Συγκλονίζει η ψυχολόγος Ζωή Στραβοπόδη, μιλώντας για τα ψυχολογικά τραύματα που προκάλεσε η επίθεση με βιτριόλι στην 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου. «Σε ψυχολογικό επίπεδο ουσιαστικά έχει αφανιστεί. Η κοπέλα που ήταν δεν υπάρχει πια. Θα πρέπει να βρει μια νέα ταυτότητα. Έχει βιώσει η ίδια το θάνατό της» λέει χαρακτηριστικά η κυρία Στραβοπόδη μιλώντας στην ΕΡΤ, με αφορμή την έναρξη τα πολύκροτης δίκης χθες, Τετάρτη.

«Όλο αυτό την έκλεισε μέσα σε ένα σπίτι, με διαδικασίες ιατρικές πολύ επίπονες. Είναι μια διαφορετική συνθήκη στην οποία έρχεται με ένα καινούργιο πρόσωπο. Μια νέα ταυτότητα. Είναι ένας άλλος άνθρωπος. Η Ιωάννα που υπήρχε δεν θα ξαναυπάρξει ποτέ» υπογραμμίζει.

Μιλώντας για την παρουσία της Ιωάννας Παλιοσπύρου στο δικαστήριο και την εμφάνισή της με τη μάσκα, η ψυχολόγος ανέφερε: «Είναι ένα πάρα πολύ θαρραλέο κορίτσι. Ζει με μια νέα ταυτότητα και βγήκε για να παρουσιάσει το καινούργιο της πρόσωπο. Ξέρει ήδη ότι αυτό είναι πάρα πολύ αποδεκτό καθώς έχει πάρει πολύ υποστήριξη. Δικαίως. Προφανώς είναι, από ιδιοσυγκρασία, ένα άτομο με μεγάλη ψυχική ανθεκτικότητα».

Ψυχολόγος Στραβοπόδη για τη δράστιδα: «Δεν ήταν σε παραλήρημα – Στόχος της ο βασανισμός»

Μιλώντας για την καθ’ ομολογίαν δράστιδα της επίθεσης με βιτριόλι, η Ζωή Στραβοπόδη εκτιμά ότι «έχει προμελετήσει το έγκλημα. Φαίνεται ότι δεν ήταν ούτε σε κάποιο παραλήρημα, ούτε σε κάποιο ψυχωτικό επεισόδιο, ούτε εν βρασμώ ψυχής». Το κίνητρο της κατηγορούμενης ήταν ξεκάθαρα, σύμφωνα με την ψυχολόγο, «ο αφανισμός, ο βασανισμός του άλλου ανθρώπου. Εκδίκηση, συνήθως, παίρνεις όταν ο άλλος σου έχει κάνει κάτι. Αν έχεις όμως μια εμμονή, κάτι παρανοϊκό, μπορεί να το βιώνεις εσύ ως εκδίκηση». Και όπως επισήμανε, κρίνοντας από την εμπειρία της και τα όσα έχουν γίνει γνωστά, «η δράστης δεν έχει κάποια παθολογία στη δομή της προσωπικότητάς της».

Σχολιάζοντας την άρνησή της κατηγορούμενης να παραστεί στη δικαστική αίθουσα η ψυχολόγος έκανε την εκτίμηση ότι δεν θα μπορέσει να στηρίξει την υποστήριξή της σε μια υπερασπιστική γραμμή ότι είναι άρρωστη. «Είναι μια γυναίκα με σοβαρή έλλειψη ενσυναίσθησης», είπε χαρακτηριστικά.

Πάνος Σόμπολος: Εντυπωσιάστηκα από το σθένος της Ιωάννας – Πολλές καρδιές ράγισαν

«Στα 41 χρόνια της εμπειρίας μου δεν έχω ξανασυναντήσει αυτό το σθένος που έδειξε η Ιωάννα στα δικαστήρια. Εντυπωσιάστηκα. Πολλές καρδιές ράγισαν» είπε από την πλευρά του μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πάνος Σόμπολος.

Όσον αφορά την 37χρονη δράστιδα της επίθεσης, έθεσε το ερώτημα για το τι ήταν αυτό που την οδήγησε στην εγκληματική πράξη. «Εξακολουθεί μέχρι στιγμής να είναι σκοτεινό το κίνητρο. Ήταν ο 40χρονος άνδρας που διεκδικούσε; Και στην απολογία της ήταν φειδωλή» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Πάνο Σόμπολο «η δράστιδα δεν ήθελε να σκοτώσει το θύμα της, αλλά ήθελε να την τραυματίσει με τέτοιο τρόπο για να βασανίζεται σε όλη της τη ζωή. Ετοίμαζε την επίθεση για καιρό και δεν αποκλείεται να είχε συνεργό».