Δημήτρης Κουφοντίνας: Σήμερα αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για την άδεια

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει αναίρεση της απόφασης - Τι θα συμβεί αν οι αρεοπαγίτες αναιρέσουν το βούλευμα


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
8:02
21/05/2019
Δημήτρης Κουφοντίνας: Σήμερα αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για την άδεια
11
loading

Σήμερα Τρίτη καλείται να αποφασίσει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για την αναίρεση ή όχι του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου που είπε «όχι» στην χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Το θέμα θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο μετά την αναίρεση που άσκησε, το βράδυ της Παρασκευής, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Μάλιστα, η κ. Δημητρίου θα είναι η εισαγγελέας  που θα προτείνει στους αρεοπαγίτες οι οποίοι έχουν τον τελευταίο λόγο για την αναίρεση.

Στην περίπτωση που οι αρεοπαγίτες του Ποινικού Τμήματος αναιρέσουν το βούλευμα η υπόθεση θα οδηγηθεί και πάλι ενώπιον του αρμόδιου Συμβουλίου το οποίο, με διαφορετική σύνθεση, θα κρίνει εκ νέου το αίτημα του πολυισοβίτη κρατούμενου για νέα άδεια.

Τι επικαλείται η κ. Ξένη Δημητρίου για την άδεια στον Κουφοντίνα

Tρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αλλά και μια πρόσφατη δημοσίευση σύμφωνα με τις οποίες οι πολυισοβίτες, εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται άδεια επικαλείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου στο έγγραφο της αναίρεσης της απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου που είπε «όχι» στην άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο σκεπτικό της εισαγγελικής αναίρεσης η κ. Δημητρίου αναφέρεται σε γνωμοδοτήσεις από το 1993 έως το 2011 αλλά και σχετική δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, παράλληλα, επισημαίνει ότι το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα προσθέτοντας πως αφού με το βούλευμα του δέχτηκε ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας, κακώς προχώρησε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο οποίος είχε αναλάβει να μελετήσει την υπόθεση από τις 15 Μαΐου εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.  Ο αντεισαγγελέας φέρεται να αναφέρει στο σκεπτικό του ότι εκτός από τα νομικά θέματα το επίμαχο βούλευμα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων», δηλαδή ότι ο πολυισοβίτης είναι επικίνδυνος και αμετανόητος.

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός

Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού μετά την ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας το οποίο ευθυγραμμίστηκε με την κρίση του Αρείου Πάγου που του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στη φυλακή με αποτέλεσμα να μειώσει την ποινή του, για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών  μηχανισμών το 2012, από 18 σε 14 χρόνια κάθειρξη.

Μετά την συγκεκριμένη απόφαση ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αποφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή τα τελευταία έξι χρόνια. Ο νεαρός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με τρία ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης.

Ο νεαρός αθωώθηκε από το δικαστήριο για την κατηγορία της συμμετοχής στους «Πυρήνες της Φωτιάς» ωστόσο καταδικάστηκε από το Εφετείο σε ποινή κάθειρξης 11 ετών όπως και σε 18 χρόνια για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών  μηχανισμών χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Ακολούθησε η προσφυγή του κατηγορούμενου στον Άρειο Πάγου όπου ο συνήγορος του Θ. Μαντάς έδωσε «μάχη» επικαλούμενος το γεγονός ότι ο εντολέας του κατάφερε να αποφοιτήσει από το Λύκειο στο σχολείο των φυλακών και στη συνέχεια να περάσει στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας.

