ξέρω αν πολύς κόσμος θα ήθελε να το κάνω. Θα ήθελα να κάτσουμε στο τραπέζι για να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο και όχι για πολιτική».

Για το Καζακστάν, αντίπαλος στα μπαράζ του Μαρτίου: «Το σημαντικό είναι ότι βρήκαμε τρόπο να καταλάβουμε και να ενσωματώσουμε την ταυτότητά μας. Θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Τρέφουμε σεβασμό για το Καζακστάν. Επειδή έχουμε ήδη κατεβάσει ματς στον υπολογιστή, τα αναλύουμε και θα παίξουμε με το καλύτερο δυνατό σύστημα».