Η φωτογραφία της ποδοσφαιρικής ομάδας γυναικών της Άρσεναλ άνοιξε συζήτηση περί ρατσισμού στα social media καθώς όλες οι παίκτριες του συγκροτήματος είναι λευκές.

Οι «κανονιέρηδες» παρουσίασαν την ομαδική φωτογραφία σε ανάρτησή τους στα social media την Παρασκευή (13/10) κι έκτοτε το μήνυμά τους έγινε viral. Μονάχα στην πλατφόρμα X το μήνυμα το έχουν πάνω από 3,3 εκατομμύρια χρήστες.

Στη φωτογραφία εμφανίζονται οι 27 παίκτριες της Άρσεναλ και ο προπονητής Γιόνας Άιντεβαλ. Η Άρσεναλ συμμετέχει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, την αγγλική Women’s Super League κι αυτή τη σεζόν έχει υψηλούς στόχους θέλοντας να διεκδικήσει τον τίτλο.

Σύμφωνα με το BBC, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» σε ρεπορτάζ της, το 10 με 15% των ποδοσφαιριστριών της λίγκας είναι μαύρες, Ασιάτισσες ή άλλης μειονοτικής εθνικότητας. Στην Premier League, το πρωτάθλημα των ανδρών, πάλι, η αναλογία φτάνει στο ένα τρίτο των παικτών.

Οι αντιδράσεις στα social media

Η φωτογραφία προκάλεσε αντιδράσεις στα social media από χρήστες που δηλώνουν οπαδοί της Άρσεναλ. Σε έναν λογαριασμό εμφανίστηκε το εξής μήνυμα: «Κανένας επαγγελματικός σύλλογος, ανδρών ή γυναικών, δεν θα έπρεπε να έχει μια ομάδα που να αποτελείται μονάχα από λευκά άτομα εν έτει 2023».

«Ωραία η φωτογραφία κι όλα αυτά, αλλά Θεέ μου είναι πολύ ανησυχητικό που ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο δεν έχει ούτε ένα άτομο από κάποια μειονότητα στην ομάδα του». Ένας τρίτος χρήστης σημείωσε: «Θέλετε να μου πείτε πως οι μέτοχοι της Άρσεναλ και οι εκτελεστικοί της παράγοντες το βλέπουν αυτό και νομίζουν πως όλα είναι εντάξει; ΟΛΕΣ ΛΕΥΚΕΣ;».

Ένα άλλο μήνυμα, πάλι, ανέφερε πως αυτή η ομάδα της Άρσεναλ δεν αντιπροσωπεύει την πολυπολιτισμική κοινότητα του Λονδίνου, της πόλης στην οποία αγωνίζεται.