Μάλιστα, μέχρι σήμερα έχει περάσει με επιτυχία περίπου 20 μαθήματα τα οποία παρακολουθεί καθώς από το 2016, και ενώ είχε προηγηθεί απεργία πείνας, λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση. «Τους όρους της χορήγησης των αδειών αυτών τηρεί απαρέγκλιτα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του» όπως επεσήμανε ο συνήγορος του συμπληρώνοντας πως ο νεαρός βρίσκεται κοντά στο στάδιο ολοκλήρωσης των σπουδών του, σαν προστάδιο, μάλιστα, της μελλοντικής ομαλής κοινωνικής του επανένταξης στην κοινωνία.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Ρωμανού τόνισε πως «εκτός από το γεγονός ότι ανοίγει το δρόμο σε λίγες μέρες να αποφυλακιστεί ο Νίκος Ρωμανός, είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμπεριφορά μέσα στις φυλακές όταν αυτή έχει θετικά χαρακτηριστικά». Όπως επεσήμανε ο κ. Μαντάς η επίμαχη απόφαση δημιουργεί και «ένα εξαιρετικό νομικό προηγούμενο σε αντίστοιχες υποθέσεις να τύχουν του ευεργετήματος της θετικής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο αναγνώρισε και σε έναν ακόμη συγκατηγορούμενο του ελαφρυντικό με αποτέλεσμα η ποινή του να μειωθεί στα 20 χρόνια με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί σε λίγους μήνες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Να

  Του δώσετε άδεια, και κανένα χαρτζιλίκι, που αν δει και κανένα σύντροφο να έχει να τον κεράσεί το παιδί μην γίνει ρόμπα....

 2. avatar Ευπατριδης

  Σήμερα τα μακαρόνια ειναι ΚΟΡΩΝΑ????????????????????????????????????????

 3. avatar Έτσι μέσα ο Κουφοντίνας

  να σαπίσει στη φυλακή, γιατί έκοψε τις συνταξεις, έκοψε τους μισθούς, έδωσε σχεδόν όλη τη δημόσια περιουσία σε ξένους, μας έβαλε στα μνημόνια, διέλυσε τη δημόσια υγεία, πήγε την ανεργία στο 30%.
  Ολα τα παραπάνω και άλλα τόσα τα έκανε ο Κουφοντίνας, Όχι οι πράσινοι και οι μπλε ...μπα βλακείες

 4. avatar νατος ο πρωθυπουργος

  συριζογαλαζοπρασινοι......ψηφο σον ηρωα σας.....

 5. avatar ο βουτσοπαις πηγε για συμπαρασταση??????

  ο σκουρλετοπαις?????

 6. avatar η ερτ στη μποτα …η δικαιοσυνη στο τζανη και στο πολακη….

  το δημοσιο στο βερναρδο......η παρανομια των αναρχοκολοκυθων καθημερινη....

 7. avatar titanic

  Με προβληματίζει το γεγονός, ότι αυτός ο άνθρωπος, αντί να σταματήσει την απεργία πείνας και να πει στους οπαδούς του να πάψουν να επιτίθενται στην κοινωνία ολόκληρη, ενώ βλέπει τι αποτέλεσμα έχει η στάση του, συνεχίζει σε αυτό το μοτίβο, να πολεμά την κοινωνία τον κάθε ανώνυμο πολίτη και να αφήνει την απειλή να αιωρείται πάνω από τις πόλεις, πως θα τις κάψουν οι μαθητές του, κλπ.
  Αφήστε τον ελεύθερο καλύτερα. Και αρχίστε μια ανοιχτή συζήτηση για όλες αυτέ τις σκοτεινές φασιστικές ιδεολογίες και τι κόσμο (Από το κοσμώ) ευαγγελίζονται....

 8. avatar Agt 113

  Μεσα στην φυλακη να σαπισει! Ουτε τα κοκκαλα του να βγουν απο εκει μεσα!

 9. avatar χαχαχαχαχαχαχαχαχα

  Σωστός!

 10. avatar ολη η ελλαδα …..

  ασχολειται με το κουφο...ντινα.......σε λιγο οι συριζαιοι θα τον κανουν υπουργο της δημ ταξης.....

 11. avatar spyrospeiratis

  ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΑΔΙΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟ 3% ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΔΟΛΟΦΟΝΟ ΚΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟ ΑΡΧΙΔΟΛΟΦΟΝΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ. ΑΣ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΟΛΟ Ο ΑΡΧΟΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΑ ΣΑΝ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΑΝ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει