Το κουβάρι της υπόθεσης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα άρχισε να ξετυλίγεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την απολογία του κατηγορούμενου, μέλους της Ασφάλειας της τοπικής Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, που φέρεται να ήταν εκείνος που τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 ειδοποίησε μέλη της οργάνωσης πως ο 34χρονος μουσικός βρισκόταν με φίλους του στην καφετέρια «Κοράλι» στο Κερατσίνι.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος άνοιξε την αυλαία των απολογιών της δίκη της Χρυσής Αυγής, ξεκίνησε την απολογία του αναφερόμενος στο μοιραίο βράδυ και την συνάντηση του με την παρέα του Παύλου Φύσσα. Όπως περιέγραψε είχε φορέσει ανάποδα μπλούζα που την είχαν ταυτίσει με την Χρυσή Αυγή καθώς νωρίτερα ήταν στην τοπική της Νίκαιας και πήγε στην καφετέρια με φίλο και συγκατηγορούμενο του για να παρακολουθήσει τον αγώνα του Ολυμπιακού.

«Εκεί ήταν μια παρέα που μας ενοχλούσε και μας έβριζε. Μας φώναζαν: “Θα σας σφάξουμε  με τα κονσερβοκούτια και θα σας ρίξουμε στο Μελιγαλά”, “το Κερατσίνι είναι δικό μας”, “φασίστες το Κερατσίνι δεν χωράει”. Τα έλεγαν για να τα ακούσω. Απλώς τους κοίταξα και συνέχισα να βλέπω τον αγώνα. Δεν είπα ούτε κουβέντα» είπε και συμπλήρωσε πως λίγο αργότερα ήρθαν ακόμη 10 άτομα.

Ο κατηγορούμενος επέμεινε πως δεν γνώριζε κανένα από τα μέλη της παρέας και αρνήθηκε πως ήταν εκείνος που με το κρίσιμο τηλεφώνημα του κινητοποίησε το «τάγμα εφόδου». Ο κατηγορούμενος μετά από  βροχή ερωτήσεων παραδέχτηκε πως ενώ βρισκόταν στην καφετέρια  ανέφερε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με συγκατηγορούμενο του και ιεραρχικά ανώτερο του στην Τοπική πως τον παρενοχλούν, ωστόσο επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός ισχυριζόμενος πως στη σειρά τηλεφωνημάτων που είχε και με άλλους κατηγορούμενους στην υπόθεση μίλησε για άσχετα θέματα. Του είπα ότι φεύγουμε γιατί μας ενοχλούν. Αυτό μόνο» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Είναι λίγο περίεργο να σας ενοχλούν, να κάνετε τρία τηλεφωνήματα και να μιλάτε για το Σωματείο…

Κατηγορούμενος: Δεν ήταν η πρώτη φορά που μιλάγαμε για άλλα θέματα.

(…)

Πρόεδρος: Γιατί νιώσατε ανάγκη να γυρίσετε την μπλούζα σας;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω, ήταν το μαγαζί… την είχα αγοράσει από τα γραφεία μας. Δεν τη φορούσα κάπου συγκεκριμένα. Μου άρεσε και την πήρα. Δεν ξέρω γιατί τη φόρεσα ανάποδα… έτσι.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως πριν ολοκληρωθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας έφυγε από το «Κοράλι» και πήγε σπίτι του. «Όταν φεύγαμε σκόνταψα σε ένα παλικάρι από την παρέα του συγχωρεμένου Παύλου Φύσσα και ζήτησα συγγνώμη» ανέφερε και στη συνέχεια υποστήριξε πως κατέβηκε και πάλι από το διαμέρισμα του όταν «άκουσε τα ουρλιαχτά της κοπέλας του Φύσσα». «Ρώτησα τους αστυνομικούς και μου είπαν ότι μαχαίρωσαν ένα παλικάρι και έχουν πιάσει κάποιο Ρουπακιά …Γύρισα σπίτι και τηλεφώνησα στον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας για να τον ρωτήσω αν γνώριζε τι είχε συμβεί καθώς ο Ρουπακιάς»  όπως είπε  ήταν γνωστός του από την τοπική της Νίκαιας.

Αναφερόμενος δε στο μαζικό μήνυμα που εστάλη από την τοπική Νίκαιας με όποιο καλούνταν τα μέλη της να παρουσιαστούν στο γραφείο εκείνος παραδέχτηκε το έλαβε αλλά δεν ανταποκρίθηκε. «Δεν ήταν η πρώτη φορά. Περιμέναμε μήνυμα για να πάμε να μοιράσουμε φυλλάδια» είπε.

Πρόεδρος: Πώς εξηγείται το γεγονός ότι βρέθηκαν τόσα άτομα της τοπικής της Νίκαιας εκεί;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω πόσοι ήταν. Εγώ μόνο για τον Ρουπακιά έμαθα…

Πρόεδρος: Γιατί βρέθηκαν εκεί;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω.

Πρόεδρος: Δεν τους ρωτήσατε;

Κατηγορούμενος: Όχι

Η απολογία του κατηγορούμενου θα συνεχιστεί αύριο.