Ο Βλαχοδήμος απέκρουσε ένα πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο αλλά τελικά νικήθηκε με το δεύτερο που πήρε η Ολλανδία και εκτέλεσε στο 93′ ο Φαν Ντάικ, με την Εθνική Ελλάδας να γνωρίζει την ήττα με 0-1 στην OPAP Arena και να είναι πλέον ισόβαθμη με τους Οράνιε -που υπερτερούν σε ισοβαθμία- στη 2η θέση, πράγμα που σημαίνει ότι οι πραγματικές ελπίδες για πρόκριση στο Euro 2024 είναι πια μέσω των αγώνων μπαράζ λόγω της πολύ καλής περσινής πορείας στο Nations League.

Ήταν το πιο κρίσιμο παιχνίδι σε αυτά τα προκριματικά για την Εθνική μας ομάδα οπότε το να υπάρχει μια νευρικότητα, τουλάχιστον στο ξεκίνημα, ήταν λογικό. Η επιλογή του Γκουστάβο Πογέτ να παίξει με τρεις στόπερ έδειχνε ότι προτεραιότητα ήταν το να είναι στιβαρή η ομάδα αμυντικά και όντως ήταν, αφού ό,τι φάσεις είχαν οι Οράνιε στο πρώτο ημίχρονο ήταν από δικά μας λάθη.

Αυτά ήταν τα θετικά νέα σε ό,τι αφορά το πρώτο μισό του παιχνιδιού αλλά υπήρχαν και αρνητικά, όπως το γεγονός ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν κατάφερε ποτέ να γίνει απειλητικό. Η κυκλοφορία της μπάλας δεν ήταν καλή, τα λάθη δεν αποφεύγονταν και γενικά σε όλο το πρώτο 45λεπτο η άμυνα της Ολλανδίας δεν ένιωσε ποτέ κάποια πίεση, κάποιον κίνδυνο.

Αντιθέτως, η Ελλάδα απειλήθηκε δύο φορές σε αυτό το διάστημα, από δικά της λάθη, όπως προαναφέρθηκε. Το πρώτο έγινε στο 25′ από τον Κουλιεράκη που τράβηξε από τη φανέλα των Φαν Ντάικ και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι, βλέποντας τη φάση και στο VAR, αλλά ο Βλαχοδήμος νίκησε στο 28′ τον Βέγκχορστ και κράτησε το 0-0.

Το δεύτερο έγινε στο 44′ από τον Ρότα που δεν υπολόγισε καλά τη φάση μετά τη διαγώνια μπαλιά του Φαν Ντάικ και έδωσε έτσι την ευκαιρία στον Μπεργκβάιν να πιάσει το σουτ στην κίνηση αλλά ο Βλαχοδήμος αντέδρασε και πάλι σωστά.

Αυτή ήταν, όλη κι όλη, η δράση στο πρώτο μέρος αλλά στο δεύτερο υπήρξαν μαζεμένες μεγάλες φάσεις στα πρώτα λεπτά… Στο 47′ το λάθος του Μαυροπάνου έβγαλε στην κόντρα την Ολλανδία αλλά ο Βλαχοδήμος απέκρουσε το σουτ του Μπεργκβάιν, για να ακολουθήσει στο 50′ η πρώτη και μάλιστα μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα με τον Ιωαννίδη που μπήκε για γκολάρα με το εξωτερικό φάλτσο αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ.

Αμέσως μετά, στο 52′, ήταν η σειρά των φιλοξενούμενων να πλησιάσουν στο γκολ με τον Ράιντερς αλλά ο Βλαχοδήμος απέκρουσε και στην επαναφορά ο Σιμόνς αστόχησε, με την Εθνική ομάδα να χάνει λίγα λεπτά μετά τον Μπακασέτα με τραυματισμό και τον Πογέτ να προχωράει σε τρεις αλλαγές. Δύο λεπτά μετά έκανε δύο και ο Ρόναλντ Κούμαν και το παιχνίδι από εκεί και πέρα συνεχίστηκε χωρίς μεγάλες φάσεις και με τον Πογέτ να εκπλήσσει με τις αλλαγές του.

Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας έβγαλε τους Μασούρα και Μάνταλο και έβαλε Γιακουμάκη και Παυλίδη με αποτέλεσμα να παίζουμε με τρεις φορ πλέον, αφού ήταν και ο πολύ καλός Ιωαννίδης, αλλά το γκολ δυστυχώς δεν ήρθε… Ήρθε, όμως, για τους Οράνιε, οι οποίοι στο 89′ πήραν και δεύτερο πέναλτι, αυτή τη φορά για ανατροπή του Ντάμφρις από τον Παυλίδη, με τον Φαν Ντάικ να εκτελεί στο 93′ και να κάνει το 0-1, το οποίο φέρνει τους Ολλανδούς κοντά στην πρόκρισή τους στο Euro 2024.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ
Γαλλία 18
Ολλανδία 12
Ελλάδα 12
Ιρλανδία 6
Γιβραλτάρ 0

Τα παιχνίδια που απομένουν για Ελλάδα και Ολλανδία

18 Νοεμβρίου: Ολλανδία – Ιρλανδία
21 Νοεμβρίου: Ελλάδα – Γαλλία
21 Νοεμβρίου: Γιβραλτάρ – Ολλανδία

Ελλάδα (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Κουλιεράκης (60′ Φούντας), Ρέτσος, Μαυροπάνος, Ρότα, Τσιμίκας, Κουρμπέλης (60′ Μπουχαλάκης), Μάνταλος (81′ Παυλίδης), Μπακασέτας (60′ Σιώπης), Μασούρας (77′ Γιακουμάκης), Ιωαννίδης.

Ολλανδία (Ρόναλντ Κούμαν): Φερμπρούσκεν, Φαν Ντάικ, Ακέ, Γκερτουίντα (46′ Μάλεν), Ντάμφρις, Χάρτμαν (74′ Φαν Ντεν Βεν), Ράιντερς, Βίφερ, Μπεργκβάιν, Σιμόνς (62′ Μπρόμπεϊ), Βέγκχορστ (62′ Φίρμαν).