Στην αγκαλιά των βιολογικών τους γονέων βρίσκονται τέσσερα μωρά που γέννησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο Χανίων παρένθετες μητέρες, οι οποίες σχετίζονται με το κύκλωμα εμπορίας βρεφών που δρούσε στη περιοχή και ερευνάται.

Όπως αναφέρει το zarpanews.gr, πρόκειται για ένα ζευγάρι από την Μ. Βρετανία, ένα ζευγάρι από την Ιταλία και ένα ζευγάρι Ελλήνων, με τους πρώτους να έχουν δίδυμα. Μετά την ταυτοποίηση του DNA μεταξύ βιολογικών γονέων και νεογέννητων, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έδωσε το «πράσινο φως» για να πάρουν τα μωρά εξιτήριο.

Παράλληλα η δικαστική έρευνα συνεχίζεται και επικεντρώνεται στη νομιμότητα των συμφωνιών που έχουν συναφθεί και συγκεκριμένα:

-Αφενός στο οικονομικό σκέλος, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες ότι εκτός από τη μηνιαία αποζημίωση που ορίζει ο νόμος, δινόταν επιπλέον αμοιβή στις παρένθετες μητέρες μετά τη γέννα (ποσό 10.000 – 15.000 ευρώ)

-Αφετέρου στις ίδιες τις παρένθετες για να διαπιστωθεί αν τηρούνταν τα όρια ηλικίας, το όριο των δύο κυήσεων ανά γυναίκα που επιτρέπει ο νόμος, το ανθρωπιστικό κίνητρο από μεριάς τους, το κατά πόσο ήταν ενήμερες για την αγωγή που είχαν λάβει και για όλη τη διαδικασία.

Συνολικά εννέα μωρά που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο Χανίων την τελευταία εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά η κλινική εκτιμάται ότι χρησιμοποιούσε 200 γυναίκες ως παρένθετες μητέρες ενώ ερευνώνται πάνω από 350 περιπτώσεις εξαπάτησης με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.