Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού έχει τεθεί τα τελευταία δύο 24ωρα η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης ΑΕΚ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που θα διεξαχθεί στη σκιά της δολοφονίας του οπαδού της Ένωσης, Μιχάλη Κατσούρη.

Το φιάσκο που οδήγησε στο αιματοκύλισμα έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, είχε ως αποτέλεσμα αυτή τη φορά να διατεθούν πρωτοφανείς αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν νέα επεισόδια. Χαρακτηριστική είναι η διαταγή που εκδόθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και εστάλη σε συγκεκριμένες αστυνομικές υπηρεσίες, από την Ήπειρο μέχρι την Αθήνα, όπου ζητείται μεταξύ άλλων «πλήρη προς τα διατασσόμενα συμμόρφωση», «αξιοποίηση των παρεχόμενων πληροφοριών» και «εκδήλωση όλων των απαραίτητων μέτρων».

Πιο αναλυτικά, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων ζητείται «να ενεργοποιήσει άμεσα το δίκτυο πληροφοριών της, με σκοπό την συλλογή κα αξιοποίηση πληροφοριών, σχετιζόμενων με τη μετακίνηση φιλάθλων». Επισημαίνεται ακόμη πως «κρίνεται απαραίτητη η εντατική παρακολούθηση σελίδων του διαδικτύου με σχετικό περιεχόμενο» καθώς και «η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του αστυνομικού αθλητικού συνδέσμου». Ζητείται ακόμη «εντατικοποίηση των ελέγχων για τον εντοπισμό ατόμων που προτίθενται να μετακινηθούν με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο» και «η κατάλληλη αξιοποίηση της ΟΠΚΕ για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων αναγκών».

Μεγάλο βάρος πέφτει και στα Τμήματα Ελέγχου Διαβατηρίων σε Κακαβιά και Μέρτζανη, όπου ζητείται «αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ελέγχων και σε περίπτωση εντοπισμού οχημάτων ή ατόμων που σχετίζονται με το περιεχόμενο της διαταγής, να αναφέρουν άμεσα στο Κέντρο Διευθύνσεως», προκειμένου να λάβουν περαιτέρω οδηγίες. Είναι χαρακτηριστικό πως στη διαταγή, η οποία αφορά κι άλλες υπηρεσίες της Ηπείρου, γίνεται λόγος για «λίαν αυξημένη επαγρύπνηση». Η διαταγή ζητά, μεταξύ άλλων, να γίνεται καταγραφή όλων των Κροατών που θα περνούν τα σύνορα, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν πού πηγαίνουν -με συγκεκριμένα στοιχεία.

Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ. στήνει δίχτυ ασφαλείας γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, με περισσότερους από 1.000 ένστολους αλλά και αστυνομικούς με πολιτικά να επιτηρούν τον χώρο, στους σταθμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κ.ά. σημεία. Επί τόπου θα υπάρχουν ανώτεροι αξιωματικοί που θα συντονίζουν τις δυνάμεις, ενώ συνεχή «ζωντανή» εικόνα από την ευρύτερη περιοχή θα δίνουν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ το ελικόπτερο και drones της Αστυνομίας.